• 28 Μαρτίου 2024,

Λίνα Μενδώνη: Δεν υπάρχει θέμα απένταξης των Φιλίππων από τα μνημεία της UNESCO

 Λίνα Μενδώνη: Δεν υπάρχει θέμα απένταξης των Φιλίππων από τα μνημεία της UNESCO

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη απάντησε γραπτώς σε ερώτηση για τον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων της κ. Τάνιας Ελευθεριάδου.

Η ερώτηση αφορούσε την χρηματοδότηση δράσεων των πολιτιστικών διαδρομών με τίτλο «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Ίδια ερώτηση κατατέθηκε και από άλλους βουλευτές. Η απάντηση της κ. Μενδώνη είναι ίδια με την απάντηση της στην πρώτη ερώτηση.

Η διαφορά μεταξύ των δύο κειμένων της Υπουργού αφορά τη διαβεβαίωση της (προς την κ. Τάνια Ελευθεριάδου) ότι δεν κινδυνεύει ο αρχαιολογικός χώρος να απενταχθεί από τα μνημεία της UNESCO.

Η κ. Μενδώνη απαντά ως εξής:

«Στις πολιτιστικές διαδρομές «Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και «Πολιτιστική Εγνατία οδός», που έχουν προταθεί προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται έργα επί μνημείων ή έργα υποδομής, τα οποία διαθέτουν ωριμότητα μελετών και δεν έχουν ενταχθεί έως σήμερα σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Διευκρινίζεται ότι, για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την Εγνατία οδό είναι ήδη σε εξέλιξη έργα που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2014-2020», και ειδικότερα:

1. Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων ήδη υλοποιούνται δύο σημαντικά έργα. Πρόκειται για το έργο «Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων», προϋπολογισμού 2.300.000,00 € και το έργο «Αποκατάσταση της Βασιλικής Β ́», προϋπολογισμού 741.667,31 €.
Επισημαίνεται ότι, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει συμπεριληφθεί προς χρηματοδότηση το έργο «Πυρόσβεση αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων», προϋπολογισμού 2.225.000,00 €, στο πλαίσιο του έργου “Αντιμετώπιση των απειλών της κλιματικής αλλαγής στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα πολιτιστικών χώρων τουριστικής και οικονομικής σημασίας”.

2. Ως προς την προστασία και ανάδειξη του τμήματος της Εγνατίας οδού που εμπίπτει στα διοικητικά όρια της Π.Ε. Καβάλας, είναι σε εξέλιξη το έργο «Ανάδειξη αρχαίας Εγνατίας Οδού στην Π.Ε. Καβάλας», προϋπολογισμού 350.000,00 €.

Οι Φίλιπποι, που αποτελούν σημαντικό σταθμό της περιοδείας του Αποστόλου Παύλου στον ελλαδικό χώρο, καθώς και το τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού στην Καβάλα, συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό για την σύνδεση των μνημείων που σχετίζονται με τις εν θέματι διαδρομές, όπου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης.

Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι η ανάδειξη σημαντικών μνημείων, καθώς και η σύνδεση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και η δημιουργία εναλλακτικών διαδρομών τουρισμού. Στο σχεδιασμό της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027, διά του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, έχουν περιληφθεί έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, των οποίvν οι μελέτες εξελίσσονται ώστε να είναι ώριμες για την ένταξη των αντίστοιχων έργων ειδικότερα είναι σε εξέλιξη η επικαιροποίηση της υπάρχουσας μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση του Μουσείου των Φιλίππων και οι μελέτες για τις εργασίες ενοποίησης του αρχαιολογικού χώρου καθώς και επιμέρους επεμβάσεων επί μεμονωμένων μνημείων (αποκατάσταση του κρηναίου οικοδομήματος του αίθριου της Βασιλικής

Α) οι οποίες εκπονούνται στο πλαίσιο του υπό ένταξη έργου αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων . Σχετικά με το ερώτημα της κ. Βουλευτού για το εάν “υπάρχει κίνδυνος απένταξης του Μνημείου από τον κατάλογο της UNESCO”, διευκρινίζεται ότι δεν έχει προκύψει κανένας παρόμοιος κίνδυνος ούτε έχει τεθεί στα επίσημα όργανα της UNESCO παρόμοιο θέμα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του προς τον διεθνή οργανισμό της UNESCO, ώστε ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να συνεχίσει να διατηρεί την Εξέχουσα Οικουμενική Αξία, η οποία αναγνωρίστηκε με την εγγραφή του αγαθού στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO».

Διαβάστε επίσης