• 30 Απριλίου 2024,

Ικανοποιημένος ο Αρχέλαος Γρανάς αφού «…μπήκαν σε μια σειρά τα θέματα της Ιατρικής Εταιρείας»

 Ικανοποιημένος ο Αρχέλαος Γρανάς αφού «…μπήκαν σε μια σειρά τα θέματα της Ιατρικής Εταιρείας»

Τα καλά νέα για την Ιατρική Εταιρία Καβάλας άργησαν και άργησαν πολύ.

Υπάρχουν ωστόσο τελευταία. Γίνονται αφορμή να αναληφθούν κι άλλες πρωτοβουλίες, να τακτοποιηθούν εκκρεμότητες ετών. Για όλα αυτά μίλησε στην Πρωινή ως εκπρόσωπος της διοίκησης της ο συνταξιούχος γιατρός κ. Αρχέλαος Γρανάς.

Η συνέντευξη

Ερ: Ποια είναι η ευχάριστη είδηση που έχει η Ιατρική Εταιρεία;

Απ: Αρχικά να σας θυμίσω ότι η Ιατρική Εταιρεία είναι το σωματείο το οποίο το 1925 κατασκεύασε σε δασική περιοχή κοντά στην πόλη το γνωστό Σανατόριο. Αρκετά χρόνια αργότερα και το κτίριο της πρώην Ορθοπεδικής κλινικής. Κτίριο που αυτήν την περίοδο ανασκευάζεται για να φιλοξενήσει κατά πάσα πιθανότητα ηλικιωμένους. Τα δύο κτίρια είναι το ένα πολύ κοντά στο άλλο.

Ερ: Το δικαστήριο είπε ότι το Σανατόριο είναι ιδιοκτησία της Ιατρικής Εταιρείας.

Απ: Είναι πραγματικά μια ιστορία μακρά. Είχε ξεκινήσει με το πρωτόδικο δικαστήριο. Μετά το εφετείο, το οποίο η Ιατρική Εταιρία κέρδισε έναντι του Υπουργείου Οικονομικών. Δηλαδή του δημοσίου. Το Υπουργείο έκανε αναίρεση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο το 2018. Το 2022, όταν ήμουν εγώ πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας, συμφώνησα με τα υπόλοιπα μέλη να πάμε στον Άρειο Πάγο και να δούμε τι θα είναι δικό μας. Να έχουμε οριστική απόφαση τι θα γίνει με το κτίριο που έχει ρημάξει τόσα χρόνια. Πήγαμε στον Άρειο Πάγο και μας έδωσε ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης 2 Φεβρουαρίου του 2023. Οι δικηγόροι του Υπουργείου μας είπαν ότι δεν είχαν παραλάβει αντίγραφα των αποφάσεων των προηγούμενων δικαστηρίων.

Εμείς τα ζητήσαμε και τα πήραμε αμέσως. Σε ένα πρωινό! Πήγα ένα πρωί στα δικαστήρια μου δώσανε τα αρχεία, τα έβγαλα φωτοτυπίες και τα έστειλα. Βρήκα δικηγόρο εκπρόσωπο μας στην Αθήνα.

Ερ: Οπότε άργησε η συζήτηση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο. Με ευθύνη όμως της άλλης πλευράς;

Απ: Και με τη δική μας ευθύνη. Δεν το πήγαιναν (οι συνάδελφοι μου), φοβόντουσαν να το πάνε γιατί χρειαζόταν και ένα ποσό (παράβολο) γύρω στις 20 χιλιάδες ευρώ! Η Ιατρική Εταιρία είχε κάποιες οικονομικές δυσχέρειες εκείνα τα χρόνια της κρίσης. Είχε αποχωρήσει από το Σανατόριο το Νοσοκομείο και δεν είχαμε τα έσοδα που είχαμε. Επομένως και για ένα διάστημα η υπόθεση δεν προχώρησε. Τελευταία βρήκαμε τα 20 χιλιάρικα και το 2022 αποφασίσαμε να πάμε στον Άρειο Πάγο ώστε να συζητηθεί η αναίρεση του δημοσίου. Εκεί ζήτησαν ένα χρόνο αναβολή και πέρσι το 2023 έγινε η εκδίκαση. Αρχές Φεβρουαρίου του 2023. Την περασμένη εβδομάδα βγήκε η απόφαση, η οποία απορρίπτει την αναίρεση που έκανε το Υπουργείο. Κι έτσι εδώ τελειώνουν τα δικαστήρια.

