Καθησυχαστικές ανακοινώσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου

 Καθησυχαστικές ανακοινώσεις για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Το μεσημέρι της Τετάρτης τρεις εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας συνάντησαν τους δημοσιογράφους σε μία στοχευμένη ενέργεια ενημέρωσης. Σε μία συνέντευξη τύπου που στόχο είχε να καθησυχάσει τους πολίτες. Θέμα της συνέντευξης τύπου ο ιός του δυτικού Νείλου, Για τον οποίο τόση συζήτηση γίνεται και όπως φαίνεται πολλές φορές αυτή δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου φρόντισαν να ενημερώσουν αναλυτικά και συγκεκριμένα, έδωσαν στοιχεία για το περιστατικά φέτος στο νομό Καβάλας. Σε γενικές γραμμές εξήγησαν ότι πρόκειται για μία ίωση του καλοκαιριού για την οποία πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες μέτρα προστασίας αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει και να ανησυχούν ιδιαίτερα.

Η πρόεδρος Αναστασία Αντωνίου  δήλωσε αμέσως με την έναρξη της συνέντευξης τύπου ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος πανικού. Εξήγησε ότι το 80% περνά την ίωση του καλοκαιριού χωρίς πρόβλημα. Νοσηλεία, συμπλήρωσε, χρειάζεται το 1%. Εξήγησε ότι ο ιός που ξεκίνησε από τον δυτικό Νείλο μεταναστεύει. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά μόνο από το κουνούπι στον άνθρωπο. Δεν χρειάζεται φόβος, χρειάζεται προστασία είπε η κ. Αντωνίου τονίζοντας ότι η προστασία πρέπει να είναι πιο έντονη σε παιδιά και ηλικιωμένους. Η προσοχή μας ,κατέληξε, πρέπει να συνεχιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Η γενική γιατρός Χαριτίνη Μελισσοπούλου αναφέρθηκε στα συμπτώματα. Είπε ότι τα κουνούπια μολύνονται από τα πτηνά και τα κουνούπια μολύνουν τον άνθρωπο που θα τσιμπήσουν. Σε μεγάλο όμως ποσοστό- συμπλήρωσε- υπάρχει μία ασυμπτωματική διαδικασία στον άνθρωπο. Πρόληψη με προστασία, είπε η κ. Μελισσοπούλου, παραθέτοντας έναν ολόκληρο κατάλογο μέτρων προστασίας τα οποία έτσι κι αλλιώς φαίνεται να λαμβάνονται από τους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα είναι μέτρα που μας προστατεύουν από τα τσιμπήματα των κουνουπιών. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε επίσης στους ψεκασμούς κατά των κουνουπιών που γίνονται οργανωμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας από το γνωστό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Ο Αλέξης Πολίτης πνευμονολόγος, εξήγησε ότι η συνέντευξη τύπου δόθηκε για να καθησυχάσει την τοπική κοινωνία. Παρέθεσε διάφορα στοιχεία υπόψη των δημοσιογράφων τα οποία δείχνουν ότι τα είκοσι έξι κρούσματα φέτος στο νομό οφείλονται στο γεγονός ότι ελέγχθηκαν περισσότεροι άνθρωποι. Συγκεκριμένα μέχρι τις 26 Αυγούστου ελέγχθηκαν 58 δείγματα αίματος, διαπιστώθηκαν 21 κρούσματα ενώ αναμένονται απαντήσεις για 12 ακόμη δείγματα. Ξεχώρισε τα πιο σημαντικά περιστατικά,  τους δύο θανάτους.

Ενός 64χρονου που νοσηλεύτηκε νωρίτερα στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και 92χρονης. Το 2018 έγιναν 6 έλεγχοι με ένα θετικό δείγμα. Το 2017 τέσσερις χωρίς θετικό δείγμα. Το 2016 δύο χωρίς θετικό δείγμα και το 2015 έγιναν 8 έλεγχοι χωρίς θετικό δείγμα. Έχουμε αύξηση κρουσμάτων γιατί έχουμε μεγαλύτερη εγρήγορση είπε για τα κρούσματα ο Αλέξης Πολίτης.

Διαβάστε επίσης