• 7 Μαΐου 2024,

Κυριακάτικο βηματισμό αναζητά η αγορά

 Κυριακάτικο βηματισμό αναζητά η αγορά

Λιγότερα απ΄ ότι αναμένονταν ήταν τα καταστήματα στο κέντρο της πόλης που λειτούργησαν χθες Κυριακή, πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, που σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, η αγορά έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει κανονικά.

Τα καταστήματα που παρόλα αυτά λειτούργησαν χθες ήταν ενδεχομένως λιγότερα κι από την περσινή αντίστοιχη Κυριακή. Το γεγονός ξάφνιασε ενώ οι καταναλωτές δεν ήταν ούτε πολλοί, ούτε λίγοι. Οι περισσότεροι ήταν ξένοι, επισκέπτες της πόλης και της περιοχής, κάποιοι Έλληνες και κάποιοι αλλοδαποί.

Το συμπέρασμα είναι ότι σε γενικές γραμμές η αγορά της Καβάλας προσπαθεί να βρει έναν κυριακάτικο βηματισμό, υπό τα εξής δεδομένα: Πλέον υπάρχει μια κάποια εμπειρία από προηγούμενη Κυριακάτικη λειτουργία, την οποία λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους όλοι οι επαγγελματίες. Αυτή η εμπειρία είναι ο βασικότερος παράγοντας για ν΄ αποφασίσει ένας μικρομεσαίος να δοκιμάσει τη λειτουργία της επιχείρησής του, οποιαδήποτε Κυριακή του έτους.

Ο τουρισμός που είναι υπαρκτός στήριξε την αγορά της Καβάλας, το τριήμερο – Πέμπτη – Παρασκευή και Σάββατο. Πιθανώς η αγοραστική του δυναμική να εξαντλήθηκε πριν τη χθεσινή Κυριακή.

Τα μεγάλα σούπερ μάρκετ ψάχνονται επίσης. Χθες ήταν κλειστά πολλά καταστήματα «Μασούτη», κοντά στο εργατικό κέντρο, στην οδό Βενιζέλου, αλλά και ο Σκλαβενίτης στη δημοτική αγορά.

Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις σούπερ μάρκετ δούλεψαν, είχαν καταναλωτές, αλλά έπαιξε ρόλο και η διαφήμιση των προσφορών, πριν από την Κυριακή, μέσω της τηλεόρασης.

Στο κέντρο της πόλης τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά σε ποσοστό περίπου 50%. Αυτό το ποσοστό ισχύει για το τμήμα της οδού Ομονοίας, από το Επιμελητήριο μέχρι την Αστυνομική Διεύθυνση, στους πεζόδρομους πιθανώς οι επιχειρήσεις να ήταν ανοιχτές περισσότερο από ποσοστό 50%.

Στην διασταύρωση των πεζόδρομων Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παύλου Μελά, βρίσκονταν η ΠΑΣΕΒΕ. «Ανοίγουν οι μεγάλοι κι όσοι έχουν αυταπάτες», είπε ο Θόδωρος Κοντογεωργίου. «Ποια είναι η θέση του Εμπορικού Συλλόγου στην αλλαγή του νόμου και την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας;» ρώτησε στη συνέχεια. «Ζητήσαμε – συμπλήρωσε – να συζητηθεί το θέμα στον Εμπορικό Σύλλογο, αλλά μας είπανε ότι αυτό θα γίνει αργότερα».

Ο κ. Κοντογεωργίου διαπιστώνει ότι οδεύουμε σε πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, μαζί με άλλους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΒΕ και των Εμποροϋπαλλήλων μοιράζανε ενημερωτικά φυλλάδια στους διερχόμενους καταναλωτές.

Ο καιρός ήταν σύμμαχος της κυριακάτικης λειτουργίας της αγοράς. Συννεφιασμένος και δροσερός, προέτρεπε τους τουρίστες να κινηθούν στο κέντρο της Καβάλας κι όχι στις παραλίες. Επωφελήθηκαν φυσικά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που είχανε κίνηση, ενώ τα μαγαζιά στην οδό Βενιζέλου από τον κόμβο Φαλήρου μέχρι το δημοτικό κήπο, ήταν στη μεγάλη τους πλειοψηφία κλειστά, όπως και στο τμήμα της οδού Βενιζέλου από την κεντρική πλατεία μέχρι την οδό Κουντουριώτου.

Λίγες επιχειρήσεις δούλεψαν στην οδό Κουντουριώτου. Ενώ μόνο αλυσίδες λειτούργησαν στην πλατεία Καπνεργάτη.

Θυμίζουμε ότι ενόψει της χθεσινής κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο Εμπορικός Σύλλογος δεν εξέδωσε οποιαδήποτε ανακοίνωση, αφήνοντας ουσιαστικά τα μέλη του ν΄ αποφασίσουν αυτά για το αν θα λειτουργήσουν ή όχι τις επιχειρήσεις τους.

Διαβάστε επίσης