Κάτι διαφορετικό και μοναδικό από τη Σιβηρία

 Κάτι διαφορετικό και μοναδικό από τη Σιβηρία

Σήμερα το απόγευμα στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου θα παρουσιαστεί θεατρική παράσταση που προέκυψε εκτάκτως και χωρίς καμία οικονομική υποχρέωση για το δήμο Καβάλας, που την υιοθετεί και την προβάλει. Πρόκειται για κάτι διαφορετικό, όπως προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου στην οποία η αντιδήμαρχος Μαρία Φραντζεσκάκη και η πρόεδρος του Συλλόγου Ρωσο-ελληνικής Κουλτούρας Καβάλας Αγάπη Λιούμπαν παρουσίασαν τους εκπροσώπους ενός θεατρικού σχήματος που έφτασε από την άλλη άκρη του κόσμου. Και μάλιστα ύστερα από μία αεροπορική πτήση διάρκειας ένδεκα ωρών.

Πρόκειται για το θέατρο Ολονχό που θεωρείται το πρώτο κλασικό θέατρο της σύγχρονης Ρωσίας. Έρχεται από τη Γιακουτία, το πιο ψυχρό μέρος της γης που βρίσκεται στη βόρεια Σιβηρία. Το θεατρικό σχήμα των 35 συντελεστών έφτασε στην περιοχή για λογαριασμό του δήμου Δράμας. Ήδη παρουσίασε το έργο στην πόλη της Δράμας και σήμερα παρουσιάζει έκτακτη παράσταση στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου.

Εισιτήριο δε θα υπάρχει κι έτσι η είσοδος του κοινού θα είναι δωρεάν. Θα προσφέρεται μεταφραστική βοήθεια. Το έργο που θα παρουσιαστεί αναφέρεται στο έπος του λαού των Σαχά.

Στη συνέντευξη τύπου, με τη βοήθεια Ελληνορώσου που διαμένει στη Δράμα και των προαναφερθέντων κυριών, μπήκαμε στο νόημα της παράστασης καθώς ακούσαμε παραδοσιακό τραγούδι του λαού των Σαχά, καθώς κι ένα διαφορετικό μουσικό όργανο που μοιάζει με ελατήριο και στηρίζεται στο στόμα του ηθοποιού παράγοντας διαφορετικούς ήχους.

Η Μαρία Φραντζεσκάη μίλησε για ένα σόου που δεν έχουμε ξαναδεί. Ο Αντρέϊ Μπορίσοφ, πρώην υπουργός πολιτισμού της συγκεκριμένης ρωσικής ομοσπονδίας της Γιακουτίας, είναι ο επικεφαλής του σχήματος. Περιγράφεται ως ένας καλλιτέχνης παγκόσμιας εμβέλειας. Η περιοχή από την οποία ήρθε το θεατρικό σχήμα είναι γνωστή και ως «Γη των διαμαντιών».

Το έργο πραγματεύεται την ιστορία του συγκεκριμένου λαού. Όπως ειπώθηκε στη συνέντευξη τύπου, στη Γιακουτία διδάσκεται η ελληνική ιστορία. γι’ αυτό και ο Αντρέϊ Μπορίσοφ δήλωσε υπερήφανος που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Από το γραφείο τύπου του δήμου Καβάλας στάλθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Ο Δήμος Καβάλας αποδεχόμενος πρόσκληση του Κρατικού Συμβούλου της Δημοκρατίας της Γιακουτίας (Σαχά) μέλος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (βόρεια Σιβηρία) φιλοξενεί την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, το θέατρο «ΟΛΟΝΓΧΟ» που θεωρείται το πρώτο κλασσικό θέατρο της σύγχρονης Ρωσίας.

Η Γιακουτία είναι το πιο κρύο μέρος της Γης. Η θερμοκρασία φτάνει τους μείον 60 βαθμούς. Σχεδόν τα μισά εδάφη της βρίσκονται πάνω στον Αρκτικό Κύκλο. Η έκταση της Δημοκρατίας αυτής εξαπλώνεται στην απέραντη Σιβηρία και υπερβαίνει τα 3 εκατ. τ.χ. αλλά ο κόσμος που διαμένει εκεί δεν ξεπερνάει το 1 εκατ. κάτοικοι. Η πλούσια παράδοση όμως αυτού του λαού τον συγκαταλεγεί σε έναν από τους σημαντικότερους παγκοσμίως. Το έπος «ΟΛΟΝΓΧΟ» του λαού των Σαχά είναι αναγνωρισμένο από την UNESCO ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Από τις 28 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου η καλλιτεχνική ομάδα με σύνολο 35 ατόμων βρίσκεται στην Ελλάδα, μετά από ένα πολύωρο ταξίδι δώδεκα ωρών και διανύοντας 10.000 χλμ. Στις 29 Σεπτεμβρίου συμμετείχαν στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Δράμας για τους σφραγιασθέντες από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής.

Σήμερα, εκπρόσωποι του θέατρου παραχώρησαν στην Καβάλα συνέντευξη τύπου και αύριο θα παρουσιάσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα μουσικοθεατρική παράσταση στο αμφιθέατρο της Π.Ε. Καβάλας με ελεύθερη είσοδο, φορώντας τις παραδοσιακές στολές τους και ερμηνεύοντας χορούς και τραγούδια της μακρινής πατρίδας τους.

 

Διαβάστε επίσης