Κολακευτικά σχόλια Αθηναίων δημοσιογράφων και εντύπων για την κουζίνα της Καβάλας

 Κολακευτικά σχόλια Αθηναίων δημοσιογράφων και εντύπων για την κουζίνα της Καβάλας

Δημοσιεύονται και αναρτώνται αυτές τις ημέρες τα θετικά σχόλια δημοσιογράφων της Αθήνας για την κουζίνα της Καβάλας. Πρόκειται για ειδικούς στη γαστρονομία δημοσιογράφους, οι οποίοι την περασμένη Δευτέρα ήταν στο εστιατόριο Balcony. Εκεί όπου η Δημωφέλεια μαζί με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη παρουσίασαν ένα συγκεκριμένο και Καβαλιώτικο μενού. Αντιγράφουμε τα πρώτα κείμενα που είδαν το φως της δημοσιότητας:

Δημοσιογράφος Κική Τριανταφύλλη: Γαστρονομία Καβάλας, Balcony of Athens, 19-23 Μαρτίου 2018. Μπράβο στην Καβάλα και στην ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ και στον Καβαλιώτη σεφ Νίκος Φωτιάδης για την παρουσίαση της γαστρονομίας της Καβάλας. Ήταν τόσο ωραία χθες το βράδυ στο Balcony of Athens να ακούμε την κυρία Αναστασία Ιωσηφίδου και τον Νίκο να μας μιλούν για την πατρίδα τους-σταυροδρόμι αμέτρητων πολιτισμών και για το όραμά τους να την κάνουν σπουδαίο ταξιδιωτικό προορισμό. Η μύησή μας συνεχίστηκε με ένα απολαυστικό δείπνο που τίμησε τους καπνεργάτες πρώτα – πρώτα αλλά και τους ψαράδες και τους αγρότες. Μπράβο και στα παιδιά στην κουζίνα και στο σέρβις που κατάφεραν να εξυπηρετήσουν γρήγορα και σωστά τόσο κόσμο

Στον «Γευσιγνώστη» του Βήματος: Από τις 20 μέχρι τις 23/3 στο εστιατόριο «Balcony» στο Κουκάκι, μπορούμε να δοκιμάσουμε το ειδικό μενού του φεστιβάλ Καβάλα-Ιστορίες Γεύσεων (Κavala-Tales of Taste)* που θα σερβίρεται, παράλληλα με τα πιάτα του καταλόγου. Ενα μενού που μέσα από νοστιμότατα πιάτα διηγείται την γευστική ιστορία της περιοχής. Μια ιστορία που δομήθηκε μέσα στον χρόνο μέσα από τις αλληλεπιδράσεις διαφόρων πολιτισμών.
Κουζίνα με χαρακτήρα: Και ποιος δεν άφησε το πολιτιστικό του στίγμα στην Καβάλα που υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας καπνού των Βαλκανίων. Οι Κωνσταντινουπολίτες, οι Σμυρνιοί, οι Πόντιοι, οι Αρμένιοι και οι Καππαδόκες, οι Θρακιώτες, οι εβραίοι σεφαραδίτες επηρέασαν με τις κουλτούρα και τις συνήθειές τους την κουζίνα της περιοχής.
Τον πολυεπίπεδο χαρακτήρα και τον πλούτο της τοπικής της κουζίνας λοιπόν θέλουν να αναδείξουν ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, σε συνεργασία με τον Καβαλιώτη στην καταγωγή σεφ Νίκο Φωτιάδη, executive chef του «Balcony».
Πολλές οι τοπικές συνταγές οι οποίες συλλέχθηκαν και εξελίχθηκαν. Ένα κομμάτι αυτών μπορούμε να δοκιμάσουμε στο «Balcony» στο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που έχει μνήμες από το παρελθόν της Καβάλας αλλά πατάει σταθερά στο παρόν.

