Το λόγο έχουν πλέον οι δικηγόροι για τα Λουτρά Ελευθερών

 Το λόγο έχουν πλέον οι δικηγόροι για τα Λουτρά Ελευθερών

Τι μέλλει γενέσθαι μετά το ναυάγιο της αξιοποίησης των Λουτρών Ελευθερών λόγω αποχώρησης του επενδυτή, ρωτήσαμε τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο το πρωί της Τετάρτης, από τη ραδιοφωνική συχνότητα της ΠΡΩΙΝΗΣ κι εκείνος μας απάντησε:

«Μια σειρά από νομικές ενέργειες είναι σίγουρο ότι θα δρομολογηθούν από τη διοίκηση της Εργοανάπτυξης ΑΜΘ. Ότι κι αν ισχυρίζεται ο κ. Νταβέλης, είναι προφανές τι συνέβη. Την τελευταία φορά που αναχώρησε από το γραφείο του αντιπεριφερειάρχη είχαν τεθεί δύο δεδομένα. Αφενός είχε ξεκαθαριστεί ότι έως τη Δευτέρα 27 Ιουνίου ο επενδυτής έπρεπε να θέσει υπόψη μας το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της επένδυσης κι αφετέρου είχε ξεκαθαριστεί ότι δεν επρόκειτο να δοθεί περαιτέρω παράταση. Λίγο πριν την ολοκλήρωση της χρονικής προθεσμίας ανέκυψε η αποχώρηση του επενδυτή.

Τα Λουτρά Ελευθερών έχουν παραχωρηθεί για συνολικό διάστημα σαράντα ετών στην περιφέρεια. Το δικό μας ζητούμενο είναι και παραμένει η αξιοποίηση της περιοχής προς όφελος και του δήμου Παγγαίου αλλά και της περιφερειακής ενότητας Καβάλας. Σε καμία περίπτωση δε θα υποστείλουμε την προσπάθεια και δε θα εγκαταλείψουμε τα Λουτρά στην τύχη τους. Παρά τις αντιξοότητες θα διεκπεραιώσουμε το θέμα.

Εξετάζοντας την υπόθεση των Λουτρών διαχρονικά κι ασκώντας αυτοκριτική στις παρελθούσες διοικήσεις νομαρχίας και περιφέρειας, ενδεχομένως να εντοπίσουμε παραλείψεις ή εσφαλμένες επιλογές. Το δεδομένο όμως είναι πως ένας επενδυτής μίσθωνε επί χρόνια τις εγκαταστάσεις με τη δέσμευση να καταθέσει εντός προθεσμίας τα σχέδιά του και λίγο πριν το τέλος ανακρούει πρύμνα. Αστεία με παρόμοια σοβαρά θέματα όμως δε γίνονται. Μπορεί ο επενδυτής να κατέβαλε το μίσθωμα για τα Λουτρά ωστόσο καθυστέρησε τραγικά τη διαδικασία αξιοποίησης του χώρου. Η ζημιά από την καθυστέρηση της επένδυσης είναι απείρως μεγαλύτερη από το καταβληθέν σύνολο των ενοικίων.

Το αν θα επιτραπεί από τη σύμβαση εμπιστευτικότητας η δημοσιοποίηση επιμέρους λεπτομερειών, αυτό θα εξετασθεί από τους νομικούς συμβούλους της περιφέρειας και της Εργοανάπτυξης. Εναλλακτικές επιλογές σίγουρα υπάρχουν αλλά πρωτίστως θα πρέπει να εξασφαλισθεί η νομική υποστήριξη των επόμενων κινήσεών μας».

 

Διαβάστε επίσης