• 3 Μαΐου 2024,

Τ. Εμμανουηλίδης: «Τελειώνει η διαπραγμάτευση για το Ασημακοπούλου»

 Τ. Εμμανουηλίδης: «Τελειώνει η διαπραγμάτευση για το Ασημακοπούλου»

Συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννη Μουζάλα πραγματοποίησαν οι τρεις κυβερνητικοί βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας έχοντας ως αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα. Ο Τάκης Εμμανουηλίδης μας εξήγησε από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ ότι η παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Ασημακοπούλου για τη δημιουργία εγκαταστάσεων φιλοξενίας προσφύγων δεν θα είναι οριστική και μακροχρόνια. Επομένως, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μεταξύ του δήμου Καβάλας και του αρμόδιου υπουργείου για την παραχώρηση του στρατοπέδου, μια λογική κι επιβαλλόμενη παραχώρηση, αποφασίστηκε η δημιουργία ενός θύλακα φιλοξενίας. Κατά την άποψη δηλαδή του κ. Εμμανουηλίδη, η φιλοξενία των προσφύγων στο στρατόπεδο δύναται να χρησιμοποιηθεί ως διευκολυντικό στοιχείο για τη διεκδίκηση της καβαλιώτικης κοινωνίας.

Η παρουσία των προσφύγων στο στρατόπεδο δε θα είναι μόνιμη και δε θα διαρκέσει εσαεί. Ίσως λοιπόν μια ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης μεταξύ δήμου και υπουργείου για την παραχώρηση του Ασημακοπούλου να σημάνει την κατάργηση του camp και τη μεταφορά των προσφύγων σε κάποιο άλλο σημείο. Όλα αυτά βεβαίως απαιτούν το χρόνο τους. Ο Τάκης Εμμανουηλίδης πάντως επεσήμανε ότι η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών για την παραχώρηση βρίσκεται στην τελική της φάση. Θετική εξέλιξη ίσως και να είναι η επικείμενη επίσκεψη στην Καβάλα του Γιάννη Μουζάλα.

Πληροφορίες από τη συνάντηση των βουλευτών με τον υπουργό μας μετέφερε ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης διευκρινίζοντας:

«Ο κ. Μουζάλας θα έρθει στην Καβάλα και θα συναντήσει τη δήμαρχο, παρά τις όποιες δηλώσεις της που άλλωστε δεν εξυπηρετούν σε καμία κατάσταση, προκειμένου να εξηγηθεί επακριβώς πως λειτουργεί το camp. Πρόκειται για ένα χώρο υποδειγματικής λειτουργίας. Μπορεί να υπήρξαν δυο περιπτώσεις παραβατικότητας, αυτή όμως υπάρχει πάντα μέσα στη ζωή μας. Εάν αυτό το δείγμα το προβάλουμε ως συνολική στάση και το αναδείξουμε ως πρόβλημα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Οι δηλώσεις μας δεν απευθύνονται μόνο σε εσωτερική κατανάλωση. Έχουμε άσχημη εμπειρία από προηγούμενες άστοχες δηλώσεις και πρακτικές, γι’ αυτό και ως δημόσια πρόσωπα πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Το camp είναι προορισμένο να δεχθεί έως τετρακόσιους πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, ενώ η διαδικασία είναι απολύτως ελεγμένη όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τον Ερυθρό Σταυρό, όπως και από διαπιστευμένες ΜΚΟ. Άρα, η κινδυνολογία μόνο κινδύνους προκαλεί και διασάλευση της ειρηνικής συμπεριφοράς των συμπολιτών μας. Κάποιοι κινδυνολογούσαν υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργούνταν προβλήματα με τη μειωμένη έλευση των τουριστών λόγω των μεταναστών, κάτι που σαφώς δε συνέβη. Επομένως, ας πάψουμε να κινδυνολογούμε κι ας στοιχηθούμε σε μια πραγματικότητα ώστε ο τόπος να βρει τον βηματισμό που του αξίζει».

Ο κ. Εμμανουηλίδης συνέστησε να είναι όλοι περισσότερο προσεκτικοί κυρίως όταν αρθρώνουν δημόσιο λόγο, προκειμένου ο λόγος να είναι κατευναστικός και κυρίως διαπαιδαγωγικός. Ο λόγος που περιλαμβάνει καθαρά ευκαιριακές προσεγγίσεις δεν μπορεί να λειτουργήσει υπεύθυνα και αποτελεσματικά, παρατήρησε ο καβαλιώτης βουλευτής.

Διαβάστε επίσης