• 26 Απριλίου 2024,

Και με πτυχίο Pitman η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα!

 Και με πτυχίο Pitman η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα!

Η αναδίφηση στο ανεκτίμητης αξίας πλούσιο αρχείο της «Πρωϊνής» μας γνωστοποιεί σειρά σημαντικών γεγονότων αλλά και συμβάντων της καθημερινής ζωής παλαιοτέρων δεκαετιών.

Έτσι κάνοντας μια βουτιά στο χρόνο, πριν μισό αιώνα, ανακαλύπτουμε στο φύλλο της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου 1968, στην διαφημιστική καταχώρηση των ξακουστών, εκείνο τον καιρό, φροντιστηρίων Αγγλικής γλώσσας Φαίδωνα Σιδηρόπουλου, μια λίστα όλων των μαθητών και των μαθητριών που πέτυχαν στις εξετάσεις για την κατάκτηση του πτυχίου Pitman, το οποίο ήταν κάτι σαν τον Lower της σημερινής εποχής.

Έτσι λοιπόν ανακαλύπτουμε ότι η σημερινή δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα ήταν μέσα στη λίστα των μαθητών που κατέκτησαν το συγκεκριμένο πτυχίο στο elementary επίπεδο και μάλιστα με επίδοση «first class» και όχι απλώς «pass».

Ανάμεσα στη μακρά λίστα των επιτυχόντων διαβάζουμε ονόματα πολλών γνωστών σήμερα συμπολιτών μας που διαπρέπουν σε πολλούς επαγγελματικούς τομείς αλλά και τομείς του δημόσιου βίου.

Ένα άλλο θέμα που αναδεικνύει την ίδια μέρα του Οκτωβρίου του 1968 η «Πρωινή» είναι και η αποκομιδή των απορριμμάτων που εκείνη την εποχή γινόταν ακόμη με τα γαϊδουράκια στις ακραίες και δύσβατες γειτονιές της Καβάλας. Οι παλιότεροι πιθανόν να τα θυμούνται. Η έρευνα της εφημερίδας αναφέρει ότι συγκεντρώνονταν καθημερινά 60 έως 80 τόνοι σκουπιδιών όταν σήμερα, πενήντα χρόνια μετά η ημερήσια αποκομιδή απορριμμάτων ξεπερνά ημερησίως τους 95 τόνους αλλά η ποσότητα αυτή αφορά όλο τον Καλλικρατικό δήμο Καβάλας που περιλαμβάνει και τον πρώην δήμο Φιλίππων.

Τέλος φύλλο της «Πρωινής» της Τετάρτης 16ης Οκτωβρίου 1968 αναφορά γίνεται και στο τουριστικό περίπτερο στη νότια πλευρά της Εθνικής Τράπεζας, όπου άλλωστε βρίσκεται και λειτουργεί μέχρι σήμερα. Το δημοσίευμα της εποχής αναφέρει ότι ο ΕΟΤ απέστειλε για το έργο 400 χιλιάδες δραχμές και αναφέρονται συγκεκριμένα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και η διαρρύθμιση του κτηρίου. Συνάγουμε λοιπόν το συμπέρασμα ότι το γνωστό σε όλους τους Καβαλιώτες περίπτερο που σήμερα ανήκει στο Δήμο Καβάλας κατασκευάσθηκε στο τέλος του 1968 ή το πολύ στις αρχές του 1969. Το ξενοδοχείο «Αστήρ» που αναφέρεται στο δημοσίευμα βρισκόταν στο σημείο που είναι σήμερα η Εθνική Τράπεζα.

Θ.Θ.

Διαβάστε επίσης