• 20 Απριλίου 2024,

Μέσω Εγνατίας οδού οι μελέτες των 4 οδικών έργων;

 Μέσω Εγνατίας οδού οι μελέτες των 4 οδικών έργων;

Το απόγευμα της Δευτέρας υπήρξε από την πλευρά της Κυβέρνησης μια ευχάριστη έκπληξη για την Καβάλα. Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση μελετών οδικών έργων του Νομού συνολικής δαπάνης 3,4 εκ ευρώ. Είχε προηγηθεί συνεργασία του με τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας και ενημέρωσης αυτών. Ειδικότερα χρηματοδοτούνται οι μελέτες: 1) Συνέχισης Περιμετρικής, 2) Κόμβου Εγνατίας οδού στην Πέρνη, 3) Κόμβου Εγνατίας οδού στο Οφρύνιο, 4) Διαπλάτυνση οδού προς το αεροδρόμιο.

Από τις 4 χρηματοδοτήσεις μελετών ξεχωρίζει αυτή για την ολοκλήρωση της Περιμετρικής. Οφείλουμε να επανέλθουμε στο θέμα ώστε να εξηγήσουμε τι θα συμβεί από εδώ και πέρα με χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως η Δήμαρχος μας είχε προετοιμάσει για τη χρηματοδότηση των μελετών της Περιμετρικής. Περιέγραφε την εξέλιξη διαφορετικά. Με δήλωση της είχε ανακοινώσει ότι οι μελέτες της Περιμετρικής θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Παρέπεμψε στον κ. Μέτιο. Τελικά η χρηματοδότηση γίνεται με χρήματα του κράτους ώστε όταν όλα τα έργα (και τα 4) ωριμάσουν να μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΠΣΑ , ΠΕΠ της ΑΜΘ. Με μία προϋπόθεση, κάθε έργο που χρηματοδοτείται από το τρέχον ΕΣΠΑ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του προγράμματος. Δηλαδή ως το τέλος του 2023. Αν δεν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση τότε το κάθε έργο θα πρέπει να περιμένει το επόμενο ΕΣΠΑ.

Η χρηματοδότηση των μελετών της Περιμετρικής (έως τη δημοπράτηση του έργου) δεν αποκλείεται να είναι διαδικασία που αφορά και την Εγνατία Οδό ΑΕ. Οι κόμβοι επί της ίδιας οδού επίσης. Η Εγνατία Οδός ΑΕ είναι πιθανό να αναλάβει να μελετήσει τα τρία έργα (ή να κάνει αυτή τους διαγωνισμούς). Άλλο σενάριο είναι αυτό της εξέλιξης της διαδικασίας από το Υπουργείο. Στο δρόμο προς το αεροδρόμιο, τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα αφού μελέτες (κάποιες έστω) υπάρχουν. Η υπόθεση εκπόνησης μελετών, για να μπορεί κάθε έργο να είναι ώριμο προς δημοπράτηση, είναι χρονοβόρα. Οι μελέτες αρκετές. Με την ίδια απόφαση Γιαννακίδη κάθε ένα από τα 4 έργα θα ετοιμαστεί για να δημοπρατηθεί. Στο θέμα του έργου της Περιμετρικής (από το σημείο που τελειώνει σήμερα ως τον Άγιο Τρύφωνα) υπάρχουν εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι από το 2014. Προβλέπονται σήραγγες μήκους 500 μέτρων, 4 συνδέσεις με το υφιστάμενο αστικό οδικό δίκτυο και φυσικά κόψιμο πεύκων.

Διαβάστε επίσης