ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

 ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΩΔΕΙΟ «ΝΕΑΠΟΛΙΣ» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

Το ωδείο «Νεάπολις» Καβάλας,  σε συνεργασία με το Δήμο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», διοργανώνει ημερίδα μουσικοθεραπείας, η οποία θα πραγματοποιηθείτην Κυριακή 25 Νοεμβρίου2018 και ώρες 10:00– 14:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα Μουσικοθεραπείας στις 15 Νοεμβρίου, το Ωδείο “Νεάπολις” άδραξε την ευκαιρία να συνδιοργανώσει με το Δήμο και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας μια ημερίδα – συζήτηση με θέμα την μουσικοθεραπεία και τα οφέλη της σε διάφορες πληθυσμιακές ομάδες. Η ημερίδα απευθύνεται όχι μόνο σε μουσικούς, αλλά και σε ειδικούς ψυχικής υγείας, ειδικούς παιδαγωγούς, γονείς, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Η μουσικοθεραπεία, είναι ένα καθιερωμένο πια επάγγελμα υγείας που χρησιμοποιεί τη μουσική στα πλαίσια μιας θεραπευτικής σχέσης. Είναι μια προσέγγιση (είδος θεραπείας) η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύρια ή συμπληρωματική (σε υποστηρικτικό επίπεδο). Δεν είναι εναλλακτική θεραπεία, ούτε εκπαιδεύει μουσικά τα άτομα που συμμετέχουν.  Απευθύνεται σε όλους και δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός. Μπορεί να ξεκινήσει από την εμβρυική ηλικία και την περίοδο της εγκυμοσύνης, μέχρι και την 3η ηλικία και τα βαθιά γεράματα.

Στην ημερίδα που θα λάβει χώρα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καβάλας, θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τη χρήση και τα οφέλη της μουσικοθεραπείας στην περίοδο της εγκυμοσύνης, στην περιγεννητική φροντίδα  βρεφών σε μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών, παιδιά  στο φάσμα του αυτισμού, παιδιά με σύνδρομο Down, ομαδική μουσικοθεραπεία και ιδρυματοποίηση, νευρολογικές παθήσεις, άνοια και 3η ηλικία, μουσικοθεραπεία και χρήστες ουσιών. Κατά την διάρκεια των ομιλιών θα παρουσιαστούν κλινικές πρακτικές των ανωτέρων θεματολογιών από τους ομιλητές. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο τέλος της ημερίδας θα λάβει χώρα και βιωματικό σεμινάριο στο οποίο μπορούν να λάβουν μέρος οι παρευρισκόμενοι. Αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας θα δοθεί στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες.

 

Οι εισηγητές, είναι επαγγελματίες μουσικοθεραπευτές, κάτοχοι Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης του ΠΜΣ “Μουσική και Κοινωνία” με κατεύθυνση Μουσικοθεραπεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ερευνητές και καθηγητές. Πιο αναλυτικά, θα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους στην ημερίδα οι κάτωθι:

  • HΝτόρα Ψαλτοπούλου – Καμίνη, επίσημη προσκεκλημένη και Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Διδάκτωρ Μουσικοψυχοθεραπεύτρια (PhD, MA-CMT)
  • Η ΦαίυΑν. Ευαγγέλου, Μουσικοθεραπεύτρια(MA-NICU), Καθηγήτρια βιολιού και θεωρητικών (ΒΑ- Music, MA-Music, MA- PerformanceStudies), συνεργάτης του εξεταστικού οργανισμού των Βασιλικών Σχολείων του Ηνωμένου Βασιλείου (ΑBRSM),
  • Η Κατερίνα Κάργιου, Μουσικοπαιδαγωγός Ειδικής Αγωγής (MSC) και Μουσικοθεραπεύτρια (ΜΑ),
  • Η Αντιγόνη Καντούρη, Διπλωματούχος Καθηγήτρια Πιάνου, Μουσικολόγος /Μουσικοπαιδαγωγός ΑΠΘ καιΜουσικοθεραπεύτρια (ΜΑ),
  • Η Παυλίνα Τσακαλακίδου, Μουσικολόγος του Ιονίου Παν/μίου και Μουσικοθεραπεύτρια (ΜΑ),
  • Η ΌλιαΠαμπουκίδου, Ψυχολόγος ΑΠΘ, Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια και Μουσικοθεραπεύτρια (ΜΑ),
  • ΟΤάσος Παπαδόπουλος, Ψυχολόγος ΑΠΘ, Μουσικοθεραπευτής (ΜΑ) και Multi-InstrumentalistMusician, και
  • ΟΑπόστολος Λάσχος, Υπ. Διδάκτωρ στη Μουσικοθεραπεία, Μουσικοθεραπευτής (ΜΑ), Μουσικολόγος /Μουσικοπαιδαγωγός του ΑΠΘ

 

Η παρακολούθηση της ημερίδας και του βιωματικού σεμιναρίου είναι εντελώς δωρεάν, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης στους συμμετέχοντες. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να μεριμνήσουν για την έγκαιρη προσέλευσή τους στο χώρο διεξαγωγής της ημερίδας – Δημοτική Βιβλιοθήκη(4ος όροφος) –  το πρωί της 25ης Νοεμβρίου, με ώρα έναρξης στις 10.00 και λήξης περίπου στις 14.30.

 

Διαβάστε επίσης