• 18 Μαΐου 2024,

Κινητό σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα νοικιάσει η ΠΕ Καβάλας

 Κινητό σταθμό μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα νοικιάσει η ΠΕ Καβάλας

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης υπέγραψε χθες απόφαση με την οποία αναθέτει σε ιδιωτική εταιρία των Αθηνών τη μίσθωση ενός κινητού σταθμού ελέγχου ατμοσφαιρικής ρύπανσης για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανατολική περιοχή του Δήμου Καβάλας.

Η ενοικίαση του εξοπλισμού αφορά διάστημα 9 εβδομάδων σε αριθμό σημείων – θέσεων σύμφωνα με τη σχετική επιλογή της αρμόδιας υπηρεσίας. Το κόστος της ενοικίασης χωρίς το ΦΠΑ είναι στο ποσό των 15.000 ευρώ. Στις περιοχές που θα κινηθεί και θα καταγράψει τη ρύπανση ο σταθμός περιλαμβάνονται οι οικισμοί Χαλκερού- Νέας Καρβάλης.  Η διαδικασία στις υπηρεσίες της ΠΕ Καβάλας ξεκίνησε αρχές Σεπτέμβρη. Όπως αναφέρουν τα σχετικά της απόφασης έγγραφα «…για την αναφερόμενη ανάθεση και προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον,  έχουν προηγηθεί όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία (έρευνα αγοράς, κατάθεση προσφορών, πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όπου απαιτείται, ανάληψη υποχρέωσης δαπάνης, κλπ)».

Είναι φανερό ότι η πρωτοβουλία του κ. Αντωνιάδη προέκυψε από τις διαμαρτυρίες πολιτών το προηγούμενο διάστημα κι έχει σχέση με τη μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που έτσι κι αλλιώς κάνει σε 24ωρη βάση η ΠΕ Καβάλας. Με τη διαφορά ότι ο εξοπλισμός που θα νοικιαστεί θα είναι κινητός και όχι σταθερός όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο εξοπλισμός που θα νοικιαστεί θα βρίσκεται σε φορτηγό αυτοκίνητο.

Αυτό θα μπορεί να μετακινείται ανάλογα με τις οδηγίες της υπηρεσίας, τις καταγγελίες των πολιτών κτλ. Δεν έγινε ως τώρα γνωστό τι ρύπους θα καταγράφει αλλά φαίνεται ότι θα είναι συνέχεια των υφιστάμενων μετρήσεων που γίνονται στους σταθερούς και γνωστούς σταθμούς στην κεντρική πλατεία και στον κόμβο των Άσπρων Χωμάτων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο κινητός σταθμός θα λειτουργεί με ευθύνη της προμηθεύτριας εταιρίας και θα είναι σε θέση να καταγράφει την ατμοσφαιρική ρύπανση σε περίπου 15 μέρες.

 

Διαβάστε επίσης