Κοινή εκδήλωση ΟΔΕΓ- Λέσχης Ποντίων: Η ιστορία των ελληνικών γραμμάτων στη Ρωσία

 Κοινή εκδήλωση ΟΔΕΓ- Λέσχης Ποντίων: Η ιστορία των ελληνικών γραμμάτων στη Ρωσία

Γεμάτη από κόσμο ήταν το απόγευμα του Σαββάτου η αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Ο Όμιλος Καβάλας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας (ΟΔΕΓ) και η Λέσχη Ποντίων Καβάλας (μαζί και με την δημοτική βιβλιοθήκη) συνεργάστηκαν πετυχημένα. Διοργάνωσαν εκδήλωση- διάλεξη για την ιστορία των ελληνικών γραμμάτων στη Ρωσία.

Λόγω της εκδήλωσης ήταν πρώτη φορά στην πόλη μας -εισηγήτρια στην εκδήλωση- η ελληνίδα Ναταλία Νικολάου, καθηγήτρια νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας σε πανεπιστήμιο της Μόσχας. Η Ναταλία Νικολάου αναφέρθηκε στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων στην τσαρική  Ρωσία,  στην Σοβιετική Ένωση αλλά και στο σήμερα. Πρόβαλε φωτογραφίες από την ιστορία αυτή δίνοντας έμφαση στην ρωσική Ακαδημία που ιδρύθηκε τον 15ο αιώνα στη Μόσχα.

Η οποία αναφέρονταν και στα ελληνικά και στα λατινικά. Μάλιστα για την εκμάθηση των ελληνικών κλήθηκαν εκείνη την εποχή δάσκαλοι από την Κωνσταντινούπολη στη Μόσχα.

Η κ. Νικολάου είπε στην εισήγησή  της ότι σήμερα υπάρχουν έδρες ελληνικών σπουδών παντού στη Ρωσία και όχι μόνο στη Μόσχα. Ακόμα και σε πανεπιστήμιο που βρίσκεται στην περιοχή της Σιβηρίας (Τομσκ)! Η Ναταλία Νικολάου ίδρυσε ελληνικό σχολείο στη Μόσχα στο οποίο διδάσκει. Στην πρωτεύουσα της Ρωσίας σήμερα υπάρχουν περίπου 10.000 Έλληνες που ζουν μόνιμα εκεί συμπεριλαμβανομένων και των περιχώρων της πρωτεύουσας της Ρωσίας.

Την ομιλία της κ. Νικολάου παρακολούθησαν ο Μητροπολίτης Στέφανος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αντωνιάδης, ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης ο αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτζάκης κ.α

. Ήταν επίσης εκπρόσωποι άλλων συλλόγων και κόσμος. Στο τέλος της εκδήλωσης η χορωδία της Λέσχης Ποντίων τραγούδησε τραγούδια. Σημειώνουμε ότι από την εκδήλωση απουσίαζε ο πρόεδρος του ομίλου Καβάλας για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας (ΟΔΕΓ) κ. Αντώνης Κόντος.  Όπως ανακοινώθηκε στην έναρξη των χαιρετισμών ήταν θύμα τροχαίου ατυχήματος που έγινε στην παραλιακή οδό ανήμερα την 28η Οκτωβρίου. Σε συνέχεια του άτυχους αυτού περιστατικού παραμένει στο Νοσοκομείο Καβάλας όπου και νοσηλεύεται. Όλοι οι παρευρισκόμενοι του ευχήθηκαν ταχεία ανάρρωση.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης