• 10 Μαΐου 2024,

Κώστας Αστεριάδης: «Βασικός στόχος των Πανθήρων η τετράδα» 

 Κώστας Αστεριάδης: «Βασικός στόχος των Πανθήρων η τετράδα» 

Ο προπονητής των Πανθήρων, κ. Κώστας Αστεριάδης παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στον Τάσο Πατσίδη.

Μίλησε αρχικά για το πρόσφατο παιχνίδι κυπέλλου με τον Πανσερραϊκό ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο στόχο των Πανθήρων για το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας.

Αναλυτικά η συνέντευξη.

Ερ: Μιλήστε μας για το πρώτο επίσημο ματς με τον Πανσερραϊκό; Μήπως ήταν και το πρώτο της προετοιμασίας;

Απ: Ήταν το πρώτο διπλό που παίξαμε γενικά αυτά το διάστημα. Δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό λόγω των υποχρεώσεων των κοριτσιών γιατί είναι φοιτήτριες. Είχαμε ένα θέμα στο μαζευτούν όλες για να μπορέσουμε να κάνουμε την ποιότητα των προπονήσεων και να προσπαθήσουμε να βάλουμε την τακτική μας μέσα σε αυτό το κομμάτι.

Από εκεί και πέρα, παλέψαμε απέναντι στον Πανσερραϊκό. Νομίζω ότι είχαμε πολύ εικόνα τηρουμένων των αναλογιών. Δείξαμε ότι είχαμε ανάσες, βγάλαμε τα παιχνίδια μας. Απλά δεν είχαμε την κατάλληλη ευστοχία, που αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε περισσότερη προπόνηση. Φυσικά εξυπακούεται ότι χρειαζόμαστε ομοιογένεια.

Έχουν έρθει στην ομάδα 8-9 μεταγραφές. Μείνανε κάποιες παίκτριες από πέρσι, οι οποίες όμως δεν είχαν μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Είναι απόλυτα λογικό να μην υπάρχει ομοιογένεια αυτή τη στιγμή που παίξαμε το παιχνίδι του κυπέλλου.

Τώρα έχουμε ένα μήνα περίπου μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα για να δουλέψουμε πάνω στο κομμάτι της χημείας. Έχουμε πάντως πολύ καλούς χαρακτήρες στην ομάδα. Τα κορίτσια έχουν δεθεί μεταξύ τους. Φάνηκε μάλιστα και σε μια φάση με τον Πανσερραϊκό όπου υπήρξε μια ένταση, απευθείας πήγε να στηρίξει η μια την άλλη.

Εμένα μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το πράγμα. Σιγά-σιγά να μάθει η μια την άλλη μέσα στο γήπεδο. Και για μένα ήταν κάτι το δύσκολο γιατί και εγώ έβλεπα τις παίκτριες όλες μαζί σα διπλό, σχεδόν για πρώτη φορά. Εννοώ να παίζουν όλες μαζί για να βρεθούν οι κατάλληλοι ρόλοι.

Ήταν μια δύσκολη κλήρωση για το πρώτο παιχνίδι και από εκεί και μετά ακολουθούσαν δυο παιχνίδια μέχρι να φτάσουμε στις ομάδες της Α1, όπου εκεί δεν έχεις τύχη αφού έχουν 4 Αμερικανίδες. Θα ήταν πολύ καλά φιλικά παιχνίδια, απ΄άποψη δυναμικής. Θα ήταν πολύ διαχειρίσιμα παιχνίδια.

Το πιο δύσκολο παιχνίδι ήταν με τις Σέρρες, όπου είναι μια ομάδα που θα διεκδικήσει μια θέση στην τετράδα, βάση ρόστερ, βάσει δυναμικής και βάσει των υπολοίπων ομάδων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Α2 γυναικών.

Ερ: Ο βασικός στόχος των Πανθήρων ποιος θα είναι στο νέο πρωτάθλημα;

Απ: Η εύκολη σωτηρία. Το οποίο αυτόματα σημαίνει ότι πρέπει να είσαι στην τετράδα. Αν θα μπεις στην τετράδα παλεύεις για οποιαδήποτε θέση, ακόμη και για την πρώτη.

