• 26 Απριλίου 2024,

Κρύο ρεκόρ σε όλο το Νομό Καβάλας χθες Τρίτη

 Κρύο ρεκόρ σε όλο το Νομό Καβάλας χθες Τρίτη

Αρνητικές θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν χθες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, συνεπώς και στο Νομό Καβάλας. Η αλήθεια είναι ότι ουδείς είχε προετοιμαστεί, ουδείς περίμενε αυτήν την επίμονη παγωνιά. Ίσα ίσα που για την περιοχή του Νομού Καβάλας αναμένονταν χθες άνοδος της θερμοκρασίας. Συνέβη ωστόσο το αντίθετο, το οποίο σε γενικές γραμμές οφείλεται στην ξαστεριά και στη λιακάδα. Ο κ. Κιβράκης που ρωτήθηκε σχετικά απέδωσε το δριμύ ψύχος στις γενικότερες συνθήκες που το ευνοούν, οι οποίες σε γενικές γραμμές δεν φαίνεται να αλλάζουν ως το τέλος της εβδομάδας. Υπάρχει μάλιστα ενδεχόμενο σήμερα ή αύριο (ή και σήμερα και αύριο) να ξαναχιονίσει.

Ακόμη και μέσα στην πόλη της Καβάλας υπήρξαν χθες κάποιες περιοχές με ολικό παγετό. Πιο μακριά από τη θάλασσα (και την πόλη), ακόμη χειρότερα. Τα πεζοδρόμια στις δυτικές συνοικίες της πόλης, ειδικά στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ), είχαν χιόνια ή παγωμένα νερά. Στις ανατολικές συνοικίες η κατάσταση ήταν διαφορετική. Δρόμοι και πεζοδρόμια π.χ. στις οδούς Φαβιέρου, Κολοκοτρώνη ήταν πεντακάθαροι. Το ίδιο επικρατούσε στο κέντρο της πόλης. Συμπολίτης που συνόδευσε τα παιδιά στο σχολείο, 6ο Γυμνάσιο ή 5ο Λύκειο, διάβασε στο κοντέρ του αυτοκινήτου του θερμοκρασία -8. Κάτοικος της οδού Πλουτάρχου στον Προφήτη Ηλία μέτρησε εξωτερική θερμοκρασία -8. Από το Ζυγό η θερμοκρασία χθες το πρωί επίσης στους -8 ενώ στο Παγγαίο το κρύο ήταν περισσότερο. Κατά τον κ. Κιβράκη το ρεκόρ αρνητικής θερμοκρασίας ήταν στις Κορυφές με -14 βαθμούς κελσίου.

Όλα αυτά χθες το πρωί, όπου δύο προβλήματα εμφανίστηκαν και λύθηκαν σχετικά σύντομα. Στη ΔΕΠΟΣ (Νεάπολη) οδός Ευξείνου Πόντου ο δρόμος προσωρινά έκλεισε λόγω μπόλικου πάγου (φωτογραφία). Νερά έτρεχαν από την προηγούμενη μέρα από την παρακείμενη πλαγιά. Παχύ στρώμα πάγου εμπόδιζε την κίνηση πάσης φύσεως οχημάτων. Μέχρι να «λειτουργήσει» το αλάτι, ο δρόμος ήταν εκτός κυκλοφορίας. Πάγος και μάλιστα αρκετός διαπιστώθηκε στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο μπροστά από το 1ο Γυμνάσιο. Υπήρξαν επίσης παράπονα για το δρόμο προς το Κ.Υ. Ελευθερούπολης. Ο Δήμος Παγγαίου ισχυρίστηκε ότι ο δρόμος δεν είχε χιόνια ή πάγο από την Δευτέρα αν και στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο. Η Πολιτική Προστασία έλεγε χθες το πρωί ότι στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο όλοι οι δρόμοι ήταν ανοιχτοί. Σημείωνε παράλληλα ότι υπήρχαν προβλήματα σε κάποια μεμονωμένα σημεία.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ νέα αλλαγή θα παρουσιάσει από το μεσημέρι ο καιρός στην ΑΜΘ. Όλα θα εξαρτηθούν από τη θερμοκρασία. Αν το κρύο συνεχιστεί τότε θα χιονίσει πάλι. Αν η θερμοκρασία ανέβει πάνω από το 0 τότε θα πρόκειται για βροχή ή χιονόνερο. Σίγουρο είναι το χιόνι στα ορεινά του Νομού. Οριστική βελτίωση του καιρού θα υπάρξει μάλλον μετά το Σαββατοκύριακο.

Διαβάστε επίσης