• 26 Απριλίου 2024,

Κι άλλα σχολικά γεύματα, επεκτείνεται το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης

 Κι άλλα σχολικά γεύματα, επεκτείνεται το πρόγραμμα δωρεάν σίτισης

Με την έναρξη των μαθημάτων του νέου σχολικού έτους πρόκειται να αρχίσει και να επεκταθεί το γνωστό πρόγραμμα προσφοράς δωρεάν σχολικών γευμάτων σε μαθητές δημοτικών σχολείων του Δήμου Καβάλας. Η πρώτη σχετική εγκύκλιος έφθασε στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας. Από το περιεχόμενο της προκύπτει αύξηση των γευμάτων κι έτσι το πρόγραμμα θα «μεγαλώσει» αφού θα επεκταθεί σε 4 ή 5 πέντε δημοτικά σχολεία. Μέχρι και το τέλος της προηγούμενης σχολικής χρονιάς αφορούσε μαθητές 9 δημοτικών σχολείων. Τώρα τα σχολεία μπορεί να γίνουν ακόμη και 14! Το κριτήριο επιλογής είναι συγκεκριμένο κι αφορά απόφαση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Τσανάκα δεσμεύτηκε για πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης κι ανακαίνισης στα σχολεία του Δήμου ώστε τον Αύγουστο να λυθούν προβλήματα. «Το κράτος δεν έστειλε ούτε ένα ευρώ αλλά τα έργα θα γίνουν» είπε η κ. Τσανάκα απαντώντας σε ερώτηση του Άρη Βέρρου. Επανέλαβε τη δέσμευση λειτουργίας του 21ου Νηπιαγωγείου εκεί όπου λειτουργούσε (στην Παιδόπολη) το Ειδικό Δημοτικό σχολείο, το οποίο θα μεταφερθεί στο σχολείο του Περιγιαλίου.

Επιπλέον σχολεία στο πρόγραμμα δωρεάν γευμάτων

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση Καβάλας συνεχίζει την προετοιμασία της για τη 2η χρονιά των δωρεάν σχολικών γευμάτων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου, για την υλοποίηση του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα από τον προσεχή Σεπτέμβρη, τα σχολεία στο Δήμο Καβάλας, είναι πολύ πιθανό ν΄ αυξηθούν, έτσι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από 9 σχολεία την προηγούμενη σχολική περίοδο σε 13 ή ακόμη σε 14 κατά τη σχολική περίοδο 2017 – 2018.

Όλα δείχνουν ότι το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, δηλαδή αμέσως μετά τον αγιασμό.

Η εγκύκλιος του υπουργείου επεκτείνει το πρόγραμμα σε σχολεία των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Στα σχολεία του Δήμου Καβάλας τα δωρεάν γεύματα αυξάνονται κατά 500 ή και 600. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση να προσθέσει στις 9 χολικές μονάδες κι άλλες.

Τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν τα επιπλέον σχολεία, που θα βρίσκονται μες στην πόλη της Καβάλας, αλλά και στον πρώην Δήμο Φιλίππων, είναι τα γνωστά, να βολεύει η μεταφορά του φαγητού και στα σχολεία να υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, συνέπεια της οικονομικής κρίσης.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση προετοιμάζεται για την υλοποίηση του προγράμματος, των δωρεάν σχολικών γευμάτων, από τον Σεπτέμβρη. Στο μεταξύ θα επιλεγεί και ο φορέας που θα υλοποιήσει το πρόγραμμα. Όλα δείχνουν ότι θα είναι και τα σχολεία του Δήμου Καβάλας, ο ίδιος με τον φορέα που με επιτυχία υλοποίησε το πρόγραμμα, από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι και τον Μάιο του ίδιου έτους.

Εν τω μεταξύ η Δράμα διαμαρτύρεται γιατί κι αυτή τη φορά είναι εκτός του προγράμματος, των δωρεάν σχολικών γευμάτων.

Στις 18 Ιουλίου ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. Δημήτρης Κυριαζίδης, απηύθυνε ερώτημα στον υπουργό οικονομίας και ανάπτυξης και την υπουργό εργασίας Ευτυχία Αχτσιόγλου. Ρωτά γιατί εξαιρέθηκε ο Νομός Δράμας από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και πότε σχολεία του νομού Δράμας θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, εάν κι εφόσον υπάρχει χρονοδιάγραμμα. (φωτογραφία αρχείου)

 

Διαβάστε επίσης