• 7 Μαΐου 2024,

Καθημερινοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγείας σε σχολεία και λεωφορεία

 Καθημερινοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Υγείας σε σχολεία και λεωφορεία

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και συνεχίζει σε καθημερινή βάση, ελέγχους στα σχολεία της πόλης.

Ελέγχει δημοτικά – γυμνάσια και λύκεια προκειμένου να εξακριβώσει αν τηρούνται όλα όσα προβλέπονται και έχουν σχέση με την επαναλειτουργία των σχολείων μαζί με την τήρηση των μέτρων για την πρόληψη της πανδημίας.

Πρόθεση της υπηρεσίας είναι σύντομα οι έλεγχοι να ολοκληρωθούν στα σχολεία της Καβάλας και να επεκταθούν στα σχολεία όλων των άλλων Δήμων του Νόμου.

Στην διάρκεια των ελέγχων που έγιναν χθες Τρίτη έλαβε μέρος και ο Διευθυντής της υπηρεσίας Νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος. Για τους ελέγχους η υπηρεσία συγκρότησε δύο συνεργεία εκπροσώπων της που κάθε μέρα επισκέπτονται σχολεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι τα μέτρα που αφορούν την επαναλειτουργία των σχολείων, το μάθημα σε περίοδο πρόληψης της πανδημίας, τηρούνται από όλους και σε ικανοποιητικό βαθμό. Βρέθηκαν δηλαδή οι μαθητές και εκπαιδευτικοί να φορούν τη μάσκα τους αλλά και οι καθαρίστριες των σχολείων να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Οι αίθουσες όπου γίνεται το μάθημα είχαν ανοιχτά παράθυρα και αερίζονταν, όπως προβλέπεται.

Μία παρατήρηση που γίνεται με τους πρώτους ελέγχους από την ίδια υπηρεσία αφορά τον αερισμό άλλων βοηθητικών χώρων των σχολείων. Διαπιστώνεται συχνά ότι ο συγκεκριμένος αερισμός δεν επαρκεί. Ίσως γιατί σε αυτούς τους χώρους δεν υπάρχουν καν παράθυρα.

Θα γίνουν σχετικές παρατηρήσεις για να αερίζονται για παράδειγμα τουαλέτες που στην προκειμένη περίπτωση βρέθηκαν να μην έχουν επαρκή αερισμό. Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας ελέγχει επίσης την εκτέλεση των λεγόμενων «μαθητικών δρομολογίων» αστικών και υπεραστικών λεωφορείων. Μέσα και έξω από την πόλη. Η παρατήρηση που έγινε και φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, αφορά δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Βρέθηκαν λοιπόν δρομολόγια του Υπεραστικού ΚΤΕΛ μαζί με μαθητές να μεταφέρουν και άλλους επιβάτες. Αυτό δεν πρέπει να συνεχιστεί, εκτιμά η υπηρεσία.

Σημειώνοντας ότι το πρωτόκολλο για ένα κανονικό δρομολόγιο του υπεραστικού λεωφορείου προβλέπει πληρότητα 85% αλλά για ένα μαθητικό δρομολόγιο πληρότητα 100%. Σύμφωνα με την άποψη της υπηρεσίας που θα γίνει γνωστή και στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αυτά τα μικτά από πλευράς επιβατών δρομολόγια. Η υπηρεσία θα ζητήσει να μεταφέρονται χωριστά οι επιβάτες του υπεραστικού ΚΤΕΛ από τους μαθητές.

Η Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας συνεχίζει τη στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας. Ενημερώνεται για τα παιδιά που βρίσκονται θετικά στον κορωνοϊό και τα οποία σε καθημερινή βάση δεν είναι καθόλου λίγα. Λέγεται για παράδειγμα ότι από την προηγούμενη εβδομάδα μέχρι και χθες Τρίτη και κατά μέσο όρο 10 μαθητές την ημέρα βρίσκονται θετικοί στη νόσο.

Το γεγονός δεν σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο αφού διακοπή μαθημάτων δεν μπορεί να γίνει λόγω του ότι το πρωτόκολλο έχει αλλάξει. Από την άλλη πλευρά είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος τα αυξημένα κρούσματα στους μαθητές όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς. Οι οποίοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Ειδικότερα πρέπει να προσέξουν και να εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί που μέχρι τώρα δεν έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης