• 19 Απριλίου 2024,

Μακάριος Λαζαρίδης: «Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας – Δεν ξεχνάμε τον Καππαδοκικό πολιτισμό» (φωτογραφίες)

 Μακάριος Λαζαρίδης: «Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας – Δεν ξεχνάμε τον Καππαδοκικό πολιτισμό» (φωτογραφίες)

Την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τα σημαντικά κειμήλια και τα μεγάλης ιστορικής αξίας εκθέματα, είχε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, κατά την επίσκεψή του στο Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο του Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού, στη Νέα Καρβάλη.

Ταξιδεύοντας νοερά στα βάθη της Μικράς Ασίας και ακολουθώντας το δρόμο που πήραν μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης όλοι οι φλογεροί πατριώτες, αναζητώντας το όνειρό τους στη νέα τους πατρίδα, ο κ. Λαζαρίδης ξεναγήθηκε στο χώρο και ενημερώθηκε για πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες του τρόπου ζωής του ελληνικού πληθυσμού της Καππαδοκίας από τον Πρόεδρο της Στέγης Πολιτισμού κ. Καπλάνη Ιωσηφίδη.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις μέρες μετά την απώλεια της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Νέας Καρβάλης, Ελένη Καπλανίδου – Δρυμάλα, η συμβολή της οποίας στην οργάνωση του Μουσείου ήταν καθοριστική.

Ο κ. Λαζαρίδης, μετά την επίσκεψη στο Μουσείο, έκανε την εξής δήλωση:

«Η φράση του αείμνηστου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τσάτσου ότι “λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του, είναι λαός που δεν έχει μέλλον”, ήρθε στις σκέψεις μου, αντικρίζοντας αυτά τα ιστορικά ντοκουμέντα που φιλοξενεί το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο του Ελληνοκαππαδοκικού Πολιτισμού.

Με τη λειτουργία του, διαφυλάσσεται και διαδίδεται η ιστορία, η λαογραφία και ο πολιτισμός του καππαδοκικού Ελληνισμού, ένα σχεδόν αιώνα μετά τον ξεριζωμό του από τις αρχέγονες εστίες.

Όσοι αιώνες και να περάσουν πάντως, τα γεγονότα εκείνης της εποχής και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτά θα παραμείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη όλων.

Δεν ξεχνάμε την ιστορία μας!

Συγχαρητήρια στους υπευθύνους του Μουσείου και φυσικά προσωπικά στον κ. Ιωσηφίδη για την εξαιρετική δουλειά που επιτελούν».

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης