• 28 Μαρτίου 2024,

Καθαρίστηκε αύλειος χώρος σπιτιού που ενοχλούσε τους περίοικους

 Καθαρίστηκε αύλειος χώρος σπιτιού που ενοχλούσε τους περίοικους

Με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών και ύστερα από σχετική έγγραφη εντολή του Δήμου Καβάλας, ιδιωτικό συνεργείο σκαπτικών μηχανημάτων, καθάρισε τον αύλειο χώρο παλαιάς οικείας στην οδό Φιλίππου, στη συνοικία του Αγίου Ιωάννου από την πυκνή βλάστηση και τα δένδρα που είχαν αναπτυχθεί και ενοχλούσαν τους περίοικους.

Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των παρακείμενων πολυκατοικιών είχαν από καιρό διαμαρτυρηθεί στον Δήμο Καβάλας ότι στην αυλή του εγκαταλελειμμένου από τους ιδιοκτήτες παλαιάς οικίας είχε αναπτυχθεί πυκνή βλάστηση που όχι μόνο έφτανε στα μπαλκόνια και τα παράθυρα των διαμερισμάτων τους αλλά αποτελούσε και επικίνδυνη εστία μόλυνσης και βρωμιάς.

Το σπίτι ανήκει σε παλιές οικογένειες της Καβάλας, σήμερα η ιδιοκτησία μοιράζεται σε πάνω από δέκα μερίδια, έχει από πολλές δεκαετίες εγκαταλειφθεί, η στέγη του έχει καταρρεύσει και είναι πλέον πολύ δύσκολο να επισκευαστεί και να αξιοποιηθεί παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της παλιάς αστικής και αρχοντικής αρχιτεκτονικής μιας Καβάλας που δεν υπάρχει πια παρά μόνον σε παλιές φωτογραφίες.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Το κτήριο αυτό κτίστηκε το 1884 με βάση τη χρονολογία που υπάρχει στο κέντρο αετώματος της στέγης που είναι διακοσμημένο με αφηρημένες παραστάσεις λουλουδιών. Παρουσιάζει ανάλογα αρχιτεκτονικά στοιχεία με εκείνα του Μεγάρου Τόκου αλλά και της καθολικής εκκλησίας (Μονή Λαζαριστών), στην οδό Κύπρου, γεγονός που παραπέμπει πιθανόν στους ίδιους κατασκευαστές. Διατηρεί και ορισμένα νεοκλασικά στοιχεία κυρίως στους ψευδοκίονες  των γωνιών του σπιτιού.

Διαβάστε επίσης