• 20 Μαΐου 2024,

Ήρεμα προς τις εκλογές του ΤΕΕ στις 19 Μάη

 Ήρεμα προς τις εκλογές του ΤΕΕ στις 19 Μάη

Αφορμή για τη συζήτηση μας με τον κ. Απόστολο Παυλίδη οι φήμες, σύμφωνα με τις οποίες σχεδιάζεται ακόμη και κατάργηση των Υπηρεσιών Δόμησης (πολεοδομίες)!

Τις διαψεύδει ως κάτι που θα γίνει άμεσα. Με την ευκαιρία σημειώνει τις εκλογές στο ΤΕΕ και το ότι και τοπικά η προεκλογική συζήτηση είναι υπαρκτή μεν, ήσυχη δε.

Η συνέντευξη

Ερ: Πιο κοντά οι εκλογές του ΤΕΕ. Πλησιάζουμε στην ημερομηνία ήσυχα….

Απ: Νομίζω ότι έτσι έπρεπε να είναι. Ήσυχα γιατί δεν υπάρχει λόγος να μπαίνουμε σε στείρες αντιπαραθέσεις. Είμαστε μηχανικοί, εστιάζουμε στα ζητήματα τα οποία μας απασχολούν. Έχουμε δρομολογήσει συνεργασίες, τις έχουμε δοκιμάσει στην πράξη. Επομένως έτσι θα πορευθούμε μέχρι τις 19 Μαΐου, μέρα στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Ερ: Το ότι είναι κοντά στις Ευρωεκλογές επηρεάζει; Είναι καλό ή κακό;

Απ: Επηρεάζει καταρχάς το γεγονός ότι οι εκλογές στο ΤΕΕ γίνονται Μάιο. Συνήθως οι εκλογές στο Επιμελητήριο μας γινόταν Νοέμβριο. Γενικώς φτιάχνει ο καιρός τον Μάιο, υπάρχει μια χαλάρωση. Επηρεάζει και το γεγονός ότι είναι πριν τις Ευρωεκλογές. Επηρεάζει αρνητικά θα έλεγα σε ότι αφορά τη συμμετοχή. Στις Ευρωεκλογές επίσης το στοίχημα είναι η συμμετοχή.  Πολύς κόσμος δεν ενδιαφέρεται ή θεωρεί ότι δεν είναι σημαντικό να πάει στην κάλπη. Εκεί γίνεται η μεγάλη μάχη της ενημέρωσης. Να καταλάβουν ότι πάντοτε είναι σημαντικό να εκφράζει κάποιος την άποψη του με την ψήφο του. Σ’ αυτό το κλίμα πιστεύω ότι επηρεάζει και τις δικές μας εκλογές.

Ερ: Διαβάσαμε ότι θα καταργηθούν οι Πολεοδομίες και θα βγαίνουν οι οικοδομικές άδειες από το ηλεκτρονικό σύστημα του ΤΕΕ. Θα γίνονται εκ των υστέρων έλεγχοι από ένα ανεξάρτητο σώμα μηχανικών. Τι γίνεται υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο;

Απ: Δεν υπάρχει κάτι το οποίο έχει δρομολογηθεί. Γίνονται κάποιες συζητήσεις, εκφράζονται κάποιες ανησυχίες με τους συναδέλφους που εργάζονται στις υπηρεσίες δόμησης. Δεν υπάρχει κάτι στον σχεδιασμό, το οποίο να φαίνεται στο κοντινό ορίζοντα. Στο πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που πέρασε πριν από λίγες μέρες προβλέπεται ότι τα αυθαίρετα πλέον θα αντιμετωπίζονται κεντρικά. Δηλαδή φεύγουν από τις κατά τόπους υπηρεσίες δόμησης και αναπτύσσονται σε μια κεντρική υπηρεσία. Δημιουργείται μια θέση ειδικού επιθεωρητή ο οποίος θα έχει από κάτω του μια διεύθυνση στην οποία θα απασχοληθούν γύρω στα 20 άτομα. Θα γίνεται ένας κεντρικός έλεγχος των αυθαιρέτων. Φιλοδοξία του Υπουργείου είναι ότι με τη χρήση δορυφορικών εικόνων και drones να εντοπίζονται τα αυθαίρετα άμεσα και να προχωρούνε σε κατεδαφίσεις.

Διαβάστε επίσης