• 28 Μαρτίου 2024,

ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ αναλαμβάνουν το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Δράμα-Καβάλα

 ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ αναλαμβάνουν το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Δράμα-Καβάλα

Κείμενο του Νίκου Καραγιάννη στο ypodomes.com


Με πολλές συμμετοχές πραγματοποιήθηκε εχθές το άνοιγμα των προσφορών για το πρώτο τμήμα του κάθετου άξονα Δράμα-Καβαλά, ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com από την διαδικασία ανοίγματος των φακέλων με τις προσφορές επικράτησε το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ με ποσοστό έκπτωσης 14%.

Συνολικά όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές κατατέθηκαν προσφορές.  Δεύτερη κατετάγη η ΤΕΡΝΑ με ποσοστό 12, 01%, τρίτη η Μυτιληναίος με 9,33%, τέταρτη η ΙΝΤΡΑΚΑΤ με 8,51%, πέμπτη η ΑΒΑΞ με 7,12% και έκτη η ΑΚΤΩΡ με 4,17%.

Τώρα θα πρέπει η επιτροπή διαγωνισμού με το δεύτερο πρακτικό να αναδείξει το σχήμα ΙΝΤΕΡΚΑΤ-ΤΕΚΑΛ προσωρινό ανάδοχο του έργου και αν δεν υπάρξουν προσφυγές, το έργο να μπορέσει να υπογραφεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Φορέας Υλοποίησης και Αναθέτουσα Αρχή είναι η Εγνατία Οδός Α.Ε. που έβαλε μπρος ακόμα ένα μεγάλο οδικό project.

Να θυμίσουμε ότι αυτή την εποχή σε επίπεδο διαγωνισμών μεγάλων έργων τρέχουν ακόμα τα έργα για τη Σήραγγα Κλεισούρας αλλά  και οδικό τμήμα στον κάθετο άξονα Ξάνθη-Σύνορα.

Το πρώτο τμήμα που αναβαθμίζεται

Στην συγκεκριμένη εργολαβία, αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση του τμήματος Κρηνίδες-Σταυρός μήκους 8,2χλμ. Το τμήμα αυτό συνδέεται με την υφιστάμενη εθνική οδό «Δράμα – Καβάλα» δυτικά του οικισμού Κρηνίδες, και οδεύει νότια – νοτιοανατολικά καταλήγοντας επί της παλαιάς εθνικής οδού Ελευθερούπολης – Καβάλας δυτικά του οικισμού Σταυρός.

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 60,76 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ (χωρίς ΦΠΑ 49 εκατ.). Η δημοπράτηση του έργου ξεκίνησε στις 23 Ιουνίου ενώ εχθές 30 Ιουνίου έγινε η αποσφράγιση των προσφορών. Η διάρκεια του έργου εκτιμήθηκε σε 30 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων – συγχρηματοδοτούμενο σκέλος – καθώς είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ 2014-2020 Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ποιος είναι ο κάθετος άξονας Δράμα-Καβάλα

Ο Κάθετος Άξονας «Σέρρες – Δράμα – Καβάλα» (Ε-61) αποτελεί τμήμα του Ελληνικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου (Διευρωπαϊκός Άξονας 22 – Οδικό δίκτυο υπό σχεδίαση, Εκτεταμένο) και συνδέει τον Κάθετο Άξονα «Θεσσαλονίκη – Σέρρες – Προμαχώνα» με τις Σέρρες, τη Δράμα και την Καβάλα και ευρύτερα με το Λιμάνι της Καβάλας, καταλήγοντας στον Α/Κ Αγ. Σύλλα στην Εγνατία Οδό.

Το οδικό τμήμα του Ε-61 από Δράμα έως Καβάλα (τμήμα 61.5) αποτελεί στο μεγαλύτερο μήκος του νέα τετράιχνη οδό ταχείας κυκλοφορίας με διατομή 17,0μ, η οποία παρακάμπτει τους οικισμούς Χωριστή, Άγιος Αθανάσιος, Λυδία, Κρηνίδες, Πολύστυλο, Αμυγδαλεώνας και καταλήγει στον Α/Κ Αγ. Σύλλα της Εγνατίας οδού.

Τι θα κατασκευαστεί

Πιο αναλυτικά η κατασκευή αφορά το οδικό υποτμήμα «Άγιος Αθανάσιος – Κρηνίδες» (61.5.2) από Χ.Θ. 5+879 έως Χ.Θ. 8+700,00 και το οδικό υποτμήμα «Κρηνίδες – Αγ. Σύλλας» (61.5.3) από Χ.Θ. 0+000 (ταυτίζεται με την Χ.Θ. 8+700,00 του τμήματος 61.5.2) έως Χ.Θ. 5+440, περιλαμβάνοντας τους κλάδους εισόδου – εξόδου στην αρτηρία των κόμβων Κρηνίδων και Σταυρού έτσι, ώστε το τμήμα να είναι λειτουργικό μετά την περαίωσή του, συνδεόμενο με τις υφιστάμενες εθνικές οδούς «Δράμα – Καβάλα» και «Ελευθερούπολη – Καβάλα».

Πηγή: ypodomes.com

Διαβάστε επίσης