• 18 Μαΐου 2024,

Κίνηση στα λιμάνια! 40.000 άνθρωποι στην Κεραμωτή το τριήμερο 8 με 10 Ιουλίου

 Κίνηση στα λιμάνια! 40.000 άνθρωποι στην Κεραμωτή το τριήμερο 8 με 10 Ιουλίου

Παρά το ότι το τριήμερο 8 με 10 Ιουλίου φημίζονταν για την… κακοκαιρία του, η τουριστική κίνηση στα λιμάνια του Ν. Καβάλας ήταν και πάλι μεγάλη.

Κι όσο πλησιάζουμε στον Αύγουστο, τόσο μεγαλώνει. Σύμφωνα με στοιχεία των εταιριών που χορηγήθηκαν σε κάθε ενδιαφερόμενη υπηρεσία, η κίνηση τις προηγούμενες μέρες διαμορφώθηκε ως εξής:

Κεραμωτή (διάστημα 8-10 Ιουλίου) 20.754 οι αποβιβασθέντες επιβάτες (στην Κεραμωτή) και 20.047 οι επιβιβασθέντες επιβάτες στα φέρι μποτ με προορισμό τη Θάσο. Το ίδιο διάστημα από Κεραμωτή για Θάσο ταξίδεψαν 5.390 επιβατικά οχήματα, 456 φορτηγά, 129 δίκυκλα και 39 φορτηγά.

Δηλαδή από Παρασκευή ως Κυριακή στο λιμάνι της Κεραμωτής βρέθηκαν 40.000 άνθρωποι. Άλλοι καθοδόν για Θάσο και άλλοι επιστρέφοντας από τη Θάσο στο χερσαίο τμήμα του Ν. Καβάλας.

Στη γραμμή του Πρίνου η κίνηση είναι φυσικά μικρότερη. Έτσι 8 με 10 Ιουλίου από Καβάλα για Πρίνο ταξίδεψαν 1.638 επιβάτες με 300 επιβατικά οχήματα, 16 φορτηγά, 44 δίκυκλα και 0 λεωφορεία. Όσοι επέστρεψαν από τον Πρίνο στην Καβάλα το ίδιο τριήμερο ήταν 1.655.

Τα στοιχεία τέλος είναι συγκεκριμένα και στην ακτοπλοΐα. Πάλι για το τριήμερο 8 με 10 Ιουλίου, στα 5 δρομολόγια αυτών των ημερών: Επιβιβασθέντες επιβάτες 3.142. Επιβατικά οχήματα 748, φορτηγά 77, δίκυκλα 36 και λεωφορεία 6. Όσοι ήρθαν στο λιμάνι της Καβάλας με τα ίδια δρομολόγια ήταν λιγότεροι: 2.764 επιβάτες, 638 επιβατικά, 45 φορτηγά και 34 δίκυκλα.

Αυξημένη κίνηση σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του Ν. Καβάλας

Παρά το ότι ο καιρός το προηγούμενο Σαββατοκύριακο δεν βοήθησε, η κίνηση επιβατών και οχημάτων σε όλα τα μεγάλα λιμάνια του Νομού ήταν αξιοπρόσεκτη. Και συνεχώς αυξανόμενη. Το συμπέρασμα ισχύει για τα δρομολόγια από και προς Θάσο αλλά και για μεγάλα πλοία που συνδέουν το λιμάνι της Καβάλας με τα νησιά συνήθως του Β. Αιγαίου.

Εδώ ο βασικός και πρώτος προορισμός δεν άλλαξε. Όπως τα προηγούμενα χρόνια έτσι και φέτος είναι η Λήμνος.

Τα δρομολόγια του Σαββάτου εκτός από κίνηση είχαν μικρά προβλήματα που οφείλονταν στην κακοκαιρία. Τα δρομολόγια της Κυριακής δεν είχαν προβλήματα καιρού. Είχαν μόνο κίνηση. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα του κεντρικού λιμανιού το βράδυ της Κυριακής (προχθές).

Τα φορτηγά που δεν ήταν λίγα στάθμευσαν στο σημείο των έργων. Εκεί όπου συνήθως δένουν τα κρουαζιερόπλοια. Όλα τα άλλα αυτοκίνητα, επιβατικά κτλ, έφτιαξαν μια μεγάλη πολλαπλή ουρά που άρχιζε από την είσοδο του Τελωνείου και έφθανε ως τον … καταπέλτη του πλοίου.

Το πλοίο «Διαγόρας» ήρθε σχεδόν γεμάτο και έφυγε γεμάτο. Ίδια εικόνα θα έχουν τα περισσότερα από τα επόμενα δρομολόγια όλων των εμπλεκόμενων πλοίων. Να κάνουμε δύο ακόμη παρατηρήσεις. Η πρώτη αφορά την άφιξη και αναχώρηση των πλοίων που σε γενικές γραμμές είναι πάντα στην ώρα που γνωρίζουν οι επιβάτες. Δεν υπάρχουν, ως τώρα, καθυστερήσεις. Δεύτερον, το κόστος των εισιτηρίων έχει αυξηθεί. Όπως τελευταία έγινε στα δρομολόγια όλων των πλοίων.

Στην Κεραμωτή η κίνηση από και προς Θάσο είναι πολύ μεγάλη. Ξεχωρίζουν οι Βαλκάνιοι. Πρώτοι οι Ρουμάνοι, στη συνέχεια και οι Βούλγαροι. Τα δρομολόγια των πλοίων είναι πάρα πολλά. Το προσωπικό του Λιμεναρχείου προσπαθεί να συγκρατήσει τον ανταγωνισμό των εταιριών υπό την έννοια επιβάλει αναχώρηση των πλοίων όπως προβλέπεται.

Έτσι ώστε όσοι δεν προλάβουν, να μπουν στο επόμενο δρομολόγιο. Που στις ώρες αιχμής είναι μετά από λίγα λεπτά. Τέλος στην Καβάλα η κίνηση (προς Πρίνο) είναι επίσης αυξημένη. Τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Χθες το πρωί υπήρξε κίνηση στο κεντρικό λιμάνι καθώς με ένα από τα πρωινά δρομολόγια επέστρεφαν στην Καβάλα παιδιά, από κατασκήνωση της Θάσου (φωτογραφία).

Η τουριστική κίνηση στο νησί

Συνεχώς τα Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης, όπως και αυτά της Θεσσαλονίκης, αναφέρουν την αυξημένη τουριστική κίνηση στη Θάσο. Το πιο πρόσφατο ρεπορτάζ είναι της Ναυτεμπορικής: «Πολύ καλή είναι η τουριστική κίνηση τον Ιούλιο και πιο συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουνίου και εξής και στη Θάσο, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων, Πάρη Παρασχούδη, να αγγίζει το 90%, αλλά και με μεγάλο αριθμό επισκεπτών μέσω Airbnb και ανάλογου είδους μισθώσεων ακινήτων.

Τα πρωτεία σε αριθμό από τους ξένους τουρίστες κρατούν οι Ρουμάνοι και ακολουθούν άλλοι Βαλκάνιοι, όπως επίσης και Γερμανοί, Βρετανοί, Πολωνοί, Σκανδιναβοί, Λιθουανοί, Τσέχοι, Σλοβάκοι, ενώ τον Αύγουστο αναμένονται Ιταλοί και Έλληνες. Το στοίχημα, πάντως, για το να θα επιτευχθούν οι αριθμοί του 2019 θα κριθεί από το Σεπτέμβριο».

Διαβάστε επίσης