Καταψηφίστηκε η ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου

 Καταψηφίστηκε η ίδρυση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου

Μετά από δύο χρόνια και τρεις μήνες συνεδρίασε δια ζώσης το απόγευμα και το βράδυ της περασμένης Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Η προσέλευση των δημοτικών συμβούλων ήταν πολύ μεγάλη ενώ στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης παραβρέθηκαν και αρκετοί πολίτες. Το γεγονός οδήγησε τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στην προτροπή προς τους παρευρισκόμενους να βάλουν  όλοι μάσκα.

Όπως και σε γενικές γραμμές έγινε. Η συνεδρίαση που τελείωσε στη 1 το πρωί της Τρίτης. Ξεκίνησε με δύο ομόφωνες αποφάσεις για την αυλή του 25ου Δημοτικού Σχολείου και την επιστροφή στην εργασία υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στο τέλος ωστόσο υπήρξε έντονη διαφωνία ανάμεσα στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και τη διοίκηση με αποτέλεσμα να καταψηφιστεί η πρόταση για την αρμοδιότητα που θα έχει το υπό δημιουργία Δημοτικό Λιμενικό Γραφείο. Η αντιπολίτευση πέτυχε την καταψήφιση της εισήγησης ζητώντας στα λιμάνια αρμοδιότητας του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου να περιληφθεί και το λιμάνι των Σφαγείων. Κάτι που η διοίκηση του Δήμου το προβλέπει να γίνει αργότερα.

Οι εξηγήσεις που έδωσε ο Δήμαρχος ότι για το λιμάνι των Σφαγείων χρειάζεται μία επιπλέον και ειδική διαδικασία δεν έπεισαν την αντιπολίτευση. Έτσι το θέμα καταψηφίστηκε αν και δεν αποκλείεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει στο δημοτικό συμβούλιο. Μιας και προχθές καταψηφίστηκε οριακά.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με την συζήτηση του θέματος της λειτουργίας της αυλής του 25ου Δημοτικού σχολείου.

Στην αίθουσα ήταν αρκετοί γονείς με τα παιδιά τους αλλά και πολίτης που διαφωνούσε. Καθώς δήλωνε ότι ενοχλείται. Όλοι οι παράγοντες του Δημοτικού Συμβουλίου και η διοίκηση του Δήμου συνέβαλαν στο να βρεθεί η χρυσή τομή. Έτσι αποφασίστηκε ομόφωνα το ωράριο που θα λειτουργεί η αυλή αλλά και η στάση που πρέπει να κρατούν τα παιδιά προκειμένου να σέβονται τους περιοίκους. Για την τήρηση του ωραρίου δεσμεύτηκαν σχετικά και οι γονείς.

Στη συνέχεια συζητήθηκε και υιοθετήθηκε ομόφωνα ψήφισμα υπέρ της επιστροφής στην εργασία υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τις απόψεις τους διατύπωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο δικηγόρος. Το Δημοτικό Συμβούλιο συμφώνησε με την επιστροφή των υγειονομικών θέτοντας όρους που έχουν σχέση με τα μέτρα που ισχύουν ή θα ισχύουν κατά την επιστροφή στην εργασία τους. Ταυτόχρονα τάχθηκε υπέρ των εμβολιασμών. Πέρα από το ψήφισμα συμφωνήθηκε να υπάρξει και επιστολή του Δημάρχου στον Υπουργό Υγείας με παρόμοιο περιεχόμενο.

Πριν την ημερήσια διάταξη τέθηκαν και απαντήθηκαν διάφορα θέματα. Ο Μάκης Παπαδόπουλος ζήτησε να πληροφορηθεί γιατί δεν πήραν είδη ατομικής προστασίας οι δημοτικοί υπάλληλοι που εν τω μεταξύ αποχώρησαν από τον Δήμο Καβάλας επωφελούμενοι του προγράμματος κινητικότητας.

Έθεσε επίσης θέματα πτώσης σοβάδων σε σπίτι στην οδό Θεοδώρου Πουλίδου (Παναγία), λειτουργία Παιδικής Χαράς στη διασταύρωση των οδών Θεσσαλονίκης και Σηλυβρίας όπως επίσης και τα οικονομικά της ΔΕΥΑΚ.

Ζήτησε να υπάρχουν θέσεις στάθμευσης σε μόνιμους κατοίκους του κέντρου, ειδικότερα όσων διαμένουν σε πολυκατοικία της οδού Κασσάνδρου. Μπροστά από την οποία γίνεται πεζόδρομος. Ο Βαγγέλης Παππάς έθεσε τα θέματα της ΔΕΥΑΚ και των συχνών βλαβών του δικτύου που εξυπηρετεί το Παληό.

Ζήτησε να μάθει αν όντως το Παληό παίρνει νερό από ένα δίκτυο που σε τμήμα του υπάρχουν σωλήνες με αμίαντο. Ο Άρης Βέρρος δήλωσε τη διαφωνία της παράταξής του σε υπό διαβούλευση διάταξη του Υπουργείου Εσωτερικών που επηρεάζει τις συζητήσεις πριν από την ημερήσια διάταξη στα δημοτικά συμβούλια.

Ο Χρήστος Ποτόλιας έθεσε θέμα ακρίβειας που τσακίζει -όπως είπε- τις λαϊκές οικογένειες. Για τις απαλλοτριώσεις που δεν έγιναν στο δρόμο Ε 61 (τμήμα Κρηνίδες- Σταυρός Αμυγδαλεώνα) ρώτησε ο Ηλίας Καλανταριδης. Όπως επίσης και για τις αλλαγές στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στη συνοικία της Νεάπολης. Το ίδιο θέμα έθεσε και ο Άκης Τελίδης.

Απαντήσεις δεν έδωσε μόνο ο Δήμαρχος αλλά και οι συνεργάτες του. Ο κ. Μουριάδης είπε ότι τα χρήματα για τα καύσιμα των αυτοκινήτων του Δήμου δεν επαρκούν λόγω της αύξησης της τιμής των. Έτσι ισχυρίστηκε θα υπάρξει πρόβλημα τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο.

Εκτός αν στηριχθούμε από το κράτος, είπε χαρακτηριστικά. Διαφορετικά τόνισε θα πρέπει να γίνουν περικοπές από άλλες πηγές. Ακόμη και από έργα είπε χαρακτηριστικά. Τέλος για τον φωτισμό είπε ότι η αντικατάσταση των λαμπτήρων με λαμπτήρες LED θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ή μέσω δανείου.

Δήλωση Κώστα Πεφάνη

Σχετικά με τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του κ. Κώστας Πεφάνης δήλωσε: « Δυστυχώς στο τέλος της συνεδρίασης καταψηφίστηκε η πρόταση για τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου. Χάνουμε έτσι μια ευκαιρία. Ήταν μια διαφωνία (της αντιπολίτευσης) για τους τύπους και όχι για την ουσία».

Διαβάστε επίσης