Λειτουργεί η λαϊκή αλλά με λίγο κόσμο και λίγους πάγκους- Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών

 Λειτουργεί η λαϊκή αλλά με λίγο κόσμο και λίγους πάγκους- Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών

Με λίγους πάγκους που απλώθηκαν σε όλο το χώρο αλλά και λίγους καταναλωτές λειτουργεί από το πρωί η λαϊκή της πόλης. Οι πάγκοι έχουν απόσταση ο ένας με τον άλλον. Άπαντες οι πωλητές τροφίμων φορούν μάσκες. Το ίδιο κι οι καταναλωτές (φωτογραφίες).

Ζητούν να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής μίλησε στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο κ. Παναγιώτης Δημητρακές, πρόεδρος των παραγωγών λαϊκών αγορών του Νομού. Εκείνη την ώρα τα δεδομένα ήταν υπέρ της πραγματοποίησης της λαϊκής αγοράς στην πόλη μας σήμερα. Η συζήτηση μαζί του είχε αυτό ως βασικό θέμα. Αποδείχθηκε ωστόσο ότι κύριο αίτημα των αγροτών- παραγωγών των λαϊκών είναι να στηριχθούν από την Κυβέρνηση για τη ζημιά που υφίστανται. Ακόμη κι αν η λαϊκή της Καβάλας γίνει σήμερα, υπάρχει πλήγμα σε αυτούς τους ανθρώπους μιας και οι περισσότερες λαϊκές σταμάτησαν. Κι αυτές που συνεχίζουν (όπως π.χ. της Χρυσούπολης) γίνονται με πολύ μικρή συμμετοχή.

Σημειώνουμε ότι αρμόδιος να αποφασίσει για την κάθε λαϊκή είναι ο Δήμαρχος κάθε Δήμου. Η αρμοδιότητα ένταξης στα μέτρα στήριξης όσων θίγονται από τις απαγορεύσεις και τα μέτρα είναι του κράτους.

Οι δηλώσεις του κ. Δημητρακέ έγιναν σε κλίμα αβεβαιότητας, σε κλίμα κρίσης. Οι δηλώσεις του περιελάμβαναν τα ακόλουθα:  «Η λαϊκή της Ελευθερούπολης έκλεισε με απόφαση του Δημάρχου και δεν γίνεται. Τα ίδια και στη Θάσο. Σιγά σιγά έχουν κλείσει με αποφάσεις δημάρχων όλες οι λαϊκές στην ΑΜΘ. Στις Σέρρες, στην Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη κτλ. Όλα τα παζάρια έκλεισαν με αποφάσεις Δημάρχων. Την περασμένη Τρίτη δουλέψαμε στη Χρυσούπολη αλλά δεν γνωρίζω τι θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Λογικό είναι να δεχόμαστε κριτική γιατί συμμετέχουμε στα παζάρια που δεν έκλεισαν ακόμη. Σου λένε τώρα γιατί να πεθάνει η κατσίκα η δική μου, να πεθάνει και του γείτονα. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Κι εμείς θέλουμε να προστατευτούμε. Κι εμείς καθαροί είμαστε από κορωνοϊό. Το αν κολλήσουμε μέσα, θα φταίει κάποιος… Κάποιος. Όποιος πάει στη λαϊκή δεν σημαίνει ότι είναι και άρρωστος. Αν τελικά τα παζάρια γίνουν, όπου γίνουν, θα υπάρχουν οι αποστάσεις στους πάγκους όπως ορίζει ο νόμος. Αυτά που γίνονται σε μεγάλες πόλεις όπου οι λαϊκές συνεχίζονται.  Μάσκες, γάντια κτλ. Στην Καβάλα μάλιστα πήγε η τεχνική υπηρεσία και μέτρησε κτλ. Το αν γίνει ή όχι η λαϊκή είναι θέμα δημάρχου. Δεν μπορούμε να μαλώνουμε με τον κάθε δήμαρχο. Αν θέλει να το κλείσει ας το κλείσει. Καλούμε τον κάθε ένα να έρθει και στη θέση τη δική μας. Έχουμε μια σειρά, έχουμε προϊόντα, έξοδα. Όλα πηγαίνουν πίσω. Κι αν το κράτος θέλει να κλείσει τις λαϊκές να μας βοηθήσουνε να μπούμε στα μέτρα. Γιατί τον αγρότη τον έχουν έξω από τους ΚΑΔ; Γιατί είμαστε έξω από τους ΚΑΔ; Χάσαμε τη δουλειά μας. Ο κόσμος δεν βγαίνει, δεν έρχεται στις λαϊκές. Φοβάται. Στη Χρυσούπολη την Τρίτη είχαμε 5 με 10 άτομα όλη τη ροή της ημέρας. Έτσι δεν βγαίνει μεροκάματο. Οι άλλοι μικροπωλητές που δεν έρχονται στις λαϊκές γιατί θα αποζημιωθούν; Εμάς γιατί δεν μας βοηθούν; Ας μας βοηθήσουν οι βουλευτές της Καβάλας. Αν η λαϊκή γίνει το Σάββατο (σήμερα) θα είμαστε λίγοι πάγκοι. Το πολύ 60 πάγκοι».

Διαβάστε επίσης