• 19 Απριλίου 2024,

«Λίγοι καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η στιγμή για το εργοστάσιο»

 «Λίγοι καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η στιγμή για το εργοστάσιο»

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων – Νεαπόλεως και Θάσου η εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του σωματείου εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων. Η πρώτη είδηση ήταν ο χώρος της εκδήλωσης, καθώς όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Βογιατζίδης η ιδέα ήταν του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Στέφανου. Θα ήθελε να ήταν παρόντας στην εκδήλωση αλλά εκτάκτως το Σάββατο απουσίαζε από την Καβάλα.

Η αίθουσα ωστόσο γέμισε από εργαζόμενους στη ΒΦΛ που στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν οι πρώην απολυμένοι. Προσκεκλημένοι του σωματείου ήταν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκ των οποίων ωστόσο ανταποκρίθηκε μόνο ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης. Παρόντας ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος, αλλά και ο εκπρόσωπος της δημάρχου Ζήσης Μπόνιας. Καλεσμένος του σωματείου ήταν επίσης ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κωστής Σιμιτσής, ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Κελαϊδάκης, ο Ξενοφώντας Κροκίδης, πολλοί συνταξιούχοι της ΒΦΛ ενώ βραβεύτηκαν τα μέλη προηγούμενων διοικήσεων του σωματείου που στο μεταξύ συνταξιοδοτήθηκαν.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Βογιατζίδης έκανε αναφορά στην δύσκολη 18μηνη περίοδο των γεγονότων, όταν 180 εργαζόμενοι είχαν απολυθεί. Λίγοι, τόνισε ο Νίκος Βογιατζίδης, καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η στιγμή για το εργοστάσιο. Δεν επεκτάθηκε περαιτέρω. Σύμφωνα ωστόσο με δημοσιογραφικές πληροφορίες, της τριμερούς συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα επακολούθησε μία ακόμη συνάντηση, αυτή τη φορά στην Καβάλα.

Οι κ.κ. Τσάρας και Μπεχράκης φέρεται να υποσχέθηκαν ότι θα τηρηθεί η συμφωνία με τους πρώην απολυμένους αλλά οι πράξεις ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει τα λόγια τους. Αντέξαμε στη διάρκεια της κινητοποιήσεως που είχαμε κάνει, διότι για εμάς ήταν ένας αγώνας αξιοπρέπειας, σημείωσε ο Νίκος Βογιατζίδης. Εξήγησε ότι στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί όλα τα ενεργά σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου. Θέλουμε, υπογράμμισε ο κ. Βογιατζίδης, να ενώσουμε όλους τους εργαζόμενους στη ΒΦΛ.

Στους πρώην απολυμένους προσφέρθηκε αναμνηστικό DVD με υλικό από την πορεία των κινητοποιήσεων. Οι τιμητικές πλακέτες δόθηκαν σε πρώην συνδικαλιστές που κατά την κρίσιμη περίοδο στάθηκαν στο πλευρό των απολυμένων.

*Πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο Νίκος Βογιατζίδης είπε στους δημοσιογράφους: «Πραγματικά ήρθε η ώρα να κόψουμε κι εμείς την πίτα μας. Μια χρονιά για μας πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες μιας και αυτήν την χρονιά ήμασταν εργαζόμενοι. Μετά από έναν τεράστιο αγώνα που δώσαμε. Απέναντι σε μια εργοδοσία που είχε άκρως παραβατική συμπεριφορά απέναντι μας, εμείς καταφέραμε κι επανήλθαμε στις θέσεις εργασίας μας. Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση ως εργαζόμενοι πλέον να κόψουμε την πίτα μας. Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους τους εργαζόμενους του Νομού. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να βραβεύσουμε άτομα που ήταν δίπλα στον αγώνα μας. Συνασπίσαμε όλοι τις δυνάμεις μας κι είχαμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Μας γέμισε μεγάλη χαρά η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη να διαθέσει για την εκδήλωση μας τον χώρο. Μας πρόσφερε την αίθουσα από μόνος του. Δυστυχώς συνέβη κάτι έκτακτο και δεν θα είναι μαζί μας. Δυστυχώς η εταιρία συνεχίζει να είναι πίσω σε σχέση με όσα έχει υποσχεθεί. Όσον αφορά τον κ. Λαυρεντιάδη- επειδή είναι σε διαδικασία αρκετές εξελίξεις- το σχόλιο μου είναι ουδέν σχόλιο. Ότι είχαμε να πούμε, το είπαμε το προηγούμενο διάστημα. Ότι είχαμε να καταγγείλουμε το καταγγείλαμε. Δυστυχώς για μας φαίνεται ότι επιβεβαιωνόμαστε. Μοναδικό μας πρόσταγμα είναι να έχουμε μια δουλειά με αξιοπρέπεια. Να μείνει το εργοστάσιο ανοιχτό και να εκφράσουμε όλους τους εργαζόμενους ώστε να έχουν δικαιώματα που αρμόζουν σε ανθρώπους που δουλεύουν σε βαριά χημική βιομηχανία».

 

Διαβάστε επίσης