Γράφει από το Παρίσι ο Μιχάλης Μαυρόπουλος
Κανείς από τους επισήμους δεν τολμά να θίξει ευθέως και να αναφερθεί ευθαρσώς στην εντεινόμενη διαφορά απόψεων όσον αφορά την καταπολέμηση του Covid μεταξύ του προέδρου Μακρόν και της πλειονότητος του ιατρικού κόσμου. Ο αρχηγός του Κράτους πρεσβεύει, δια μέσου του πρωθυπουργού του Καστέξ, την λήψη μεν αυστηρών μέτρων, κυρίως όσον αφορά τον έλεγχο αυτών προς αποφυγή μεταδόσεως της επιδημίας, απορρίπτει όμως προς το παρόν έστω και ένα ήπιο εγκλωβισμό. Η σπουδαιότερη απόφαση συνίσταται στο να απαγορευθεί η είσοδος και η έξοδος στο και από το γαλλικό έδαφος πολιτών με προέλευση μια χώρας που δεν είναι μέλος της Ε.Ε.Ταυτοχρόνως όσοι Γάλλοι θέλουν να ταξιδεύσουν στο εξωτερικό ή να επιστρέψουν την πατρίδα τους,πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με μια βεβαίωση προσφάτου τεστ. Σημειωτέον ότι το μη δικαίωμα εισόδου στην Γαλλία από υπηκόους μιας χώρας που δεν ανήκει στην στην Ε.Ε. είναι ένα πάγιο αίτημα του ακροδεξιού κόμματος της Μαρίνας Λε Πεν. Προς τον σκοπό αυτό χρησιμοποιεί κατά κόρον το επιχείρημα ότι οι ευαίσθητοι στον ισλαμισμόμετανάστες απειλούν τον πολιτισμό και την εγγενή πληθυσμιακή σύνθεση της Γαλλίας . Με τα αναγγελθέντα μέτρα τέλος Ιανουαρίου, ο Καστέξ προσπάθησε να δικαιολογήσει την προς στιγμή απόρριψη του εγκλωβισμού. Γνωρίζουμε, τόνισε, την πολύ σοβαρή επίδραση (του μέτρου τούτου) στους Γάλλους, λαμβάνοντας όμως υπ’ όψιν τους αριθμούς των τελευταίων ημερών, είμαστε της γνώμης ότι μπορούμε να υπολογίσουμε στην πιθανότητα να τον αποφύγουμε.
Ποια είναι όμως η θέση των ιατρών; Πολλοί από αυτούς απαιτούν ένα νέο εγκλωβισμό, ακόμη και ένα κλείσιμο των σχολείων σημειώνοντας τους κινδύνους μια ευρείας εξαπλώσεως της επιδημίας, όπως στο Ηνωμένο-Βασίλειο.O επιδημιολόγος Αρνό Φοντανέ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου και του ινστιτούτου Παστέρ, διορισθείς από τον ίδιο τον Μακρόν, δήλωσε ότι εάν η Αγγλία και η Ιρλανδία πέτυχαν να ελέγξουν το στέλεχος (του ιού), αυτό οφείλεται σε ένα αυστηρό εγκλεισμό. Η διαφορά απόψεων ιατρών — εκτελεστικής εξουσίας εκδηλούται με διακριτικό τρόπο από τις στήλες των εφημερίδων, από τις οποίες πολλοί δημοσιογράφοι υποδεικνύουν την μεγίστη ελάφρυνση των μέτρων (λειτουργία των εστιατορίων, μπάρ, κινηματογράφων, θεάτρων, μουσείων, αιθουσών γυμναστικής, καλλιτεχνικών εκθέσεων. Οι πολίτες που δεν ξέρουν τι τους περιμένει στο μέλλον, δεν διαμαρτύρονται έναντι των κυβερνητικών μέτρων, εκτός εκείνων της απαγορεύσεως της κυκλοφορίας και του κλεισίματος των καταστημάτων από τις 6 μ.μ., τάσσονται όμως σαφώς εναντίον ενός νέου εγκλωβισμού, κυρίως οι έμποροι, οι εργοδότες, οι φοιτητές και γενικότερον οι νέοι. Όσον αφορά τους τελευταίους, είναι τόσον σοβαρό το πρόβλημα ώστε ο Μακρόν υπεχρεώθη να δηλώσει δια μέσου ενός ηλεκτρονικού μηνύματος ότι δεν αγνοεί την κατάθλιψή τους λόγω των επιβληθέντων περιορισμών, της ελλείψεως επαφών με τους συμφοιτητές τους,και ανταλλαγής απόψεων με τους καθηγητές. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση εφεύρε και έθεσε σε κυκλοφορία από την 1η Φεβρουαρίου ένα ‘’τσεκ νοητικής υγείας’’ αξίας 100 ευρώ για να μπορούν οι ευρισκόμενοι εν καταστάσει ψυχικής διαταραχής σπουδαστές να συμβουλεύονται ένα ψυχολόγο ή ψυχίατρο. Είναι χαρακτηριστικόν ότι λόγω της ανησυχητικής αυξήσεως του αριθμού απόπειρας αυτοκτονιών, πολλά νοσοκομεία αναγκάσθηκαν να δημιουργήσουν τμήματα παρακολουθήσεως των ψυχικών ασθενειών . Εντός αυτού του πλαισίου, ο Μακρόν δεν αποκρύπτει τους φόβους του για το ηθικό των συμπατριωτών του.
