• 7 Μαΐου 2024,

Κανονικά από σήμερα οι δίκες στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας

 Κανονικά από σήμερα οι δίκες στο δικαστικό μέγαρο Καβάλας

Η περίοδος των εορτών τέλειωσε και για τις δικαστικές υπηρεσίες. Αυτές ποτέ δεν σταμάτησαν να λειτουργούν.

Λόγω των εορτών δεν έγιναν δικαστήρια κι η προσέλευση στο κτίριο ήταν περιορισμένη για πολλές προηγούμενες ημέρες. Αυτό τελειώνει. Από σήμερα αρχίζουν τα δικαστήρια και αύριο υπάρχει δικάσιμος και για τις πολιτικές υποθέσεις. Όσοι πρέπει να είναι στα δικαστήρια (ως κατηγορούμενοι, μάρτυρες ή μηνυτές) τηλεφωνούν και ρωτούν για το κατά πόσο οι δίκες θα γίνουν. Η απάντηση είναι ότι θα γίνουν κανονικά. Όσοι λοιπόν έλαβαν κλήση πρέπει να παρουσιαστούν στο ακροατήριο την μέρα και την ώρα που αναφέρεται.

Την περίοδο των εορτών δικαστικοί υπάλληλοι που έκαναν χρήση κανονικής άδειας βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό. Το γεγονός δεν επηρέασε την υπηρεσία. Άπαντες λέγεται ότι σήμερα επιστρέφουν, μετά την παρέλευση του 5νθημέρου της καραντίνας. Τα μέτρα που ίσχυαν είναι αυτά που ισχύουν. Με οδηγία να τηρούνται πιο αυστηρά. Κατά την είσοδο των πολιτών στο κτίριο θα γίνεται έλεγχος πιστοποιητικών εμβολιασμού ή των πρόσφατων rapid τεστ.

Εντός του ακροατηρίου θα τηρούνται οι αποστάσεις, θα ανοίγουν παράθυρα. Ίσως θα είναι συνεχώς ανοιχτές οι πόρτες κτλ. Το τι ισχύει σε κάθε δικάσιμο αφορά την απόφαση της έδρας σε σχέση φυσικά και με τα πρωτόκολλα που ισχύουν. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος δήλωσε ότι όλα θα γίνουν όπως γίνονταν προ των εορτών. Αισιοδοξεί ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα και φαίνεται να συμφωνεί με την συνέχιση των δικαστηρίων χωρίς επιπλέον μέτρα. Ίδια άλλωστε είναι η στάση όλων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

Αποχή των δικηγόρων από πλειστηριασμούς ευάλωτων δανειοληπτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας επικύρωσε την από 30-12-2021 απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και αποφάσισε την παράταση μέχρι 28-02-2022 της αποχής των δικηγόρων Καβάλας από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, και ειδικότερα:

Α) Αποχή από τη σύνταξη, υπογραφή και κοινοποίηση επιταγής (άρθρο 924 Κ.Πολ.Δ), που αποτελεί την πρώτη πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης και η οποία συντάσσεται υποχρεωτικά κάτω από επικυρωμένο αντίγραφο από το πρώτο εκτελεστό απόγραφο, του οποίου η ακρίβεια της αντιγραφής βεβαιώνεται από το δικηγόρο που το εκδίδει (άρθρο 36 παρ. 2 περ. β Κώδικα Δικηγόρων).

Β) Αποχή από την υπογραφή εντολής προς εκτέλεση (άρθρο 927 Κ.Πολ.Δ), κατά τα ανωτέρω.

Διαβάστε επίσης