• 19 Απριλίου 2024,

Κατάργηση των δυσβάσταχτων τεκμηρίων συντήρησης με ένα απλό σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων

 Κατάργηση των δυσβάσταχτων τεκμηρίων συντήρησης με ένα απλό σύστημα ελέγχου των εισοδημάτων

Αυστηρά τεκμήρια σε όλες τις αγορές θα αναγκάσουν τους φορολογούμενους στη δήλωση όλων των εισοδημάτων τους.

Ένας τρόπος που δεν απαιτεί επιπλέον προσωπικό για τους αρμόδιους φορείς, ούτε επιπλέον επιβάρυνση για το ήδη υπάρχον και κατ’ επέκταση μηδαμινή διάθεση επιπλέον οικονομικών πόρων καθώς δεν υπάρχουν στα ταμεία του κράτους. Θεσπίζοντας λοιπόν νόμους, διατάγματα και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για να τεθεί σε λειτουργία το προαναφερόμενο μέσο ελέγχου των φορολογούμενων, θα προκύψειένα σύστημα ελέγχου δικαιότερο από το υπάρχον.

Με απλούστερα λόγια, στην περίπτωση φορολογούμενου που δηλώνει εισόδημα τριών, τεσσάρων και πέντε χιλιάδων ευρώ και δεσμεύεται από τεκμήριο διαβίωσης τριών χιλιάδων ευρώ, αν προστεθούν σε αυτό τεκμήρια αγοράς αγαθών όπως ηλεκτρονικές συσκευές, έπιπλα, ενοίκια, μέσα μεταφοράς και ταξίδια αναψυχής και βάζοντας πρόστιμο αντίστοιχο του φορολογικού συντελεστή για δηλωθέν εισόδημα μικρότερο από το σύνολο του κύκλου απόκτησηςαυτών των απλών αγαθών, θα οδηγήσει τον φορολογούμενο στην δήλωση του πραγματικού εισοδήματός του.

Προϋπόθεση που πρέπει να τηρηθεί ώστε να καταστεί λειτουργικός αυτός ο τρόπος είναι να καταργηθούν τα τεκμήρια συντήρησης των υλικών αγαθών που αποκτούνται. Τα τεκμήρια αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και η κατάργηση τους θα βοηθήσει στην αύξηση των αγορών και φυσικά στην αύξηση του δηλωθέντος εισοδήματος από τους φορολογούμενους.

Υπάρχει ακόμη και ένα δεδομένο που μπορεί να προστεθεί στον παραπάνω τρόπο. Η καταγραφή εσόδων-εξόδων στην ετήσια φορολογική δήλωση κάθε έτους και  επιβολή φόρου εισοδήματος μόνο στα καθαρά κέρδη. Με αυτόν τον τρόπο ο ίδιος ο φορολογούμενος θα είναι το μέσο ελέγχου των επιχειρήσεων γιατί θα απαιτεί αποδεικτικό απόκομμα της εκάστοτε συναλλαγής ώστε να “αποδείξει” περισσότερα έξοδα που σημαίνει μικρότερος φόρος εισοδήματος για τον ίδιο.

Η παραπάνω “τακτική” αποτελεί μέρος του φορολογικού συστήματος των ΗΠΑ. Όταν μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου ανθίζει βασιζόμενη σε έναν τρόπο σαν και αυτό δεν θα ήταν διόλου ευκαταφρόνητο αν υιοθετούνταν και από τους υπεύθυνους φορείς της οικονομίας στην Ελλάδα.

Ξηντάρας Γεώργιος  Λογιστής –  Τηλ: 2516 007 096

Διαβάστε επίσης