Dark Mode Light Mode

Ίδια τα προβλήματα στο «Ασημακοπούλου» με αυτά των συνοικιών της Καβάλας

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον συντονιστή της Νομαρχιακής του ίδιου κόμματος κ. Θόδωρο Μπόνο επισκέφθηκαν χθες το πρωί τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Οι πρόσφυγες είναι εντελώς αποκομμένοι από την τοπική κοινωνία, οι εκπρόσωποι της οποίας δεν επιδιώκουν και δεν έχουν καμία ενημέρωση για αυτούς. Η συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν ευκαιρία μετά από πολύ καιρό να μάθουμε πόσοι είναι, ποια είναι τα προβλήματα τους.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόνο, ρωτήθηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, οι πρόσφυγες στο «Ασημακοπούλου» σήμερα είναι 453. Το 50% αυτών φέρονται να είναι παιδιά. Θυμίζουμε ότι η δομή μπορεί να φιλοξενήσει έως 500 πρόσφυγες. Είναι άγνωστο που οφείλεται η ίσως προσωρινή μείωση τους. Στο πρόσφατο παρελθόν (στοιχεία του 2018) οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες ήταν σταθερά 500.Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν- τα μαθαίνουμε και από τον κ. Μπόνο και από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- είναι πάνω κάτω αυτά που συχνά διαπιστώνονται στην υπόλοιπη πόλη. Πέραν του ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν ΑΜΚΑ, δεν υπάρχει ικανοποίηση για τη συστηματική αποκομιδή των απορριμμάτων. Αργά αντιδρά ο Δήμος και σε άλλα προβλήματα. Παράδειγμα η πτώση κορμού δέντρου (ή μεγάλου κλαδιού) στην παιδική χαρά της Δομής, για την οποία ο Δήμος Καβάλας αντέδρασε με καθυστέρηση 1 μήνα! Τέλος υπάρχει η έλλειψη προσωπικού, γεγονός που αφορά την υπηρεσία που βρίσκεται στο στρατόπεδο για να παρακολουθεί τη φιλοξενία τους.

453 οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες στο Ασημακοπούλου

Τρεις υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Κωσταντίνα Κούνεβα, ο Στέργιος Καλπάκης και ο Γιόνους Μοχαμάντι περιόδευσαν χθες από το πρωί στην πόλη της Καβάλας. Το μεσημέρι βρέθηκαν στα γραφεία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ όπου είχαν αναλυτική ενημέρωση για τα θέματα της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων από το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου. Επακολούθησε συνέντευξη τύπου.

Ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με όσα όλοι είδαν επισκεπτόμενοι νωρίτερα το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ασημακοπούλου. Σ’ αυτήν την επίσκεψη τους συνόδευε και ο συντονιστής της νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ νομού Καβάλας Θόδωρος Μπόνος. Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι σήμερα στο Ασημακοπούλου βρίσκονται 453 πρόσφυγες. Μάθαμε επίσης ότι το 50% αυτών των προσφύγων είναι παιδιά.

Σύμφωνα με το Θόδωρο Μπόνο οι εκπρόσωποι του κέντρου διαμαρτύρονται, γιατί δεν υπάρχει καλή συνεργασία με το Δήμο Καβάλας. Την ίδια διαμαρτυρία ενισχύουν οι φιλοξενούμενοι στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων, που λένε ότι δεν μπορούν να αποκτήσουν τον αριθμό μητρώου κοινωνικής ασφάλισης. Τα παράπονα αφορούν στην καθαριότητα του κέντρου, αφορούν επίσης και σε θέματα περιβάλλοντος. Πάντως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου το πρωί εχθές, παραδέχθηκαν ότι οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ καλύτερες από ότι στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στα νησιά.

Η συνέντευξη τύπου περιελάμβανε δηλώσεις των υποψηφίων ευρωβουλευτών για θέματα της Ευρώπης ενώ εισαγωγικά ο κ. Μπόνος είπε μεταξύ άλλων: « Σε μία Ευρώπη που συγκλονίζεται από αλλεπάλληλα κύματα ευρωσκεπτικισμού άκρατου νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιών πράξεων και πρακτικών, εμφανίζονται ήδη οι πρώτες ρωγμές στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δυστυχώς λιτότητα και φτωχοποίηση των ευρωπαϊκών λαών εθνικιστικές και μισαλλόδοξες κορώνες λόγων και πράξεων συνθέτουν ένα σκηνικό μιας Ευρώπης σε διαδικασία αποδόμησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποιώντας τους κινδύνους, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ανέλαβε τη στρατηγική κατά τη γνώμη μου προτεραιότητα – πρωτοβουλία συγκρότησης ενός ευρύτερου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου προοδευτικών και δημοκρατικών. Δυνάμεων ως ανάχωμα στις συντηρητικές και καταστροφικές επιλογές του Webber. Έτσι γεννήθηκε η σημερινή παράταξη των ευρωεκλογών ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με συγκεκριμένους προγραμματικούς στόχους.

Αυτοί οι στόχοι είναι η προστασία του δικαιώματος στην εργασία, είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και του Κράτους πρόνοιας, είναι η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, είναι η δημοκρατική θωράκιση πρωτίστως των Θεσμών και των διαδικασιών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε τη συνέχεια της πορείας ενοποίησης Ευρωπαϊκής Ευρώπης με προσήλωση».

 

Προηγούμενο άρθρο

Συμπολίτης επαγγελματίας με δημιουργική ευαισθησία

Επόμενο άρθρο

Ένα παραμύθι από τη Θράκη και μια συνεργασία Λυκείου Ελληνίδων- ΔΗΠΕΘΕ- Θρακικής