Καταδικάστηκε γυναίκα για την πυρκαγιά σε μονοκατοικία στον Βύρωνα

 Καταδικάστηκε γυναίκα για την πυρκαγιά σε μονοκατοικία στον Βύρωνα

Δικάστηκε χθες στο Μονομελές η υπόθεση πυρκαγιάς σε παλαιά μονοκατοικία στον Βύρωνα, περιστατικό που απασχόλησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας τον Μάη του 2015. Από την πυρκαγιά είχε καταστραφεί ολοσχερώς μία κατοικία, προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές σε παρακείμενες. Κατηγορούμενη ήταν ηλικιωμένη γυναίκα, από το σπίτι της οποίας άρχισε η φωτιά. Τότε είχε κινδυνεύσει αφού αντιμετωπίζει κινητικά προβλήματα. Δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο. Από τους μάρτυρες παρούσα ήταν μόνο μία περίοικος, όλοι οι άλλοι (και ο εκπρόσωπος της Π.Υ.) απουσίαζαν. Παράσταση πολιτικής αγωγής και για μελλοντική διεκδίκηση αποζημίωσης έκανε δια δικηγόρου το ελληνικό δημόσιο. «Το ακίνητο είναι του δημοσίου» είπε η δικηγόρος στον Πρόεδρο του δικαστηρίου.

Το δικαστήριο δεν «μπήκε» σε λεπτομέρειες της υπόθεσης. Η μοναδική μάρτυρας κατέθεσε όσα τότε είχαν ακουστεί. Υποστήριξε πως άκουσε ότι η κατοικία δεν είχε ρεύμα λόγω χρέους στη ΔΕΗ, η ανήμπορη γυναίκα – συνέχισε στην κατάθεση της- χρησιμοποιούσε κεριά και πιθανόν από ένα από αυτά να ξεκίνησε το περιστατικό. Ο εισαγγελέας πρότεινε τη καταδίκη της κατηγορούμενης για εμπρησμό λόγω αμέλειας. Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 8 μηνών με αναστολή.

Προηγούμενη υπόθεση αφορούσε παραλίγο πυρκαγιά σε διαμέρισμα από απορροφητήρα. Κατηγορούμενη ήταν η διαμένουσα στο διαμέρισμα νοικοκυρά. Μάρτυρας κατέθεσε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής. Είπε ότι η φωτιά στη κουζίνα του διαμερίσματος άρχισε από τον απορροφητήρα, κι αντιμετωπίστηκε αμέσως με πυροσβεστήρες. Η κατηγορούμενη απέδωσε το περιστατικό σε βλάβη του απορροφητήρα. Αθωώθηκε.

Ρευματοκλοπές- διπλώματα- άδειες

Χθες το Μονομελές Καβάλας ασχολήθηκε με τρεις ακόμη περιπτώσεις ρευματοκλοπών. Στην Καβάλα και σε χωριά. Από τις τρεις, οι δύο ξεχώριζαν ως προς την τεχνική τους. Σε μία περίπτωση τοποθετήθηκε μαγνήτης κοντά στον καταγραφέα της κατανάλωσης ώστε να τον εξουδετερώσει. Στη δεύτερη, μάλλον ηλεκτρολόγος έκοψε το ουδέτερο καλώδιο προς τον μετρητή. Σύμφωνα με τον μάρτυρα κατηγορίας- εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ- τέτοιου είδους παρεμβάσεις (ρευματοκλοπές) στα κουτιά της ΔΕΗ δεν είναι συνηθισμένες.

Η πιο σοβαρή υπόθεση ρευματοκλοπής αφορούσε διάστημα 5 ετών σε κατοικία στην Καβάλα. Η παρούσα κατηγορούμενη αρνήθηκε την πράξη αλλά δεν έπεισε το δικαστήριο. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή. Απολογούμενη δήλωσε ότι δεν διέμενε συχνά στο σπίτι, ότι η κατανάλωση της ήταν έτσι κι αλλιώς μικρή, η ζημιά που προκάλεσε στη ΔΕΗ (κατανάλωση που δεν καταγράφηκε) ήταν μικρή  κτλ.

Τρεις υποθέσεις καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος έφθασαν στο ακροατήριο επειδή αυτά δεν είχαν άδεια. Κάποια την άδεια τραπεζοκαθισμάτων. Στο μεταξύ οι άδειες εκδόθηκαν κι έτσι οι 3 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν. Τρεις άλλοι κατηγορούμενοι πιάστηκαν να οδηγούν δίκυκλο χωρίς δίπλωμα. Στο μεταξύ οι δύο έβγαλαν δίπλωμα κι αθωώθηκαν. Ο τρίτος είναι στη διαδικασία κι έτσι του δόθηκε αναβολή.

Αθώες κρίθηκαν από το δικαστήριο μητέρα και κόρη, με αφορμή παρεξήγηση που δημιουργήθηκε όταν μετακόμιζαν από την Καβάλα. Το διαμέρισμα που άφησαν κατηγορούνταν ότι δεν είχε τα έπιπλα του ιδιοκτήτη του. Η μήνυση του ιδιοκτήτη αναφέρονταν σε κλοπή επίπλων αξίας 4.000 ευρώ. Χθες στο δικαστήριο η παρεξήγηση λύθηκε. Ένας παλιός καναπές, που ήταν η αιτία της παρεξήγησης, δηλώθηκε ότι πετάχτηκε αφού όπως είπε η παρούσα κατηγορούμενη (κόρη) «… ήταν παλιός και εστία μόλυνσης». Και οι δύο κατηγορούμενες αθωώθηκαν.

*Η φωτογραφία προέρχεται από τη στιγμή της επέμβασης της Π.Υ. στη φωτιά στο Βύρωνα, τον Μάη του 2015.

Διαβάστε επίσης