• 6 Μαΐου 2024,

Κοπή βασιλόπιτας Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας – Κρητικής Αδελφότητας Ν. Καβάλας (φωτογραφίες)

 Κοπή βασιλόπιτας Λέσχης Ποντίων Ν. Καβάλας – Κρητικής Αδελφότητας Ν. Καβάλας (φωτογραφίες)

Γράφει ο Μπάμπης Παναγιωτίδης


Την Βασιλόπιτα έκοψαν την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023 από κοινού, στην Αίθουσα Δεξιώσεων “Μιχάλης”, η Λέσχη Ποντίων Νομού Καβάλας και η Κρητική Αδελφότητα Νομού Καβάλας, σε μία άκρως πετυχημένη εκδήλωση, όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από μέλη και φίλους τους – Πολιτικά πρόσωπα -του ΑΟΚ- και εκπροσώπων πολλών Πολιτιστικών Συλλόγων της πόλης – του Νομού Καβάλας αλλά και από μακρινούς προορισμούς όπως την Κύπρο, την Ηγουμενίτσα, την Θεσσαλονίκη, την Δράμα, το Θρυλόριο, την Αλεξανδρούπολη.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος, ο λόγος του οποίου καθήλωσε άπαντες που εβρέθησαν στην κοπή πίτας των δύο Συλλόγων, ενώ η υπομονή που υπέδειξε ο σεβαστός Μητροπολίτης – καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης σχολιάστηκε θετικά.

Μετά τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Στέφανο, τον λόγο πήραν, οι Πρόεδροι, της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Μιχάλης Τσουλφίδης και της Κρητικής Αδελφότητας Νομού Καβάλας Στέλιος Λιοντάκης, ευχαρίστησαν τους παριστάμενους και αναφέρθηκαν – ο ένας μετά τον άλλο – σε όλους και με σειρά, δίνοντας παράλληλα τις ευχές για την έλευση του νέου έτους και την ενότητα που πρέπει και μπορεί να υπάρξει μεταξύ των Συλλόγων.

Το παρών στην όμορφη εκδήλωση έδωσε ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Αδελφότητας Μακεδονίας και Αντιπρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Πέτρος Πετρακάκης. Επίσης τίμησε την κοπή της Βασιλόπιτας η Πρόεδρος του Σ.ΠΟ.Σ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αθηνά Ναγκούση.

Συγκίνηση προκάλεσε η παρουσία -στην παρέα του Λυκείου Ελληνίδων- του Κύπριου Πιερή Γυψιώτη που εκπροσώπησε -ως πρόεδρος- το Προσφυγικό Σωματείο “Το Λευκόνοικο” που υπάγεται στο Δήμο Λευκονοίκου της Επαρχίας Αμμοχώστου.

Από τους Βουλευτές παρέστησαν ο Γιάννης Πασχαλίδης και ο Μακάριος Λαζαρίδης από τη Ν.Δ., που έδωσαν με τη σειρά τους τις ευχές, ενώ τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο εκπροσώπησε η Βένη Γρηγοριάδου. Την Τάνια Ελευθεριάδου που αναρρώνει στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας εκπροσώπησε η συνεργάτιδα της Βίκυ Νάτση.

Ο πρώτος πολίτης Θεόδωρος Μουριάδης ήταν εκεί, όπως επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ & Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας – Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Αντωνιάδης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος – Ενέργειας και Μεταφορών Χρήστος Γάκης, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης – Εντεταλμένος Σύμβουλος Αλιευτικής Πολιτικής Ανδρέας Καραγιώργης, ο Επικεφαλής του Συνδιασμού “Ο Τόπος της Ζωής μας” Μάκης Παπαδόπουλος, η Δημοτική Σύμβουλος Αναστασία Ιωσηφίδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αναστάσιος Τσουρουκίδης, ο πρώην Βουλευτής του Σύριζα Δημήτρης Εμμανουηλιδης, η Πολιτεύτρια της ΝΔ. Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, ο Ιορδάνης Παπαντίδης, εκπρόσωπος της ΝΟΔΕ Καβάλας.

Πάνω από είκοσι (20) ήταν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που εκπροσωπήθηκαν από τα Προεδρεία αλλά και από μέλη τους. Το φλουρί βρέθηκε στο κομμάτι του Προέδρου της Λέσχης Ποντίων Νομού Καβάλας Μιχάλη Τσουλφίδη που συνεχίζει για το 2023 να είναι ο μεγάλος τυχερός, καθώς ήταν αυτός που του έλαχε το φλουρί και στην κοπή της Βασιλόπιτας στην Περιφέρειας της Καβάλας.

Μετά το πέρας της κοπής της Βασιλόπιτας ακολούθησε ένα ζωντανό μουσικό πρόγραμμα με δύο συγκροτήματα, όπου στην Ποντιακή ενότητα τον κόσμο διασκέδασαν και “χόρεψαν” ο Αντώνης Σιδηρόπουλος (λύρα – τραγούδι), στα πλήκτρα ο Λευτέρης Καρατερτζίδης, στο νταούλι ο Βασίλης Τρίγκας και ο Τάσος Κεκρίδης, ενώ στην Κρητική ενότητα ο Άρης Ρούλιος (λύρα – τραγούδι), και στο λαούτο ο Γιώργος Διαμαντής κράτησαν σε υψηλά επίπεδα την διάθεση και το κέφι των Ποντίων – Κρητικών και λοιπών παρευρισκομένων μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Το παράδειγμα των δύο ιστορικών Συλλόγων καλό και φρόνιμο θα είναι να το ακολουθήσουν και άλλοι φορείς καθώς είναι γνωστόν τοις πάσι, ότι ενωμένοι μπορούμε να χτίσουμε και να πετύχουμε πολλά.

Διαβάστε επίσης