Μάκης Δημητριάδης: Υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στην KavalaExpo 2021

 Μάκης Δημητριάδης: Υπάρχει ενδιαφέρον συμμετοχής στην KavalaExpo 2021

Έληξε σήμερα η πρώτη και ενδεικτική προθεσμία του Επιμελητηρίου Καβάλας για τις συμμετοχές στην έκθεση του, την KavalaExpo 2021.

Η έκθεση θα γίνει στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης 8 με 11 Οκτώβρη. Για την έκθεση και τα δεδομένα που ισχύουν σήμερα μίλησε στην Πρωινή ο αντιπρόεδρος του φορέα κ. Μάκης Δημητριάδης.

Η συνέντευξη

Ερ: Μετά την απόφαση που πήρατε σαν Επιμελητήριο να γίνει η έκθεση KavalaExpo 2021, είπατε ότι όσοι θέλουν να συμμετέχουν πρέπει να το δηλώσουν μέχρι σήμερα 20 Ιουλίου. Η ημερομηνία μάλλον είναι ενδεικτική.

Απ: Ναι, όπως κάθε χρονιά βάζουμε μια ημερομηνία για να δούμε τη διάθεση των εκθετών που υπάρχει. Θεωρώ ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό επίπεδο και μάλιστα υπάρχει ενδιαφέρον από νέους εκθέτες. Είναι περίεργη η χρονική στιγμή που θα γίνει η Έκθεση μέσα σε όλα αυτά που ζούμε καθημερινά. Ευελπιστώ στα καλύτερα.

Ερ: Δικαιώνεται σε πρώτη φάση η απόφαση που πήρατε να κάνετε την Έκθεση.

Απ: Νομίζω ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν κάτι άλλο παρά να στραφούνε ή τέλος πάντων να δημιουργήσουν εξωστρέφεια. Δεν μπορούν να συνεχίσουν δυο ολόκληρα χρόνια χωρίς να κινούνται στους ρυθμούς της αγοράς. Ο ρυθμός της αγοράς θέλει διαφήμιση, θέλει εξωστρέφεια, συναλλαγή με το κοινό, νέα προϊόντα και ότι συνεπάγεται.

Ερ: Εμείς τη ξέρουμε την Kavala Expo με τις παράλληλες εκδηλώσεις της, με τις ξένες αποστολές από τη Βαλκανική και λίγο πιο μακριά. Αυτά θα γίνουν φέτος;

Απ: Στο Εκθεσιακό Κέντρο υπάρχει ένα πλεονέκτημα. Το πλεονέκτημα είναι ότι ο χώρος είναι δικός μας οπότε μπορούμε να κλείνουμε για εκδηλώσεις ή να μην κλείνουμε. Δεν έχουν τόσο δύσκολο προγραμματισμό για την εφαρμογή των αποφάσεων που παίρνουμε. Από εκεί και πέρα η Δ.Ε.Θ είναι ο γενικός μας μπούσουλας. Πριν τη Δ.Ε.Θ  θα ανακοινωθούν όλες οι αλλαγές για το πώς θα ακολουθήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αμέσως μετά θα είναι η Kavala Expo 2021. Έχουμε άμεση επαφή και ο πρόεδρος ήδη έχει συναντηθεί με τον γενικό διευθυντή της Δ.Ε.Θ. Έτσι και αλλιώς κάθε χρονιά είμαστε σε επαφή. Περιμένουνε σίγουρα κάποιες ανακοινώσεις που θα βγούνε 1η Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα η πρώτη μας επαφή είναι όπως και τις προηγούμενες χρονιές πριν τον κορωνοϊό με την υγειονομική υπηρεσία Καβάλας κτλ.

Ερ: Ελπιδοφόρο αυτό που μας είπατε ότι υπάρχουν και νέοι εκθέτες.

Απ: Είναι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν είχανε συμμετοχή σε προηγούμενες εκθέσεις. Μπορεί να θέλουμε τους Βαλκάνιους συναδέλφους μας να διαφημίσουν την έκθεση μας αλλά το πρώτιστο είναι να διαφημιστούνε οι Καβαλιώτες.

Ερ: Σε τι κατάσταση είναι το Εκθεσιακό Κέντρο γιατί είναι κλειστό πολύ καιρό τώρα;

Απ: Το κτίριο από τη μέρα που το παραλάβαμε σαν Επιμελητήριο για να μην πω όχι ιδιοκτησιακά αλλά δημιουργήσαμε έκθεση εκεί μέσα, έχει συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία είναι πολύ δύσκολα να τα λύσουμε όλα σαν Επιμελητήριο. Η τεχνική ομάδα δε σας κρύβω ότι μπήκε μέσα εδώ και 3 μήνες. Προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες ενέργειες προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος συντήρησης του κτιρίου για να μπορέσουμε να κάνουμε την Έκθεση. Πρέπει να οριστικοποιήσουμε και να βάλουμε σε άμεση προτεραιότητα προβλήματα που έχει το κτίριο, φυσικά με τη διοίκηση του Επιμελητηρίου και να προβούμε σε αλλαγές. Δεν είναι κακή η κατάσταση αλλά δεν πεθαίνουμε και από τη χαρά μας για την κατάσταση του κτιρίου.