Επ’ αυτού είναι χρήσιμον να λεχθεί, η άποψη ενός διακεκριμένου καθηγητού του νοσοκομειακού πανεπιστημιακού συγκροτήματος Πιτιέ Σαλπετριέρ (Pitiè Salpêtrière) που υπεστήριξε προ ημερών στην τηλεόραση ότι η λήψη μέτρων για την προστασία του συνόλου δεν μπορεί να αφορά μόνο την σωματική υγεία (Covid) των πολιτών, αλλά και την ψυχική, την κοινωνική, την οικονομική και την ομαλή ροή των καθημερινών συνηθειών τους οι οποίες δεν πρέπει να διαταράσσονται με αποφάσεις που ναι μεν αποβλέπουν στην προφύλαξη της υγείας πλην όμως επιδρούν αρνητικά στον ψυχισμό τους και στην εν γένει νοητική ισορροπίας τους, όπως είναι ο επαναλαμβανόμενος εγκλεισμός. Μερικοί πανεπιστημιακοί, όπως η Φλοράνς Γκουρλαί, καθηγήτρια γεωγραφίας στο πανεπιστήμιο της πόλεως Λοριάν (Lorient) στην Βρετάνη,αγνόησε τις κυβερνητικές υποδείξεις περί μη συναθροίσεως πλέον των 10 ατόμων και έκανε τα μαθήματα τη υλική παρουσία των σπουδαστών της και όχι δια μέσου Ιντερνέτ, όπως συνηθίζεται τελευταίως με αποτέλεσμα οι φοιτητές να απομακρύνονται από τις πανεπιστημιακές αίθουσες.
Όσον αφορά τους παρατηρητές της κοινωνικοπολιτικής σκηνής,δεν διστάζουν να τονίσουν ότι παραδοσιακώς, στους μεν πολιτικούς ανήκει η λήψη και η εκτέλεση αποφάσεων που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, στους δε επιστήμονες η παροχή συμβουλών για να ζυγισθεί και να ληφθεί από την πολιτική ηγεσία η σωστή απόφαση.Στο πολιτικό επίπεδο, Φλοριάν Φιλιππό, πρώην νούμερο 2 του κόμματος της Λε Πέν, διαδηλώνει μαζί με μερικές δεκάδες οπαδούς του, κάθε Σάββατο έμπροσθεν του υπουργείου υγείας,διαμαρτυρόμενος εναντίον της ‘’υγειονομικής δικτατορίας και μιας πολιτικής που δεν είναι παρά μια ψευδοεπιστήμη, και τσαρλατανισμός όπως ο εγκλεισμός και η απαγόρευση κυκλοφορίας’’. Από την μεριά του, ο Φρανσοά Ασσελινό, του κόμματος ‘’λαiκή δημοκρατική συμμαχία’’, θερμός υπέρμαχος της εθνικής κυριαρχίας καλεί για τους ίδιους λόγους σε ανάκληση, δηλ. απόλυση του αρχηγού του Κράτους.
Η Μαρίν Λε Πεν δεν πολυακούεται σε αυτόν τον τομέα διότι αποβλέπει στην προσεχή προεδρική εκλογή (Μάιος 2022), και ταυτοχρόνως θέλει να προστατεύσει την αναληφθείσα προ ετών επιχείρηση ‘’αποδιαβολοποιήσεως’’ του κόμματός της. Αυτή η θέση ενδυνάμωσε την απόφασή της να σταθεί προσωρινώς υπεράνω κάθε έριδος δεδομένου ότι οι σφυγμομετρήσεις για τον δεύτερο γύρο του 2022 της δίδουν ένα ‘ελπιδοφόρο’’48% έναντι 52% του Μακρόν. Δυστυχώς τα αριστερά κόμματα που ευτυχώς περιγράφουν λεπτομερώς τις ‘’ζημιές’’ που επιφέρει στην νοητική υγεία των πολιτών η ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική του ‘’ναι μεν αλλά’’ ή όπως λένε οι Γάλλοι ‘’μισό σταφύλι, μισό σύκο’’, δεν προτείνουν (ή δεν θέλουν λόγω φόβου προσάψεως κατηγοριών, από ποιόν άραγε;) κάτι το συγκεκριμένο. Πολλοί Γάλλοι εύχονται π.χ.την μετάθεση της ώρας απαγορεύσεως κυκλοφορίας και του κλεισίματος των καταστημάτων από τις 6 στις 9 μ.μ. όπως στις γειτονικές χώρες Ιταλία και Ισπανία ως και την λειτουργία των σαντουιτσάδικων πέραν της 9ης νυκτερινής ώρας. Ζοφερότητα, δυσαρέσκεια , αλληλoüποψίες με χαρακτηριστικές ρίψεις βλεμμάτων του ενός έναντι του άλλου που συναντά κανείς στον δρόμο ή στο μετρό χαρακτηρίζουν σήμερα την γαλλική καθημερινή ζωή…