Δε θα είναι αποτυχία η 5η θέση. Απλά θα μπούμε σε μια διαδικασία μπαράζ, όπου εκεί ένα ή δυο παιχνίδια και ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου βγει. Το καλύτερο πλασάρισμα που θέλουμε είναι να είμαστε στην τετράδα. Για να πούμε ότι σωθήκαμε άνετα.

Ερ: Η προετοιμασία έχει ένα δύσκολο παράγοντα, ότι δύσκολα υπάρχουν «κοντινές» ομάδες για φιλικά.

Απ: Είναι θέμα μετακινήσεων καθαρά. Με τα κόστη που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, δεν είναι εύκολο να πάμε τρεις φορές στη Θεσσαλονίκη για να παίξουμε φιλικά παιχνίδια. Ούτε να έρθουν στην Καβάλα ομάδες από τη Θεσσαλονίκη.

Οι άνθρωποι της διοίκησης και εγώ με τις γνωριμίες που έχουμε με διάφορες ομάδες, καταφέραμε και κλείσαμε κάποια φιλικά τα οποία θα γίνουνε. Εγώ θέλω πάρα πολύ τα κορίτσια να βρεθούνε, να παίξουνε και να αποκτήσουμε αυτή την εβδομάδα μια χημεία, για να έχουν νόημα και τα φιλικά.

Ερ: Πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να χτίσει μια ομάδα από την αρχή;

Απ: Δύσκολο δεν είναι. Το δύσκολο είναι ότι είναι φοιτήτριες εκτός της Καβάλας. Δεν είναι φοιτήτριες μέσα στην Καβάλα για να τις έχουμε όλες εδώ. Είναι στη Ξάνθη, είναι στην Κομοτηνή. Τα κορίτσια πάντως δείχνουν μεγάλη διάθεση και έχουν προσαρμόσει τα προγράμματα τους για να είναι στην Καβάλα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας, οπότε σε αυτό είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος.

Ερ: Τι μέτρησε και ο κόουτς Αστεριάδης άφησε τον Ηρακλή, τη Θεσσαλονίκη για να έρθει σε μια επαρχιακή ομάδα όπως είναι οι Πάνθηρες;

Απ: Αρχικά να πω ότι μου είχε αρέσει η εικόνα των Πανθήρων από την περσινή χρονιά. Είχαμε παίξει πρώτη αγωνιστική και είχα μείνει έκπληκτος από την εικόνα της ομάδας και τη διαχείριση όλης της ομάδας η οποία διατηρεί μασκότ, έχει κόσμο κτλ.

Αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο για έναν προπονητή στο να κάνει κάποια πράγματα. Γενικά τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι πολύ δύσκολα για ένα προπονητή. Είναι πιο εύκολα να βρεις παίκτριες αλλά είναι πολύ πιο δύσκολα γιατί δεν υπάρχουν ώρες σε γήπεδα, για τις προπονήσεις υπάρχουν απουσίες, τα κορίτσια εργάζονται για να ζήσουν αφού δεν υπάρχουν μεγάλα οικονομικά ανταλάγματα στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στο θέμα των προπονητών. Χάνει ο ένας, έρχεται εύκολα ο άλλος. Πόσο μάλλον σ’ ένα σύλλογο όπως είναι ο Ηρακλής που πάντα τρέμει η καρέκλα του προπονητή. Πριν κάτσεις…

Δεν έχω κανένα παράπονο από τον Ηρακλή. Παραμένω στον Ηρακλή σαν υπεύθυνος Ακαδημιών. Εντάξει η συνεργασία μας έληξε, μου έγινε μια πολύ καλή πρόταση από την Καβάλα, πιστέψανε οι άνθρωποι σε μένα. Και στον Ηρακλή είχα 8 καινούριες παίκτριες και έπρεπε να αποδειχθεί η ομοιογένεια. Είχα πει στην πρόεδρο ότι τις 4 πρώτες αγωνιστικές δε θα πάρουμε ούτε ένα παιχνίδι αλλά από εκεί και μετά θα έχουμε ένα σερί πολύ καλό.