Ερ: Λέτε δηλαδή ότι υπάρχουν χρόνια προβλήματα από τότε που το παραλάβατε;

Απ: Δυο τύπου στέγες έχουμε στο Εκθεσιακό. Μια είναι τα πάνελ και μια είναι η πλάκα. Άλλοι χώροι συστεγάζονται κάτω από μια πλάκα μπετόν και άλλοι από πάνελ δηλαδή ένα προκάτ κτίριο. Στο προκάτ κτίριο έχουμε μικρές διαρροές σε πάρα πολλά σημεία. Κυριολεκτικά μπάζει νερό. Στο σημείου του κτιρίου που είναι η πλάκα από πάνω έχουμε σοβαρές διαρροές σε κάθε βροχή. Αυτό εδώ πέρα δεν είναι κάτι εύκολο γιατί κατά καιρούς διάφοροι και πριν το Επιμελητήριο είχαν προβεί τέλος πάντως σε κάποιες «διορθωτικές ενέργειες» οι οποίες αυτή  τη στιγμή έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα. Καλούμαστε δηλαδή να επαναφέρουμε το κτίριο. Να  κάνουμε δηλαδή πολύ δύσκολα πράματα και μόνο που θα τα δει κάποιος τρομάζει, να στεγανοποιήσουμε την πλάκα και να ξαναβάλουμε τα μηχανήματα πάνω. Είναι υπερβολικά κοστοβόρα πράγματα. Το πρόβλημα είναι αν κρατήσουμε το ίδιο το μηχάνημα ή αν θα το αλλάξουμε και βάλουμε ένα νέο μηχάνημα. Αν το καινούριο που θα αγοράσουμε μπορέσουμε και το εντάξουμε σε ένα πρόγραμμα, συμφέρει φυσικά να το αγοράσομε. Να πάρουμε το καινούριο. Αν δεν καταφέρουμε να το εντάξουμε σε πρόγραμμα, δεν πρέπει να διορθώσουμε το παλιό με μεγάλο κόστος; Αυτό είναι το πρόβλημα στο Εκθεσιακό.

Ερ: Έχουμε ακούσει αυτό το πρόγραμμα να ενταχθεί στο ενεργειακών αναβαθμίσεων. Το έχει πει νομίζουμε ο κ. Δέμπας.

Απ: Η πρώτη προσπάθεια που κάναμε απεντάχθηκε και μάλιστα ο λόγος δεν ήταν και πολύ σοβαρός. Ξέρετε ότι το Επιμελητήριο δεν έχει τεχνική υπηρεσία, οπότε κάθε δημόσιο κτίριο για να ενταχθεί πρέπει να έχει και μια τεχνική υπηρεσία.  Η τεχνική υπηρεσία που χρησιμοποιήσαμε να ενταχθεί ήταν του Δήμου Καβάλας και κατά παράλειψη δεν ήρθε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο τότε για να μπορέσουμε να το εντάξουμε. Αυτό έγινε πέρσι για ένα γραφειοκρατικό θεματάκι. Μόλις ανοίξει το πρόγραμμα για τα δημόσια κτίρια, θα ξανακαταθέσουμε το φάκελο. Ο φάκελος ήταν πλήρης.

Ερ: Πως είναι σήμερα τα πράγματα στο νομό Καβάλας από τουριστικής πλευράς;

Απ: Με μικρά σκαμπανεβάσματα δηλαδή φύγανε λίγο πιο γρήγορα κάποιοι Ρουμάνοι αλλά ευτυχώς ήρθαν άλλοι, με μικρές διακυμάνσεις, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε το αισιόδοξο σενάριο. Φτάσαμε δηλαδή στο 50-60% του 2019. Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι για όλους. Όταν κάποιος στη Θάσο δεν έχει κόσμο για παράδειγμα, δεν έχει καθόλου.

Κάποιοι άλλοι είναι απλά φουλ. Σε κάθε επαγγελματία η αυτοκριτική είναι το πρώτο. Τα μηνύματα είναι καλά στην Παραλία Οφρυνίου και γενικά σε εκείνες τις περιοχές. Εκεί μη ξεχνάτε ότι έχουμε τις Σέρρες. Κάτι το οποίο έχει γίνει μόνιμο κάτι  σαν παραλία των Σερρών. Για Κεραμωτή δεν έχω άποψη. Σύμφωνα με αυτά που ακούω νομίζω ότι η Πέραμος είναι φέτος λίγο πιο κάτω.

Διαβάστε επίσης