• 20 Απριλίου 2024,

Κινητοποιήσεις των εργαζομένων της SELECTA HELLAS

 Κινητοποιήσεις των εργαζομένων της SELECTA HELLAS

Το Σάββατο 27 Μαΐου είχε εγκαινιασθεί στο Ερατεινό Χρυσούπολης, η SELECTA HELLAS, μία νέα και καινοτόμα εταιρεία στον χώρο της Ανθοκομίας, που είχε στόχο την παραγωγή καλλωπιστικών φυτών, αξιοποιώντας το γεωθερμικό πεδίο της περιοχής.

Η SELECTA HELLAS προέρχεται από τη συνένωση της γερμανικής εταιρείας SELECTA ONE και των ελληνικών εταιρειών ΑΓΡΟΧΟΥΜ ΑΕ και ΑΓΡΟΦΛΟΡΑ ΑΕ. Η επένδυση που υλοποιήθηκε ανήρθε σύμφωνε με πληροφορίες σε επτά εκατομμύρια ευρώ και στην πρώτη φάση περιελάμβανε 35 στρέμματα θερμοκηπίων, ενώ στη δεύτερη φάση θα κατασκευάζονται επιπλέον 25 στρέμματα ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, η ανθοκομική επιχείρηση προγραμματίζονταν να παράγει έρριζα μοσχεύματα καλλωπιστικών ανθοκομικών φυταρίων με τη χρήση του γεωθερμικού ρευστού του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού Καβάλας. Για πρώτη φορά, μάλιστα, σε συνεργασία με τον Δήμο Νέστου, τα θερμά νερά θα χρησιμοποιούνταν μέσω ΔΕΥΑΝ. Το παραγόμενο προϊόν θα ήταν εξαγώγιμο κατά 95-99% και συγκεκριμένα στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και γενικότερα σε όλον τον κόσμο. Η SELECTA HELLAS εφαρμόζει τεχνολογία που αξιοποιούν μόνον 3-4 ακόμα εταιρίες ανά τον κόσμο. Οι θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν (επιστημονικό προσωπικό και εργατικό δυναμικό) ξεπερνούσαν τις 120 και σύμφωνα με την εταιρεία, θα ανέρχονταν σε 150-160.

Η Βάσω Μπράτσου, εργαζόμενη στη SELECTA HELLAS μας μίλησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ μεταφέροντας πληροφορίες για τα προβλήματα του προσωπικού. Συγκεκριμένα μας είπε: «Από τη στιγμή που προσληφθήκαμε, μας είχαν υποσχεθεί ότι θα εργαζόμασταν οκτάωρο και πενθήμερο, καθώς και ότι θα λαμβάναμε όλες τις νόμιμες αποδοχές. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί. Σήμερα απασχολούνται περίπου εβδομήντα γυναίκες που ετοιμάζουν μοσχεύματα αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών.

Το προσωπικό έχει συστήσει σωματειακή επιτροπή που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους. Για την πλειοψηφία των εργαζομένων ισχύει η απασχόληση με εργόσημο και δεν καλύπτονται από κάποια σύμβαση. Σήμερα απασχολούνται μόνο για δύο ή τρία μεροκάματα ανά εβδομάδα ενώ όταν η εταιρεία βρισκόταν σε περίοδο αιχμής το προσωπικό εργαζόταν έξι ή επτά μεροκάματα εβδομαδιαίως και μάλιστα με υπερωρίες.

Λόγω του εργοσήμου οι εργαζόμενες δε δικαιούνται άδειες μετ’ αποδοχών, δώρα και αναρρωτικές άδειες. Υπήρχαν εργαζόμενες που εξαιτίας εργατικών ατυχημάτων βγήκαν δύο ή τρεις μήνες εκτός παραγωγής με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτες. Σήμερα που υπάρχουν οι δυνατότητες να εργαζόμαστε με πλήρες ωράριο και με συμβάσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες μας, αυτό δεν εφαρμόζεται διότι ορισμένοι προσπαθούν να αποκομίσουν κέρδος από τη δουλειά μας. Η εταιρεία αν και κολοσσός με μεγάλα κέρδη, προερχόμενα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, δεν προχωρά στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης.

Εμείς ζητούμε 8ωρο – 5μερο – 751 ευρώ ως κατώτερο μισθό – πλήρεις αποδοχές – επιδόματα κι άρα το σύνολο των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Δεν αρνούμαστε την εποχικότητα της εργασίας. Λύση δύναται να βρεθεί εάν η εργοδοσία έρθει σε συνεννόηση με την σωματειακή επιτροπή, εάν επιτέλους συμφωνήσει να συναντήσει τα μέλη της επιτροπής, κάτι που συστηματικά αποφεύγει εδώ και τέσσερις μήνες. Μάλιστα εκδόθηκε και ανακοίνωση της εταιρείας με την οποία αρνείται να αναγνωρίσει την ύπαρξη της επιτροπής, γεγονός που σημαίνει ότι πράγματι αρνείται να έρθει σε επαφή με το προσωπικό.

Αν και επιθυμούμε να συζητήσουμε με την εργοδοσία και να βρούμε λύση, ωστόσο μας αναγκάζουν να αντιδρούμε με στάσεις εργασίας, τη στιγμή που και έμμεσες απειλές περί απολύσεων υπήρξαν κυρίως σε ατομικό επίπεδο. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εργαζόμενοι είναι ενωμένοι και δε σκοπεύουν να υποχωρήσουν έναντι των διεκδικήσεών τους. Δεν αποδεχόμαστε το δουλεμπόριο.

Οι εργαζόμενοι συζητούνε και θα λάβουν αποφάσεις μέσω της γενικής τους συνελεύσεως σχετικά με τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Στις κινητοποιήσεις μπορεί να μη μετέχει των σύνολο των εργαζομένων, αφού κάποιοι έχουν επιλέξει άλλο δρόμο, παρόλα αυτά μετέχει μια πολύ δυνατή πλειοψηφία αποφασισμένη να διεκδικήσει ορθές εργασιακές σχέσεις».

 

 

Διαβάστε επίσης