Μακάριος Λαζαρίδης: «Να μην επιτρέψουμε νέο διχασμό στην κοινωνία μας» – Χρέος μας να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες

 Μακάριος Λαζαρίδης: «Να μην επιτρέψουμε νέο διχασμό στην κοινωνία μας» – Χρέος μας να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες

Για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη -και όχι μόνο γι’ αυτό- μίλησε στο ραδιόφωνο της «Πρωινής» ο Βουλευτής Καβάλας της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης.

«Η τραγωδία των Τεμπών δημιούργησε ένα δικαιολογημένο αίσθημα οργής και αγανάκτησης οριζόντια στην ελληνική κοινωνία -ειδικά στους νέους ανθρώπους- για το πολιτικό σύστημα», σημείωσε, τονίζοντας όμως την ανάγκη «να μην αποφασίζουμε εν θερμώ και να μην επιτρέψουμε το συναίσθημα αυτό να γίνεται έρμαιο στα χέρια των πολιτικών και των κομμάτων».

Ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε «απαράδεκτο σε μια σύγχρονη Ελλάδα μια σύμβαση που υπεγράφη το 2014, σήμερα να μην έχει ακόμα υλοποιηθεί στο σύνολό της, ανεξάρτητα αν στο κρίσιμο κομμάτι της Λάρισας, όπως αποδείχθηκε, η τηλεδιοίκηση λειτουργούσε.

Δυστυχώς, συνειδητά επέλεξε ο σταθμάρχης να μην χρησιμοποιήσει το σύστημα που ήταν ενεργό», σημείωσε και έκανε λόγο για «παθογένειες που επιχειρεί να επιλύσει η κυβέρνηση, χωρίς σε καμία περίπτωση να θέλω να εξωραΐσω την κατάσταση και να αποποιηθώ των λαθών και των αστοχιών μας».

Η πολυσυζητημένη σύμβαση, όπως εξήγησε ο βουλευτής της ΝΔ, υπεγράφη το 2014, μέχρι το 2016 είχε ολοκληρωθεί το 18%, από το 2017 ως το 2019 δεν προχώρησε καθόλου και από το 2019 έως σήμερα έγινε πράξη ένα επιπλέον 52%. Έτσι σήμερα βρισκόμαστε στο 70% υλοποίησης του έργου, το οποίο θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο.

Για τον μέχρι πρότινος υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, ανέφερε ότι «ανέλαβε αμέσως την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε, κάτι που δεν συνέβη σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν». Για το αν θα πρέπει να είναι υποψήφιος ο κ. Καραμανλής στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο των Σερρών, σημείωσε πως «ο ελληνικός λαός αποφασίζει εντέλει πότε και αν θα μας στείλει στα σπίτια μας ή όχι.

Όπως και να’ χει, οι αποφάσεις λαμβάνονται σε προσωπικό επίπεδο. Θυμίζω πάντως ότι την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας θα έχει στα ψηφοδέλτιά του τον καταδικασμένο τελεσίδικα από τη Δικαιοσύνη στενό του συνεργάτη, τον Νίκο Παππά».

Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Λαζαρίδης σχολίασε ότι «κάποιοι προσδοκούσαν ότι η τραγωδία στα Τέμπη θα ανέτρεπε το πολιτικό σκηνικό. Έσπευσαν μάλιστα με ψέματα και υποκρισία να αρνηθούν χρόνιες παθογένειες και παραλείψεις και να ισχυριστούν ότι για όλα φταίει η ΝΔ.

Οι δημοσκοπήσεις όμως διαψεύδουν τις προσδοκίες τους, χωρίς να παραγνωρίζω το γεγονός ότι μέσα από την οργή και τον θυμό, οι πολίτες καταλογίζουν στην κυβέρνηση -και σωστά αφού εμείς κυβερνάμε- μεγάλο μερίδιο της ευθύνης.

Αντίστοιχες δημοσκοπικές κάμψεις είχε η ΝΔ στον χιονιά στην Αθήνα, στο θέμα της τηλεφωνικής παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και στην ενεργειακή κρίση, όμως στη συνέχεια ανέκαμψε», είπε, εκτιμώντας πως «οι πολίτες θα κρίνουν συνολικά την κυβέρνηση από το έργο της και όχι από ένα μεμονωμένο τραγικό περιστατικό, όπως η τραγωδία των Τεμπών».

Υπενθύμισε τις πολλές και μεγάλες, παράλληλες κρίσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί στη διάρκεια της θητείας της και εκτίμησε ότι «το δίλημμα που θα κληθεί να απαντήσει ο πολίτης με την ψήφο του θα είναι ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις επόμενες κρίσεις».

Υπογράμμισε δε ότι «η αντισυστημική ψήφος σε μικρότερα κόμματα τύπου Κασιδιάρη, δεν οδηγούν πουθενά, είναι μια χαμένη ψήφος που δεν θα φέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα μας». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη «να μην επιτρέψουμε νέο διχασμό στην κοινωνία μας. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας, έστω μέσα από τα προβλήματα που προκύπτουν, και να μπορέσει να πάμε μπροστά».

Ο κ. Λαζαρίδης, ερωτηθείς σχετικά, ξεκαθάρισε ότι «καμία πρόθεση δεν έχει η κυβέρνηση να προβεί σε ιδιωτικοποίηση του νερού. Η πολιτεία διατηρεί το σύνολο των ρυθμιστικών- κανονιστικών αρμοδιοτήτων για την άσκηση της υδατικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής κοστολόγησης και τιμολόγησης της ύδρευσης και της αποχέτευσης.

Για πρώτη φορά γίνεται ρητή καταγραφή των δημοσίων και δημοτικών φορέων που διαθέτουν την αποκλειστική αρμοδιότητα για την παροχή υπηρεσιών ύδατος». Με την υπαγωγή του ελέγχου σε Ρυθμιστική Αρχή, όπως είπε, «θωρακίζεται κυρίως η ασφάλεια και η ποιότητα του νερού, όχι μόνο ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής των αντίστοιχων δημοσίων- δημοτικών επιχειρήσεων». Τόνισε δε με νόημα ότι «άλλοι παρέδωσαν στους δανειστές τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια».

Ο γαλάζιος βουλευτής έκανε έναν σύντομο απολογισμό στα κυβερνητικά πεπραγμένα για την καθημερινότητα του πολίτη, με έμφαση στη μείωση των φόρων, την τρίτη συνεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοινώθηκε χθες και τη μείωση της ανεργίας  από το 17,3% κάτω του 12%.

Διαβάστε επίσης