• 17 Μαΐου 2024,

Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα»: Εκδήλωση για την στήριξη, αγωνία για τη λειτουργία

 Ίδρυμα «Αγία Μαρίνα»: Εκδήλωση για την στήριξη, αγωνία για τη λειτουργία

Τα καλά νέα του ιδρύματος αφορούν τη μουσική βραδιά που έγινε την Παρασκευή στους κήπους της οικίας του Μεχμέτ Αλί, μέσω της οποίας υπήρξε οικονομική του στήριξη. Τα άσχημα νέα έχουν σχέση με το γνωστό πρόβλημα του χρέους στο ΙΚΑ. Σε επίσχεση εργασίας δύο εργαζόμενοι, είναι άγνωστο αν σήμερα η «Αγία Μαρίνα» επαναλειτουργήσει. Αυτό πάντως έχει προγραμματιστεί.

Την Παρασκευή οι εργαζόμενοι και η διοίκηση συνάντησαν μία ακόμη φορά τον βουλευτή Τ. Εμμανουηλίδη. Σε εξέλιξη προσπάθεια αποδέσμευσης χρημάτων μέσω ΕΦΚΑ, ώστε να πληρωθούν μισθοί 6 μηνών στους απλήρωτους εργαζόμενους.

Καλά κι άσχημα νέα για το ίδρυμα «Αγία Μαρίνα»

Μεγάλη επιτυχία από πλευράς προσέλευσης κόσμου, σημείωσε το βράδυ της Παρασκευής φιλανθρωπική μουσική εκδήλωση, που έγινε στους Κήπους του Μεχμέτ Αλί, για τη στήριξη του ιδρύματος Αγία Μαρίνα.

Ουσιαστικά ήταν μια πρωτοβουλία, μια ιδέα που ανέλαβε και υλοποίησε η Γκλόρια Μισιριάν, έχοντας τη συμπαράσταση φίλων κι άλλων συμπολιτών, που είναι ευαισθητοποιημένοι για το ίδρυμα Αγία Μαρίνα.

Ο κόσμος προσήλθε, πληρώνοντας το ποσό της πρόσκλησης των 10 ευρώ. Τα έσοδα απ΄ την εκδήλωση θα διατεθούν για τη στήριξη του ιδρύματος, ενώ στο περιθώριο της εκδήλωσης ανέκυψε και δωρεά συμπολίτη, περίπου 250 ευρώ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι του Διοικητικού συμβουλίου, μ΄ επικεφαλής τον Αφεντούλη Τσουλή, Πρόεδρο του και η συμπολίτης δικηγόρος Μαρίνα Φιλιππίδου, που είναι γνωστό ότι συμπαρίσταται στην προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανό το ίδρυμα.

Αυτά είναι τα καλά νέα του Ιδρύματος, διότι υπάρχουν κι άλλα που δεν είναι και τόσο καλά. Την Παρασκευή το πρωί έγιναν συναντήσεις στο γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, όπου το Δ.Σ. και οι εργαζόμενοι συζήτησαν το μέλλον της Αγίας Μαρίνας με τον γνώστη του προβλήματος βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη. Κανονικά το ίδρυμα πρέπει να επαναλειτουργήσει σήμερα, μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαθέσεις των εργαζομένων, δύο εκ των οποίων έκαναν γνωστό ότι αρχίζουν επίσχεση εργασίας. Μένουν έξι. Πρέπει να εμφανιστούν και οι έξι σήμερα στο ίδρυμα, για να καταφέρει αυτό να επαναλειτουργήσει.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός είναι κάτι μακρινό. Ο συμπολίτης πρώην βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης, ανέλαβε χωρίς χρήματα, να συντάξει και να καταθέσει την αίτηση που απαιτείται. Θα χρειαστεί ωστόσο πολύς χρόνος για να ετοιμασθεί η αίτηση και πολύ περισσότερο να κριθεί και να ικανοποιηθεί. Κι αυτό ωστόσο δεν είναι βέβαιο.

Πιο πιθανό σενάριο και ευχάριστο φυσικά είναι να υπάρξει μία μικρή εξαίρεση στην κατάσχεση των χρημάτων του ΕΟΠΥΥ και να επιτραπεί ένα ποσό, αντί να κατασχεθεί λόγω χρέους στο ΙΚΑ, να διατεθεί για την πληρωμή μισθών, έξι μηνών των εργαζόμενων. Κάτι τέτοιο μεθοδεύεται ανάμεσα στο βουλευτή Δημήτρη Εμμανουηλίδη, το Διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος και τον Πρόεδρο του ΕΦΚΑ.

Παρά το ότι δείχνουν ενδιαφέρον οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στην Καβάλα και την Αθήνα, αργεί ακόμη η οριστικοποίηση της εξέλιξης. Είναι πολύ πιθανό τελικά τα χρήματα να διοχετευτούν στους εργαζόμενους, που έτσι θα πληρωθούν μισθούς έξι μηνών. Άρα θα επανέλθουν στις θέσεις τους, εξασφαλίζοντας την επαναλειτουργία του ιδρύματος, μέχρι να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της λύσης του εξωδικαστικού μηχανισμού.

 

 

Διαβάστε επίσης