Λαϊκή συνέλευση στο Ζυγό για τα νιτρικά στο νερό-Αμφισβητούνται οι αναλύσεις ΔΕΥΑΚ και Διεύθυνσης Υγείας

 Λαϊκή συνέλευση στο Ζυγό για τα νιτρικά στο νερό-Αμφισβητούνται οι αναλύσεις ΔΕΥΑΚ και Διεύθυνσης Υγείας

Στις 6:00 το απόγευμα του Σαββάτου 10 Φεβρουαρίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημοτικού σχολείο στο Ζυγό πρόκειται να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση των κατοίκων του χωριού. Την προκάλεσαν με αίτημά τους προς το τοπικό συμβούλιο οι τρεις σύλλογοι του χωριού, ο Φυσιολατρικός Σύλλογος, ο Ποντιακός Σύλλογος, καθώς και ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων των μαθητών του σχολείου.

Το βασικό θέμα που θα απασχολήσει τη λαϊκή συνέλευση έχει σχέση με την αυξημένη ποσότητα νιτρικών στο νερό της ύδρευσης του χωριού. Ένα πρόβλημα που σύμφωνα με τις υπηρεσίες, τη ΔΕΥΑ Καβάλας και τη Διεύθυνση Υγείας, βρίσκεται σε ύφεση κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Ωστόσο οι σύλλογοι που προκαλούν τη λαϊκή συνέλευση φέρονται να έχουν στην κατοχή τους μετρήσεις τις οποίες πραγματοποίησε στο νερό του χωριού ανεξάρτητο ιδιωτικό εργαστήριο, με τα αποτελέσματα να δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό.

Οι σύλλογοι και όσοι έχουν ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των αναλύσεων δηλώνουν ότι το πρόβλημα παραμένει ακόμη και στη χειμερινή περίοδο, άρα αμφισβητούν τα στοιχεία των προαναφερόμενων υπηρεσιών. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η Διεύθυνση Υγείας δεν πραγματοποιεί δικές της αναλύσεις αλλά αποδέχεται χωρίς ωστόσο να διασταυρώσει τα αποτελέσματα της ΔΕΥΑΚ.

Στο χωριό επικρατεί ένα περίεργο κλίμα. Το τοπικό συμβούλιο, η πλειοψηφία του οποίου προέρχεται από την παράταξη της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, αποδέχεται τις ανησυχίες των κατοίκων. Κατόπιν τούτου, η λαϊκή συνέλευση αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, αν και οι προαναφερθείσες υπηρεσίες καθησυχάζουν ακόμη και με δηλώσεις των εκπροσώπων τους για τις χαμηλές τιμές των νιτρικών στο νερό του Ζυγού από το φθινόπωρο. Το πρόβλημα συνήθως εμφανίζεται κυρίως την καλοκαιρινή περίοδο, όχι κάθε καλοκαίρι αλλά σε περιπτώσεις παρατεταμένης ανομβρίας.

Διαβάστε επίσης