Ερ: Πάμε τώρα να αξιοποιήσουμε το Σανατόριο που είναι οριστικά της Ιατρικής Εταιρείας. Πρώτο βήμα να αλλάξουμε τη χρήση του.

Απ: Τον περασμένο χρόνο είχα συνεννοηθεί και με την Πολεοδομία και με τον Δήμο που έστειλε αυτό το ερώτημα. Το είχαν ζητήσει το Σανατόριο τα πρώην ΤΕΙ για κάνουν φοιτητικές εστίες κλπ. Το πέρασαν το 2014 στο γενικό πολεοδομικό σαν περιοχή με χρήση εκπαίδευσης. Εμείς τώρα σε συνεννόηση με το Δήμο και την Πολεοδομία, προσθέτουμε και άλλες χρήσεις προκειμένου να δούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν στην αγορά για να κάνουμε το συγκεκριμένο κτίριο λειτουργικό. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι υπέροχο. Μπορεί να έχει λεηλατηθεί αλλά το κτίριο είναι καλό.

Ερ: Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αυτή τη στιγμή;

Απ: Κατά καιρούς εμφανίστηκαν κάποιοι αλλά είχαμε αυτήν την εκκρεμότητα. Τα δικαστήρια. Λύθηκε και πλέον μας έχει λύσει τα χέρια, ώστε να μπορέσουμε να ψάξουμε στην αγορά ώστε να βρεθεί μια πολύ καλή λύση.

Ερ: Η παλιά Ορθοπεδική τι θα γίνει; Τώρα με τη δωρεά συντηρείται το κτίριο. Μετά…;

Απ: Πιθανότατα θα λειτουργήσει χώρος φιλοξενίας ηλικιωμένων. Αυτό είναι το πιθανότερο. Ο εργολάβος μας λέει ότι θέλει περίπου 1,5 χρόνο από τότε που άρχισε τις εργασίες, το πολύ 2 χρόνια ανάλογα με τις συνθήκες και θα είναι έτοιμο.

Ερ: Η Ιατρική Εταιρεία έχει και ένα ακίνητο στον Αμυγδαλεώνα. Το ένα μέρος του είναι παιδικός σταθμός, το άλλο συνεδριακό κέντρο.

Απ: Φιλοξενείται εκεί και το Νηπιαγωγείο του Δήμου Καβάλας. Έχει και το συνεδριακό κέντρο, το οποίο και αυτό θέλει ανακατασκευή και συντήρηση, ίσως αρκετά ακριβή. Νομίζω ότι ενδιαφέρεται να το χρησιμοποιεί  ο Δήμος Καβάλας και έχουμε αποφασίσει να το παραχωρήσουμε στον Δήμο για αρκετά χρόνια, προκειμένου να το λειτουργεί και να το συμμαζέψει. Σε μεγάλο βαθμό μπήκαν σε μια σειρά τα θέματα της Ιατρικής Εταιρείας αλλά θα δούμε τι θα γίνει με το Σανατόριο, θα πρέπει να έχουμε και κάποιους ανθρώπους που θα μας βοηθήσουν. Ευτυχώς υπάρχουν αυτοί. Φίλοι μηχανικοί, οι οποίοι βοηθάνε. Σε περίπτωση που δε φτάσει το ποσό της δωρεάς για την ανακαίνιση της παλιάς Ορθοπεδικής, θα βρούμε από αλλού τα επιπλέον χρήματα. Έχουμε και ένα νεοκλασικό κτίριο στην Αθήνα στην ιδιοκτησία μας, το οποίο έχει κοστολογηθεί γύρω στα 900 χιλιάρικα. Το  έχουμε νοικιάσει σε μια σχολή, σ’ ένα ΙΕΚ και έχουμε και από εκεί εισοδήματα.

Διαβάστε επίσης