Αυτό έγινε και τελικά τερματίσαμε στην 4η θέση. Πάντα πρέπει να ξέρεις τι υλικό έχεις και να είσαι ρεαλιστής στο τι θέλεις να κάνεις σαν ομάδα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν μπορούμε να λέμε ότι πάμε για Α1 φέτος με τους Πάνθηρες.

Εμείς πρέπει να αναδείξουμε και τα παιδιά της Καβάλας. Αυτό είναι ένα μεγάλο κίνητρο. Στις 8 μεταγραφές τα 3-4 κορίτσια είναι μέσα από την Καβάλα. Αυτά τα κορίτσια πρέπει να παίξουνε. Να πάρουνε χρόνο συμμετοχής, με υπομονή φυσικά. Να δούμε τι μπορούν να κάνουν, πως θα μπορέσουν να προοδεύσουν.

Φέτος θα δώσουμε μεγάλη έμφαση στις κορασίδες και όχι τόσο πολύ στις νεάνιδες. Πάντα είναι η φουρνιά και πάντα είναι η ποσότητα. Απ’ ότι έμαθα και το πρωτάθλημα των νεανίδων δεν έχει πολλά παιχνίδια.

Ερ: Ποια είναι  η φιλοσοφία του κόουτς Αστεριάδη;

Απ: Να παίξουμε μπάσκετ. Να έρθει ο κόσμος και να βλέπει ότι η ομάδα παίζει μπάσκετ. Εμένα με ενδιαφέρει να έρχεται ο κόσμος και να λέει ότι χάσαμε γιατί δεν μπήκαν τα καλάθια όχι γιατί ο άλλος ήταν καλύτερος. Αυτό έγινε πάνω-κάτω με τις Σέρρες. Η χαρά μου είναι ότι όλα τα κορίτσια μπορούν και απορροφούν όλα αυτά που θέλω εγώ σα φιλοσοφία.

Ερ: Είναι ένας στόχος η ομάδα των Πανθήρων να αποκτήσει και δικό της μπασκετικό κοινό;

Απ: Φυσικά. Θέλουμε να προωθήσουμε τα παιδιά της Καβάλας. Να έρθει ο κόσμος να γνωρίσει την ομάδα. Είναι μια ομάδα που δεν έχει τμήματα αγοριών. Κάναμε 9 μεταγραφές φέτος  γιατί μας έμειναν 3 κορίτσια από το περσινό ρόστερ.

Είναι βασικό να βλέπει ο κόσμος  ότι προωθούνται νέα κορίτσια από την ομάδα. Να έχουν ρόλο τα νέα κορίτσια. Από τις κορασίδες θα παίζουν τουλάχιστον 4 κορίτσια στις νεάνιδες. Να έχουμε μια βάση μέσα από την Καβάλα, αυτό είναι βασικό.

Ερ: Υπάρχει κάποιο φαβορί στο πρωτάθλημα της Α2;

Απ: Θα είναι σίγουρα ένα πρωτάθλημα τριών ταχυτήτων. Υπάρχουν οι ομάδες που είναι με πολύ μικρές ηλικίες και θεωρώ ότι σε ένα πρωτάθλημα Α2 κατηγορίας, δύσκολα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε κατάσταση σωτηρίας.

Υπάρχουν οι ομάδες για την 5η-6η θέση και υπάρχουν 4 ομάδες που θα παλέψουν για την τετράδα σε ποια θέση θα είναι. Δεν υπάρχει το απόλυτο φαβορί. Όπως είναι στον άλλον όμιλο, ο Άρης. Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι Ηρακλής, Πυλαία, Πάνθηρες και Πανσερραϊκός, θα είμαστε οι ομάδες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συνθέσουν την πρώτη τετράδα. Ο Πανσερραϊκός μου άρεσε, οι παίκτριες ανταποκρίνονται σε αυτά που θέλει ο προπονητής.

Διαβάστε επίσης