• 20 Απριλίου 2024,

Καλοκαίρι 2022 στο Ακόντισμα: 40 συναυλίες με 70.000 περίπου θεατές

 Καλοκαίρι 2022 στο Ακόντισμα: 40 συναυλίες με 70.000 περίπου θεατές

Το φετινό Καλοκαίρι ήταν το δεύτερο συνεχόμενο όπου οι χώροι του Ακοντίσματος, του παραδοσιακού οικισμού δίπλα στη Νέα Καρβάλη, σημείωσαν πολύ μεγάλη επιτυχία.

Αυτή οφείλεται στις πολλές συναυλίες που φιλοξενήθηκαν στο μικρό υπαίθριο θέατρο που το Ακόντισμα διαθέτει. Το οποίο έγινε και αυτό το Καλοκαίρι τόπος συνάντησης καβαλιωτών και όχι μόνο.

Ανθρώπων από την ΑΜΘ, την Κεντρική Μακεδονία κτλ. Τελικά το θέατρο του Ακοντίσματος αποδείχθηκε στην πράξη ότι δεν είναι καθόλου μικρό. Όπως κάποιοι νόμιζαν. Είναι κατάλληλο για Καλοκαιρινά μουσικά γεγονότα, για θέατρο κτλ καθώς μπορεί και φιλοξενεί μέχρι και 1.600 άτομα!

Η αρχική ιδέα υλοποιήθηκε πέρυσι το Καλοκαίρι πρώτη φορά. Ομάδα επαγγελματιών από την περιοχή του Ν. Καβάλας και τη Θεσσαλονίκη συνεργάστηκε με τη Στέγη Πολιτισμού Νέας Καρβάλης. Αξιοποίησε άριστα το έργο ζωής του Καπλάνη Ιωσηφίδη και των συνεργατών του, το ανέδειξε και το βασικότερο; Γέμισε το Ακόντισμα με πολύ κόσμο.

Ο Καπλάνης Ιωσηφίδης που χαίρεται ιδιαίτερα για την επιτυχία του εγχειρήματος το οποίο θερμά υποστηρίζει, ανέφερε μιλώντας στην Πρωινή ότι φέτος οι συναυλίες στο Ακόντισμα ήταν λιγότερες σε σχέση με πέρσι! Παρά ταύτα υπολογίζει επίσης ότι 70.000 άνθρωποι παρακολούθησαν αυτά τα μουσικά και θεατρικά γεγονότα.

Και το ευχαριστήθηκαν. Φυσικά και το όλο εγχείρημα θα έχει συνέχεια. Μία ακόμη φορά ακούγονται σχέδια που φτάνουν μέχρι και την παραλία της Νέας Καρβάλης! Στο ύψος του παραδοσιακού οικισμού.

Και πέρσι το Χειμώνα ακούστηκε το ενδεχόμενο ο χώρος πολιτισμού να επεκταθεί και να φτάσει δίπλα στη θάλασσα. Είναι κάτι που θα προωθηθεί από ότι φαίνεται στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου για να γίνει πράξη του χρόνου το καλοκαίρι. Χωρίς φυσικά να αλλάζει το βασικό πλάνο συνεργασίας και δράσης που αφορά το Ακόντισμα. Το θέατρο και τις λοιπές εγκαταστάσεις του.

Σημειώνουμε ότι στο θέατρο του Ακοντίσματος έγιναν φέτος το καλοκαίρι και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Με πιο γνωστό το φεστιβάλ «Ήλιος και πέτρα». Οι καλλιτέχνες που φιλοξενήθηκαν στο Ακόντισμα όπως εξηγεί ο Καπλάνης Ιωσηφίδης, και εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, επέλεξαν το ξενοδοχείο του παραδοσιακού οικισμού για να διανυκτερεύσουν.

Εκεί φιλοξενήθηκαν και τα μέλη της ορχήστρας κάθε σχήματος. Ο Καπλάνης Ιωσηφίδης που είναι γνωστό ότι έχει πάντα μεγαλόπνοα σχέδια για τα οποία τελικά δικαιώνεται, μιλά για το Ακόντισμα και το περιγράφει ως ένα περιφερειακό κέντρο πολιτισμού.

Ζητά να αξιοποιηθεί ο χώρος και από το Φεστιβάλ Φιλίππων. Καθώς το φεστιβάλ το σκέπτεται ως ένα φεστιβάλ εκδηλώσεων που θα απλωθεί από το Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στην Καβάλα, στο αρχαίο θέατρο της Θάσου αλλά και στο Ακόντισμα.

Στις λεπτομέρειες των φετινών συναυλιών και λοιπών γεγονότων. Πάντα με τη βοήθεια και την εμπειρία του Καπλάνη Ιωσηφίδη που παραβρέθηκε σε όλα τα γεγονότα που έγιναν στο χώρο. Ξεχωρίζει από πλευράς προσέλευσης κοινού το μουσικό γεγονός του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ήταν άλλωστε ένα από τα πρώτα του φετινού καλοκαιριού. Και όσο κι αν φαίνεται περίεργο- σύμφωνα πάντα με τα όσα μας μεταφέρει ο Καπλάνης Ιωσηφίδης- αυτή η συναυλία είχε τον περισσότερο κόσμο. Από κοντά η συναυλία της Νατάσας Θεοδωρίδου, του Γιάννη Πάριου και του Βασίλη Καρρά.

Ο κ. Ιωσηφίδης θυμάται την απογοήτευση του Γιάννη Πάριου όταν η δεύτερη συναυλία του διακόπηκε πρόωρα εξαιτίας της βροχής. Υπήρχαν και φέτος μικροπροβλήματα που είχαν σχέση με τον κορωνοϊό. Εξ αιτίας των οποίων κάποιες συναυλίες αναβλήθηκαν και έγιναν σε νέα ημερομηνία. Αυτό συνέβη και προχθές Σάββατο αφού σε νέα ημερομηνία έγινε ίσως η τελευταία φετινή συναυλία στο Ακόντισμα με το Γιάννη Χαρούλη.

Σε εκκρεμότητα η συναυλία της Έλενας Παπαρίζου. Επειδή υπάρχουν ανησυχίες από αυτούς που έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια για τη συναυλία, οι διοργανωτές τονίζουν ότι θα τους επιστραφούν τα χρήματα. Αν τελικά η συναυλία δεν πραγματοποιηθεί.

Συζητώντας με τον Καπλάνη Ιωσηφίδη καταλαβαίνουμε τη μεγάλη ικανοποίηση του επειδή όλο το καλοκαίρι βλέπει τον παραδοσιακό οικισμό να έχει πάρα πολύ κόσμο. Η χαρά του είναι μεγάλη και δεν το κρύβει. Τονίζοντας συνεχώς ότι αυτό που γίνεται στο Ακόντισμα είναι κάτι ιδιαίτερα σοβαρό.

Διαβάστε επίσης