Μακάριος Λαζαρίδης: «Οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης»

 Μακάριος Λαζαρίδης: «Οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης»

Τους λόγους για τους οποίους τα πολιτικά κόμματα πρέπει να εγκρίνουν τις τρεις συμβάσεις προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και των όπλων τους, υπογράμμισε ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, ως εισηγητής της κυβερνητικής πλειοψηφίας, στη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της άμυνας».

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικά για την Πολεμική Αεροπορία μας.

Ξεκινάμε τη διαδικασία της έγκρισης της προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και μάλιστα κάποια από αυτά του πιο προηγμένου τύπου F – 3R», ανέφερε και εξήγησε ότι τα τρία υπό έγκριση σχέδια συμβάσεων προμήθειας αφορούν:

  1. Στην απόκτηση έξι καινούργιων και δώδεκα μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Rafale και των όπλων τους.
  2. Στα συναφή είδη και τις υπηρεσίες.
  3. Στην εν συνεχεία υποστήριξή τους (Follow On Support – FOS), μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) και των κατασκευαστριών εταιρειών των ανωτέρω οπλικών συστημάτων.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου, σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης, διασφαλίζει ότι «οχυρώνοντας την άμυνά μας, κατοχυρώνουμε τις προϋποθέσεις της ειρήνης» και παράλληλα «αποδεικνύει για μία ακόμα φορά την αποτελεσματικότητα και τη συνέπεια λόγων και έργων της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η δεδομένη ενίσχυση της Πολεμικής μας Αεροπορίας, τόνισε, υλοποιείται μέσα από την απόκτηση των αεροσκαφών και την εξασφάλιση της υποστήριξής τους, από την απόκτηση των όπλων που θα «φοράνε», δηλαδή των βλημάτων όλων των τύπων, καθώς και από την υποστήριξη και αναβάθμιση των υπαρχόντων όπλων, πυραύλων Scalp, Exocet και Mica.

«Έτσι, αυτά θα αξιοποιούνται όχι μόνο από τα Mirage 2000 – 5, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα, αλλά και από τα νέα μαχητικά αεροσκάφη Rafale», εξήγησε.

Ο κ. Λαζαρίδης ξεκαθάρισε ότι «η διαδικασία έγινε με όρους που διασφαλίζουν την διαφάνεια. Γιατί, όσο αδιαπραγμάτευτη είναι η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα για όλους μας, άλλο τόσο είναι και η λογοδοσία για τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Και για όσους ψάχνουν ανάμεσα στις γραμμές, το μόνο που θα βρείτε είναι η ανάγνωση του εθνικού μας συμφέροντος».

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχάρη «όσες και όσους εργάστηκαν στα Επιτελεία ΓΕΕΘΑ και Γ.Ε.Α., τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων» και εξήρε «την ξεκάθαρη πολιτική βούληση την επιμονή και τις απολύτως στοχευμένες κινήσεις της πολιτικής ηγεσία και προσωπικά του πολιτικού προϊστάμενου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου».

(ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)

Διαβάστε επίσης