Ιανουάριος 1968: Πολλά προβλήματα από ισχυρές χιονοπτώσεις

 Ιανουάριος 1968: Πολλά προβλήματα από ισχυρές χιονοπτώσεις

Το 1968 ξεκίνησε με τη χούντα των συνταγματαρχών να έχει εδραιωθεί πια για τα καλά στην εξουσία. Ιδιαίτερα μετά το πρόχειρο, ανοργάνωτο και θλιβερό κίνημα του βασιλιά στις 13 Δεκεμβρίου 1967, που είχε κέντρο των επιχειρήσεων την Καβάλα και απέτυχε παταγωδώς, οι στρατιωτικοί ενίσχυσαν τις θέσεις τους και το στρατιωτικό καθεστώς επεβλήθη πλέον δια της δύναμης των όπλων και του φόβου που επλανάτο σε όλη την επικράτεια και στην ελληνική κοινωνία.

Οι εφημερίδες λογοκρίνονταν άγρια και ουδείς μπορούσε να γράψει ή ακόμη και να υπαινιχθεί κάτι. Και αυτό αν ίσχυε μία φορά για τις μεγάλες εφημερίδες των Αθηνών πόσο μάλλον επιβαλλόταν στον αδύναμο επαρχιακό τύπο. Έτσι ανατρέχοντας στο αρχείο της Πρωινής δεν βρίσκουμε παρά «ακίνδυνες» ειδήσεις περί ανέμων και υδάτων και φυσικά σκληρή επιβολή δημοσίευσης προπαγανδιστικών υπέρ του καθεστώτος κειμένων που ερχόταν από ειδικό γι’ αυτή τη δουλειά γραφείο της Μεραρχίας.

Ωστόσο ψάχνοντας, βρίσκει κανείς πάντα κάποια πράγματα που έχουν ενδιαφέρον και κεντρίζουν την περιέργειά μας γεγονός που οφείλεται κυρίως στην μεγάλη χρονική απόσταση (μισός αιώνας) από την εποχή εκείνη και στην φυσική τάση που έχει ο καθένας μας να συγκρίνει το τότε με το σήμερα.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 1968 είχαμε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στην Καβάλα ισχυρές χιονοπτώσεις που δημιούργησαν πολλά προβλήματα και έφεραν μέχρι και λύκους μέσα στην πόλη!!! Διαβάζουμε επίσης στην Πρωινή της εποχής για έργα που πρόκειται να γίνουν για την διαμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας, για την ανακαίνιση του κινηματοθεάτρου «Αίγλη», για την διάνοιξη της οδού Ομονοίας και για μια γέννα που έγινε …τηλεφωνικά!

Διαβάστε επίσης