Κοντά σε αδιέξοδο με τους ναυαγοσώστες στις ακτές του Δήμου Καβάλας

 Κοντά σε αδιέξοδο με τους ναυαγοσώστες στις ακτές του Δήμου Καβάλας

Κοντά στο αδιέξοδο φτάνει ο δήμος Καβάλας σχετικά με την απασχόληση ναυαγοσωστών για τη θερινή περίοδο που πλησιάζει. Βασική αιτία είναι το περιορισμένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ναυαγοσώστες σε πρόσκληση του δήμου Καβάλας, αφού μόνο δύο αιτήσεις κατατέθηκαν ενώ απαιτούνται τουλάχιστον τρεις ναυαγοσώστες για την κάλυψη των δημοτικών ακτών.

Δυστυχώς ο δήμος Καβάλας πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα και ειδικότερα ένα καινούργιο προεδρικό διάταγμα του υπουργείου ναυτιλίας, το οποίο αιφνιδίως διαφοροποιεί τα δεδομένα σχετικά με την ασφαλή λειτουργία των πολυσύχναστων ακτών εντός κι εκτός Καβάλας. Οι περισσότεροι δήμοι βρίσκονται στην ίδια θέση ζητώντας την παρέμβαση του υπουργείου εσωτερικών προς το υπουργείο ναυτιλίας, προκειμένου το νέο προεδρικό διάταγμα να τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη χρονιά.

Στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών του δήμου Καβάλας θα συζητηθεί βάσει της αλλαγής των δεδομένων. Οι απαιτήσεις ασφαλείας στις ακτές γίνονται πιο αυστηρές, έτσι σύμφωνα με το νέο προεδρικό διάταγμα, του οποίου η εφαρμογή δεν είναι απολύτως βεβαία, οι ναυαγοσώστες θα πρέπει να βρίσκονται στις ακτές επί τέσσερις μήνες, δηλαδή και τον Σεπτέμβριο. Οι θέσεις των ναυαγοσωστών από δύο αυξάνονται στις τέσσερις και το προσωπικό τριπλασιάζεται. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ναυαγοσώστες ακόμη και βάσει των προηγούμενων κριτηρίων, ο δήμος Καβάλας βρίσκεται σε δύσκολη θέση προκειμένου να εξασφαλίσει ναυαγοσώστες, όπως επίσης κι έναν τουλάχιστον χειριστή ταχύπλοου, καθώς και δυο – τρεις σωστικές λέμβους επιπλέον των υφιστάμενων .

Στην εισήγηση του θέματος, που θα συζητηθεί από το δημοτικό συμβούλιο, αναφέρεται ότι προκειμένου ο δήμος Καβάλας να προσαρμοστεί στα δεδομένα του νέου προεδρικού διατάγματος απαιτείται διοικητική ενέργεια και γραφειοκρατία, καθώς κι ένα ποσό που προϋπολογίζεται σε 74.000 ευρώ. Ο δήμος Καβάλας αφενός θα ζητήσει να μην εφαρμοστεί άμεσα το νέο προεδρικό διάταγμα κι αφετέρου θα προσπαθήσει να καλυφθεί έναντι κάθε ενδεχόμενου συνεργαζόμενος με τη νομική του υπηρεσία.

Διαβάστε επίσης