Το δοκιμάσαμε και το προτείνουμε: Το προσφάι του καπνεργάτη (κρεμμύδι, ελιές και παξιμάδι) είναι το πρώτο που έρχεται στο τραπέζι. Λιτό και ουσιώδες. Ακολουθεί η πολύ ενδιαφέρουσα καβαλιώτικη ψαρόσουπα με ταχίνι από σουσάμι που καλλιεργείται στο Πάικο, οι μικρασιάτικοι μυδοσαρμάδες με μαύρες σταφίδες και κουκουνάρι, το σαρδελοπίλαφο με μνήμες από τον Πόντο, η σαλάτα με γαρίδες και σάλτσα από το ζουμί τους με ούζο Καβάλας, γλιστρίδα, μαρούλι και άνηθο. Θα ενθουσιαστείτε με το αρνί με σπανάκι ή αλλιώς τροντσίκος κον κάρνε, ένα πιάτο της σεφαραδίτικης κοινότητας της περιοχής και για το τέλος μια λαμπρή ιδέα, κρέμα μπαβαρουάζ από στραγγιστό γιαούρτι Παγγαίου, με θυμαρίσιο μέλι και καρυδάκι Θάσου.
Εκπαίδευση γεύσης: Τα πιάτα της Καβάλας διαμορφώθηκαν στα σεμινάρια γαστρονομίας, που πραγματοποιήθηκαν με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη. «Θέλουμε να εκπαιδευθούν και οι κάτοικοι της Καβάλας και οι εστιάτορες που έχουν σχεδόν ξεχάσει τα καβαλιώτικα φαγητά και τα προϊόντα της περιοχής. Οι εστιάτορες ακολουθούν μια μόδα, ανάλογα με το τι τους ζητούν και δεν οικοδομούν μία ταυτότητα στα εστιατόριά τους. Η Καβάλα έχει βουνό στην πλάτη της και μπροστά περιβάλλεται από θάλασσα. Δεν είναι πολλές οι περιοχές που έχουν τόσο ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά. Είναι η “Πόλη του Ψαριού” η κουζίνα της όμως περιλαμβάνει και κρέατα και ορεινές συνταγές».
Το μενού του φεστιβάλ κοστίζει € 25/ άτομο – Balcony, Βεΐκου 1, Κουκάκι, 211-4118.437

Άντζελα Σταματιάδου στο Αθηνόραμα:  Για λίγες ημέρες, στο διώροφο νεοκλασικό στη συμβολή Βεΐκου και Δημητρακοπούλου ένα καβαλιώτικο μενού διηγείται γλαφυρά τη γευστική ιστορία της περιοχής. Κι έχει πολλά να πει. Ένα εξελιγμένο προσφάι του καπνεργάτη (aka κρεμμύδι, ελιές και παξιμάδι) είναι το πρώτο που θα έρθει στο τραπέζι αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε το ειδικό μενού του φεστιβάλ Καβάλα-Ιστορίες Γεύσεων (Κavala-Tales of Taste) που θα σερβίρεται, παράλληλα με τα πιάτα του καταλόγου, από τις 20 μέχρι τις 23/3 στο εστιατόριο «Balcony» στο Κουκάκι. Δεν είναι περίεργο. Η Καβάλα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας καπνού των Βαλκανίων. Υπήρξε όμως και χωνευτήρι πολιτισμών. Κωνσταντινουπολίτες, Σμυρνιοί, Θρακιώτες, Πόντιοι, Αρμένιοι και Καππαδόκες, Εβραίοι σεφαραδίτες άφησαν το πολύχρωμο στίγμα τους στη γευστική της παρακαταθήκη. Αυτόν ακριβώς τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και τον πλούτο της τοπικής της κουζίνας θέλησαν να αναδείξουν ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, σε συνεργασία με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη, executive chef του «Balcony», που είναι κι ο ίδιος Καβαλιώτης στην καταγωγή. Στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας και της εικόνας της γαστρονομίας της πόλης, αλλά και στην κεφαλαιοποίηση αυτής της κληρονομιάς στο κομμάτι του τουρισμού, συνέλλεξαν τοπικά πιάτα, πραγματοποίησαν σεμινάρια για τους επαγγελματίες της εστίασης και τώρα φέρνουν και στην Αθήνα ένα κομμάτι αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συλλογής συνταγών, τις περισσότερες από τις οποίες μάλλον δεν τις έχετε ξαναδοκιμάσει. Το μενού του φεστιβάλ, το οποίο κοστίζει € 25 ανά άτομο, μετά το προσφάι που λέγαμε παραπάνω, σας επιφυλάσσει μια καβαλιώτικη ψαρόσουπα με ταχίνι, μικρασιάτικους μυδοσαρμάδες με μαύρες σταφίδες και κουκουνάρι και σαρδελοπίλαφο. Μετά τη σαλάτα με γαρίδες και σάλτσα από το ζουμί τους με ούζο Καβάλας, γλιστρίδα, μαρούλι και άνηθο, θα γνωρίσετε και ένα πιάτο που συνήθιζε να φτιάχνει η σεφαραδίτικη κοινότητα της περιοχής, το αρνί με σπανάκι ή αλλιώς τροντσίκος κον κάρνε. Στο φινάλε θα έρθει κρέμα από στραγγιστό γιαούρτι Παγγαίου, με θυμαρίσιο μέλι και καρυδάκι Θάσου.

*Η φωτογραφία είναι της Κικής Τριανταφύλλη. Σε αυτήν φαίνονται ο σεφ Φωτιάδης, η πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης και δύο στελέχη της (στήριξαν και αυτή τη δράση) Υψηλάντη Β- Στρατηλάτη Ν.

Διαβάστε επίσης