Κλήθηκαν σε απολογία οι ιερείς που ήταν αδικαιολογήτως απόντες

 Κλήθηκαν σε απολογία οι ιερείς που ήταν αδικαιολογήτως απόντες

Είναι γνωστή και επειδή είναι πρόσφατη, η επίσκεψη στο Ν. Καβάλας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου.

Σε συνέχεια όσων έγιναν τότε (αρχές Σεπτέμβρη) και σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου κάλεσε σε απολογία ιερείς που απουσίαζαν αδικαιολόγητα από το πρόγραμμα υποδοχής τους.

Για το οποίο ο Μητροπολίτης Στέφανος είχε αποστείλει σε όλους τους ιερούς ναούς σχετική εγκύκλιο διαταγή. Προέβλεπε υποχρεωτικές και προαιρετικές παρουσίες ιερέων στις ακολουθίες που περιελάμβανε το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες περίπου 10 ιερείς της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου δεν εμφανίστηκαν όταν και εκεί που έπρεπε.

Θεωρήθηκαν αδικαιολογήτως απόντες και κλήθηκαν σε απολογία. Η διαδικασία της παροχής εξηγήσεων ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Άπαντες φέρονται να έπεισαν την Ιερά Μητρόπολη με όσα δήλωσαν κι έτσι το θέμα έληξε χωρίς να υπάρξουν ποινές και τιμωρίες.

Φήμες κάνουν λόγο για ιερείς που απουσίαζαν συνειδητά, επειδή διαφωνούσαν κυρίως με την παρουσία στην Καβάλα (στη Θάσο και στο Νέστο) του Μητροπολίτη Κιέβου. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο ισχύει, δεν προέκυψε από την διαδικασία που επακολούθησε της επίσκεψης. Δηλαδή κι όσοι δεν συμφώνησαν με την επίσκεψη Επιφάνιου προτίμησαν να το κρύψουν και να επικαλεστούν άλλους λόγους για τη μη συμμετοχή τους στις θρησκευτικές εκδηλώσεις εκείνων των ημερών.

Διαβάστε επίσης