Λειτουργεί το προσεχές διάστημα η Δημοτική Καπναποθήκη

 Λειτουργεί το προσεχές διάστημα η Δημοτική Καπναποθήκη

Τη λειτουργία της Δημοτικής Καπναποθήκης ως το τέλος του έτους- αρχές του επόμενου- ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια κ. Τάκης Αγγελίδης.

Θα είναι η προβλεπόμενη λειτουργία ενός πολιτιστικού κέντρου που θα περιλαμβάνει μουσεία και περιοδικές εκθέσεις. Όχι αυτό του Καπνού καθώς η προετοιμασία και λειτουργία του θα καθυστερήσει.

Ο κ. Αγγελίδης ρωτήθηκε για τις συνέπειες της πανδημίας, οι οποίες είναι λογικό να αφορούν και το Πυλοθεραπευτήριο. Η απάντηση του ήταν η εξής: « Αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση από την οποία προέκυψαν και συνεχίζονται οδυνηρές συνέπειες. Το ίδιο ισχύει και για τη δημοτική επιχείρηση. Αυτό αφορά τις τακτικές της δομές. Τα έσοδα παρουσίασαν σημαντική υστέρηση και κατά τη διάρκεια του λοκντάουν αλλά και μέχρι τώρα. Αναφέρω τις αναγκαστικές μειώσεις ενοικίων στη Δημοτική Αγορά. Τη μικρότερη προσέλευση λόγω μείωσης τουρισμού στο Φρούριο και στις παραστάσεις που γίνονται εκεί. Φυσικά και στο Πυλοθεραπευτήριο. Αυτό φέτος ξεκίνησε να λειτουργεί με καθυστέρηση και εφαρμογή των γνωστών υγειονομικών κανόνων. Για παράδειγμα σας αναφέρω για αυτό – έχω πρόσφατα στοιχεία- μέχρι τα τέλη Ιουλίου είχαμε υστέρηση εσόδων ως προς τα εισιτήρια 53% και στις εισπράξεις του εστιατορίου 45%. Υπάρχει μια μεγάλη υστέρηση εσόδων. Όπως επηρεάστηκαν όλοι, επηρεάστηκε και η Δημωφέλεια».

Το φεστιβάλ Cosmopolis προετοιμάζεται να γίνει, προσαρμοσμένο στα πρωτόκολλα που θα ισχύουν στις ημερομηνίες του (τέλος Αυγούστου). Ο κ. Αγγελίδης δήλωσε: «Επειδή το Cosmopolis έχει αλλάξει δομή, έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος το διαχειρίζεται ως καλλιτεχνικός διαχειριστής είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε οποιοδήποτε σενάριο. Υπήρξε ένας σχεδιασμός που ανατράπηκε πολλές φορές. Αυτήν την στιγμή, ανάλογα με τις εξελίξεις είμαστε έτοιμοι στο να μπορέσουμε να κάνουμε το Cosmopolis με διάφορα σενάρια κι ανάλογα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα ισχύσουν. Εφόσον και αν ισχύσουν. Καλώς εχόντων των πραγμάτων. Διότι πρέπει να πούμε ότι πάντα προέχει η δημόσια υγεία. Αν το πράγμα πάει χειρότερα και ματαιωθούν όλες οι εκδηλώσεις τότε θα ματαιωθεί και το Cosmopolis».

Για τη Δημοτική Καπναποθήκη τόνισε: «Έχουμε προχωρήσει σε μια νέα τιμολογιακή πολιτική όσον αφορά τις αίθουσες που διαχειριζόμαστε. Η προηγούμενη ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί τώρα. Σε κατάσταση μεγάλης οικονομικής ύφεσης. Εκείνο που με απασχολεί και ως άνθρωπο της ελεύθερης αγοράς είναι η Δημοτικό Αγορά. Η εκμίσθωση του υπογείου. Η αναβάθμιση του κτιρίου. Κάποια άλλα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό. Για παράδειγμα η Δημοτική Καπναποθήκη στην πλατεία Καπνεργάτη. Εκεί θα γίνει ένα πάρα πολύ καλό πολιτιστικό κέντρο. Έχουν ήδη δρομολογηθεί διαδικασίες και μελέτες. Έτσι ώστε μέσα στο 2021 –σε 4 με 5 μήνες από τώρα- να ξεκινήσει το Πολιτιστικό Κέντρο. Εκεί θα υπάρξει ο χώρος του μουσείου του Πολύγνωτου Βαγή, το Λαογραφικό μουσείο, βιβλιοθήκη Αστεριάδη, εκθέσεις κτλ. Το Δημοτικό Μουσείο Καπνού έπεται».

Σχολίασε τέλος την έγκριση της μελέτης του ΤΑΡ για το έργο του στο δρόμο προς το βαλβιδοστάσιο του Χαλκερού: « Η μελέτη του ΤΑΡ για το δρόμο προς το βαλβιδοστάσιο εγκρίθηκε από τη δασική υπηρεσία και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Η μελέτη του έγινε ως όφειλε. Από εκεί και πέρα το πώς θα δοθεί η άδεια στον ΤΑΡ από τη Δημωφέλεια, είναι θέμα πολιτικό. Για αυτό θα αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο. Με την έννοια του πως θα δεσμευτεί – κατά την άποψη μου- ο ΤΑΡ ως προς την υλοποίηση κάποιων γνωστών αντισταθμιστικών οφελών. Το θέμα πλέον είναι πολιτικό».

 

Διαβάστε επίσης