• 19 Μαΐου 2024,

Ιδιωτικοποίηση νέου λιμανιού: ΤΑΙΠΕΔ και Αμερικάνοι θέλουν, η πανδημία όχι!

 Ιδιωτικοποίηση νέου λιμανιού: ΤΑΙΠΕΔ και Αμερικάνοι θέλουν, η πανδημία όχι!

Την ερχόμενη Παρασκευή 2 Οκτώβρη όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού «Φίλιππος Β’» μέσω υπό παραχώρησης πρέπει να καταθέσουν γραπτώς το ενδιαφέρον τους και να «δείξουν» τα χρήματα που θα διαθέσουν για αυτό. Την ίδια μέρα λήγει η πρώτη προθεσμία για τη δήλωση του αρχικού ενδιαφέροντος σε μια διαδικασία που δεν είναι σύντομη, ούτε και απλή. Το ΤΑΙΠΕΔ που έχει την ευθύνη της προετοιμάζεται. Αμερικανοί επενδυτές το ίδιο. Η πανδημία όμως; Αυτή φαίνεται να έχει άλλη άποψη κι όπως διαβάζουμε ίσως να είναι κι η πανδημία ένας λόγος να δοθεί παράταση στην προθεσμία που λήγει την Παρασκευή. Για το νέο λιμάνι ενδιαφερόμενοι φημολογείται ότι είναι πολλοί. Κι όχι μόνο οι Αμερικάνοι. Αυτοί ωστόσο φαίνεται να προβάλλονται περισσότερο χωρίς να επιβεβαιώνεται ότι είναι το φαβορί. Αν και εφόσον στην προκειμένη στιγμή υπάρχουν φαβορί.

Η ιστοσελίδα Capital.gr έγραψε το Σάββατο για το ενδεχόμενο οι αποκρατικοποιήσεις να αργήσουν, οι ημερομηνίες να αλλάξουν (όπως έγινε με τη «Νότια Καβάλα»): «Στο… “χέρι” της πανδημίας βρίσκεται το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς από τη μια η αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία και από την άλλη οι πρακτικές δυσκολίες όπως η συγκέντρωση εγγράφων και η αδυναμία ωρίμανσης έργων δυσχεραίνουν το έργο του ΤΑΙΠΕΔ. Οι ημερομηνίες υποβολής προσφορών σε μια σειρά διαγωνισμούς μεταβάλλονται συνεχώς, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η προκήρυξη νέων διαγωνισμών. Στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν μόνο οι αποκρατικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι αποτιμήσεις των οποίων δεν επηρεάζονται άμεσα αρνητικά από την πανδημία του κορονοϊού. Έτσι, σε εκκρεμότητα παραμένει η υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών “Ελ. Βενιζέλος”. Όπως αναφέρεται στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan /ADP) του ΤΑΙΠΕΔ, που εγκρίθηκε από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), “η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης επηρεάζει τον χρονικό σχεδιασμό του διαγωνισμού».

Άλλη ιστοσελίδα των Αθηνών μόλις χθες πρόβαλε το ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα λιμάνια Καβάλας και Αλεξανδρούπολης μέσω δήλωσης του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα: « «Η αμερικανική πρεσβεία εργάζεται εντατικά για να ενθαρρύνει τις αμερικανικές επενδύσεις στην Αλεξανδρούπολη και η αμερικανική αναπτυξιακή εταιρεία U.S. Development Finance Corporation (η οποία εμπλέκεται και στη χρηματοδότηση του project της επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας από την ONEX) έχει εντοπίσει τα πολύπλοκα έργα στη βόρεια Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμενικών ιδιωτικοποιήσεων στην Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, ως στρατηγικές προτεραιότητες. Είμαστε περήφανοι που το αμερικανικό επενδυτικό ταμείο Black Summit Financial πρωτοστατεί με μια ισχυρή κοινοπραξία που περιλαμβάνει επενδυτές των ΗΠΑ, Έλληνες συμμετέχοντες και έναν ευρωπαϊκό λιμενικό φορέα με περιφερειακή εμπειρία για να υποβάλουν προσφορές στα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας».

Διαβάστε επίσης