Λυκούργος Μαγκαφάς: Η 4η βουλευτική έδρα στην Καβάλα είναι μια υπόθεση ανοιχτή

 Λυκούργος Μαγκαφάς: Η 4η βουλευτική έδρα στην Καβάλα είναι μια υπόθεση ανοιχτή

Η συνέντευξη του Λυκούργου Μαγκαφά στην Πρωινή δόθηκε με αφορμή την πρόσφατη εκλογή του στο νέο συμβούλιο διοίκησης του ΔΙΠΑΕ.

Είναι ένα εκλεγμένο συμβούλιο με νέο πρύτανη. Θα αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη. Μέχρι τότε οι εκπρόσωποι του πανεπιστημιακού κόμβου της Καβάλας θα ενισχυθούν με την εκλογή κοσμήτορα και κατά πάσα πιθανότητα τον ορισμό υπευθύνου καθηγητή στην πόλη μας.

Μέχρι την 1η Σεπτέμβρη του 2023 συνεχίζουν να ισχύουν για το ΔΙΠΑΕ γενικώς και το ΔΙΠΑΕ Καβάλας ειδικώς όσα γνωρίζουμε. Και ισχύουν καιρό τώρα. Στην ερώτηση προς τον κ. Μαγκαφά για τη μείωση νέων φοιτητών στην Καβάλα, απαντά εύκολα και αμέσως. Συμφωνεί ότι η μείωση είναι μεγάλη.

Την αποδίδει στη βάση εισαγωγής που ισχύει ως προς τη βαθμολόγηση των γραπτών και τον αριθμό μορίων, περισσότερο στη μείωση των αποφοίτων των Λυκείων. Γιατί όπως υπενθυμίζει, οι μαθητές γενικά μειώνονται.

Οι δηλώσεις του για την 4η βουλευτική έδρα

Στο δεύτερο μέρος των δηλώσεων του ο κ. Μαγκαφάς μίλησε για το αποτέλεσμα των εκλογών. Για την κατανομή των 4 εδρών του Νομού μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Ερ: Που θα πάει η τέταρτη έδρα μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου; Βγάζει τέταρτη έδρα αυτός που αισιοδοξεί το ΠΑΣΟΚ, αυτός που ανησυχεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή αυτός που ελπίζει η ΝΔ;

Απ: Επανερχόμαστε σε ένα γνωστό εκλογικό σύστημα. Όπως ίσχυε το 2015 και το 2019. Τι κάνει αυτό το σύστημα; Τα μικρά τα κόμματα ο εκλογικός νόμος τα βοηθάει να πάρουν έδρες στις διεδρικές και τριεδρικές περιφέρειες. Στις τετραεδρικές περιφέρειες συνήθως έβγαζε έδρα η αξιωματική αντιπολίτευση και έβγαζε έδρα σχεδόν πάντα γιατί την έβγαζε από την πρώτη κατανομή. Να εξηγήσουμε τι είναι η πρώτη κατανομή. Για την Καβάλα με τις 4 έδρες, η πρώτη κατανομή αφορούσε όποιο κόμμα συγκέντρωνε το ποσοστό του 20% και πάνω. Αυτό έβγαζε κατευθείαν έδρα. Πάντοτε το έκανε αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση. Οπότε μια έδρα πήγαινε πάντοτε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Επειδή όμως έχουν αλλάξει τα δεδομένα δεν είναι σίγουρο ότι το δεύτερο κόμμα θα πάει εκεί (στο 20%). Από εκεί και πέρα και επειδή δε ξέρουμε αυτή τη στιγμή ποια θα είναι τα ποσοστά των μικρών κομμάτων, δε ξέρουμε αν έχουμε Βουλή με 5 ή 6 ή 7 κόμματα… Κοντολογίς τα μικρά κόμματα θα ξεκινήσουν να παίρνουν τις έδρες τους από τις διεδρικές και τριεδρικές περιφέρειες. Αν δεν καλυφθούν από εκεί, τότε θα μπουν στις έδρες τις τετραεδρικές. Το ΠΑΣΟΚ είναι μια πιθανή περίπτωση να βγάλει βουλευτή στην Καβάλα αλλά θα πρέπει να μην πάρει έδρα σε μικρές περιφέρειες, να έχει υψηλό υπόλοιπο στην Καβάλα και να πάρει την έδρα.

Ερ: Είναι πάντως πιθανό να βγάλει και το ΠΑΣΟΚ έδρα στην Καβάλα;

Απ: Ασφαλώς. Όλα είναι πιθανά. Επίσης να βγάλει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τέσσερεις συνολικά η ΝΔ.

Ερ: Είναι μια έδρα που την διεκδικούν 3 κόμματα;

Απ: Όχι δε θα το έλεγα αυτό. Δε ξέρουμε τι θα κάνουν τα μικρότερα κόμματα. Δε ξέρουμε τα ποσοστά όλων των κομμάτων. Πάμε να λειτουργήσουμε βάση των ποσοστών της 21η Μαΐου. Σύμφωνοι κάπως έτσι θα είναι τα εκλογικά αποτελέσματα και τον Ιούνιο. Κάπως έτσι. Αλλά αν ένα κόμμα που είναι στο 5% για παράδειγμα βρεθεί στο 8% ή 8,5%  και είναι τέτοια η κατανομή των ψήφων του και των εδρών του στην Ελλάδα, η έδρα μπορεί να σκαλώσει στην Καβάλα. Εγώ θα έλεγα ότι η έδρα στην Καβάλα είναι μια υπόθεση ανοιχτή. Είναι αρκετά ανοιχτή.

Διαβάστε επίσης