• 17 Μαΐου 2024,

Κεραμωτή: Μήπως το βασικό πρόβλημα είναι τα κουνούπια;

 Κεραμωτή: Μήπως το βασικό πρόβλημα είναι τα κουνούπια;

Είναι μια καλή είδηση για την Κεραμωτή και για όλο το Ν. Καβάλας.

Η επένδυση των δύο μεγάλων ξενοδοχείων στη συγκεκριμένη περιοχή. Μήπως αυτό το καλό νέο δεν είναι το βασικό; Ο συνομιλητής μας αμέσως θέτει και το ζήτημα των κουνουπιών. Επειδή το προηγούμενο διάστημα και λόγω ανόδου της θερμοκρασίας, η όχληση ήταν μεγάλη. Με τον Γιάννη Χατζηγερακούδη συζητήσαμε τα κουνούπια με αφορμή την τουριστική επένδυση σε έκταση από την Κεραμωτή ως το Νέστο!

Η συνέντευξη

Ερ: Τελικά είναι δύο τα ξενοδοχεία που πήραν προέγκριση άδειας στην Κεραμωτή και όχι ένα που αρχικά περιμέναμε (με Βούλγαρο ιδιοκτήτη). Είναι μεγάλη υπόθεση για την Κεραμωτή.

Απ: Είναι μια μεγάλη έκταση η προς αξιοποίηση. Είναι καλό να έρθει μια τέτοια επένδυση. Αρκεί βέβαια να μπορέσουμε στην Κεραμωτή να κρατήσουμε σε καλό επίπεδο το πρόβλημα με τα κουνούπια. Φέτος ήταν ήδη μεγάλο. Ξεκίνησε πολύ άσχημα. Τώρα τελευταία είναι σε καλύτερο επίπεδο.

Ερ: Είναι μεγάλο πρόβλημα, το αναφέρατε αμέσως…

Απ: Ναι, είναι μεγάλο το πρόβλημα των κουνουπιών. Μια τέτοια επένδυση θα φέρει και διαφορετικού τύπου τουρίστες οπότε θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί από εδώ και πέρα. Η καινούργια διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ αντέδρασε άμεσα, έδειξε ενδιαφέρον αλλά είναι ένα θέμα αυτό των κουνουπιών που αν ξεφύγει δεν μπορείς να το μαζέψεις μέσα σε λίγες ημέρες ή σε μια εβδομάδα. Άρχισε και συνέχισε για 30 περίπου μέρες και ήταν μια φοβερή κατάσταση. Το πρόβλημα ήταν εδώ και ένα μήνα, ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου. Τώρα έχει βελτιωθεί λίγο η κατάσταση αλλά δε ξέρουμε πως θα πάει αργότερα. Ελπίζουμε να το κρατήσουμε ελεγχόμενο. Είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Κεραμωτής. Ας ελπίσουμε ότι όλα τα υπόλοιπα θα εξελιχθούν κανονικά. Από εκεί και πέρα η Κεραμωτή πάει σε μια μόνο τουριστική αγορά. Εννοώ τους Βουλγάρους. Η Βουλγαρία είναι σε καλή κατάσταση απ’ ότι φαίνεται. Έτσι οι Βούλγαροι μας επισκέπτονται συνεχώς.

Ερ: Αυτή η περιοχή που θα γίνει η μεγάλη επένδυση είναι συνέχεια από τα ΚΑΑΥ και ανατολικότερα;

Απ: Μετά την περίφραξη από τα ΚΑΑΥ ξεκινάει. Είναι μπροστά στη θάλασσα, παραλιακή και πηγαίνει μπροστά στη θάλασσα, ως τις εκβολές του Νέστου. Όλο το κομμάτι. Γύρω στα 300 στρέμματα. Στα μισά και λιγότερα μπορείς να οικοδομήσεις. Είναι διαφορετικές ζώνες των δυο εκτάσεων που είναι μαζί. Στο ένα υπάρχει υποχρέωση μιας χαλαρής ανάπτυξης.

Ερ: Είναι μεγάλη επένδυση, δε νομίζουμε ότι υπάρχει στο χερσαίο τμήμα του νομού άλλη τέτοια.

Απ: Ναι, είναι μεγάλο. Ας το δούμε όμως πρώτα. Εδώ και τρία χρόνια ακούμε για επένδυση και… επένδυση δε βλέπουμε. Βέβαια υπήρχαν κάποια διαδικαστικά ζητήματα αλλά δε νομίζω ότι μια τέτοια επένδυση αργεί τόσο πολύ όσον αφορά την αδειοδότηση. Σε 3 χρόνια έπρεπε να υλοποιηθεί. Βέβαια ο χρόνος που έχει πάρει την έκταση είναι απεριόριστος. Είναι 25 συν 50 χρόνια. Οπότε ας το δούμε να γίνεται και από εκεί και πέρα θα δούμε τα θετικά για την Κεραμωτή.

Διαβάστε επίσης