Καβαλιώτικο κρασί δώρο στην αδελφοποιημένη πόλη της Νυρεμβέργης

 Καβαλιώτικο κρασί δώρο στην αδελφοποιημένη πόλη της Νυρεμβέργης

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας επρόκειτο να συζητηθούν και να εγκριθούν οι κάτωθι προτάσεις εκδηλώσεων. Ανάμεσα τους η αποστολή τοπικού κρασιού στην αδελφοποιημένη πόλη της Νυρεμβέργης:

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» διοργανώνουν την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018 εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου κτηρίου που θα στεγάσει το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και τη σημαντική συλλογή κειμηλίων  του Συλλόγου. Ως γνωστόν το νέο κτίσμα που ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων σε μια ιστορική περιοχή της Καβάλας ο Δήμος Καβάλας το έχει παραχωρήσει στο Σύλλογο Μικρασιατών αναγνωρίζοντας τη συμβολή του στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στη διάσωση ενός σημαντικού τμήματος της τοπικής ιστορίας. Το νέο κτίριο εντάχθηκε στο πρόγραμμα αποκατάστασης με πρωτοβουλία του πρώην δημάρχου κ. Κωστή Σιμιτσή και με απόφαση του Δ.Σ. το 2007 αποφασίστηκε η παραχώρησή του και η μεταστέγασή του. Το έργο ολοκληρώθηκε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή οπότε και ξεκίνησε η μεταφορά των εκθεμάτων και η έναρξη λειτουργίας του μουσειακού χώρου. Περισσότερα από 1500 αντικείμενα, μεγάλος αριθμός παλαιών βιβλίων, εγγράφων, φωτογραφιών και ιστορικών τεκμηρίων από τις πατρίδες της Ανατολής και από τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης των προσφυγών στη μητέρα Ελλάδα, φιλοξενούνται και εκθέτονται στο μουσείο. Το συνολικό κόστος της παραπάνω εκδήλωσης ανέρχεται στο συνολικό ποσό των  1.354,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας, με την υποστήριξη της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την πρωτοβουλία του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Καβάλας υλοποιούν και στην πόλη μας ένα τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας για παιδιά, με τη συνδρομή του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.Α.Σ.)«Πάνος Μυλωνάς». Τα παιδιά των γυμνασίων της Καβάλας θα ενημερωθούν από τα στελέχη του Ι.Ο.Α.Σ. πάνω σε θέματα οδικής ασφάλειας και στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν τη βιωματική εμπειρία ενός τροχαίου ατυχήματος μέσα από τον προσομοιωτή που θα λειτουργήσει το Ι.Ο.Α.Σ. στο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Περισσότερα από 500 παιδιά αναμένεται το τριήμερο από 18/10 έως 20/10/ 2018 να επωφεληθούν τις θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης που θα παρουσιάσουν τα στελέχη του ΙΟΑΣ.Το συνολικό κόστος συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στην παραπάνω εκδήλωση ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 3.098,60€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

* Ο Δήμος Καβάλας και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Παράρτημα Καβάλας) ενόψει του εορτασμού  της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πραγματοποιήσουν σεμνή εκδήλωση τιμή για τον Καβαλιώτη  Υπολοχαγό Κρίτωνα Κονσουλίδη. Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του, στην ομώνυμη πλατεία της πόλης και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Το συνολικό κόστος της εκδήλωση ανέρχεται στο ποσό των  16,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας και η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (Παράρτημα Καβάλας) με τη συνεργασία του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας, ενόψει του εορτασμού  της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 θα πραγματοποιήσουν ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου με θέμα: «Η επανάσταση της Αυτονόμου Πολιτείας της Β. Ηπείρου» και κεντρικό ομιλητή τον αντισυνταγματάρχη ε.α. Ευάγγελο Παπαβέργο. Το συνολικό κόστος της εκδήλωση ανέρχεται στο ποσό των  50,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

*Ο Δήμος Καβάλας και ο Δήμος Νυρεμβέργης συμπληρώνουν φέτος 20 χρόνια αδελφοποίησης που πρόκειται να εορταστούν με σειρά πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων και στις δυο πόλεις. Ήταν μια  «σοφή πράξη» το 1998 η αδελφοποίηση των δύο πόλεων από τους τότε Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια. Νυρεμβέργη και Καβάλα είχαν κοινή αφετηρία μετά τον πόλεμο και παράλληλη πορεία αργότερα. Σε αυτά τα είκοσι χρόνια της αδελφοποίησης οι δυο πόλεις γνωρίστηκαν αρκετά καλά. Είναι γεγονός ότι απ’ όλες τις πόλεις με τις οποίες η Καβάλα είναι αδελφοποιημένη, η Νυρεμβέργη είναι η πόλη με την οποία έχει τις πιο στενές και ουσιαστικές σχέσεις και νομίζω πως αυτό δεν είναι τυχαίο. Φανερώνει πως υπάρχει η διάθεση, η όρεξη και η θέληση από τους πολίτες των δυο πόλεων. Αυτή η αδελφοποίηση δεν έχει ξεχαστεί, δεν έχει μόνο στα χαρτιά είναι ζωντανή με καθημερινές πράξεις και δράσεις. Στο παραπάνω πλαίσιο των επετειακών εορτασμών ο Δήμος Καβάλας θα αποστείλει στην αδελφή πόλη 200 φιάλες κρασιού από οινοποιία της περιοχής ως δώρο αλλά και ως ένα ευχαριστώ για τα όσα έχει προσφέρει η αδελφή πόλη της Νυρεμβέργης και ο Σύλλογος «ΦΙΛΟΣ» για την αδελφοποίηση των δυο πόλεων, όλα αυτά τα χρόνια.- Το συνολικό κόστος προμήθειαςτων φιαλών κρασιού ανέρχεται στο ποσό των 2.000,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

 

 

 

Διαβάστε επίσης