Μάκης Κωνσταντινίδης: «Η απεργία μας είναι η αρχή»

 Μάκης Κωνσταντινίδης: «Η απεργία μας είναι η αρχή»

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής μίλησε χθες το πρωί- πριν την απεργιακή συγκέντρωση της πλατείας Καπνεργάτη- ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων και συναφών επαγγελμάτων κ. Μάκης Κωνσταντινίδης.

Λίγη ώρα πριν την απεργιακή συγκέντρωση περιέγραψε τη δυσκολία της εφαρμογής των νέων μέτρων.

Η συνέντευξη

Ερ: Τι δουλειά κάνατε τις προηγούμενες μέρες και τι περιμένετε να συμβεί σήμερα (χθες); Πως προετοιμάσατε την απεργία;

Απ: Ενημερώσαμε τους πάντες, βγάλαμε μια αφίσα , την τοποθετήσαμε στα μαγαζιά μας, τους ενημερώσαμε όλους όσοι είναι μέλη μας. Κι έτσι προβλέπεται ότι θα είναι καθολική συμμετοχή των επαγγελματιών της εστίασης.

Ερ: Ποιο είναι αυτό που ενοχλεί περισσότερο;

Απ: Αυτό που «καίει» αυτή τη στιγμή πέρα απ` όλα τα άλλα συσσωρευμένα  προβλήματα του κλάδου είναι οι σχέσεις με τους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Με τους ελέγχους που πρέπει να κάνουμε εμείς οι ίδιοι. Έλεγχος των πιστοποιητικών την πιστοποίηση κτλ. Γινόμαστε Αστυνομικοί. Έχουμε να κάνουμε τη δουλειά της Αστυνομίας. Αλλά αυτή είναι δουλειά των ελεγκτικών οργάνων. Είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί προβλήματα με τους πελάτες, δημιουργεί εντάσεις και καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Εμείς θέλουμε τη δουλειά μας και να προσφέρουμε αυτά που πρέπει, τα προϊόντα μας κτλ. Δεν είναι δική μας δουλειά αυτοί οι έλεγχοι. Να κάνεις ένα απλό έλεγχο, να ρωτήσεις, να βάλεις την πινακίδα έξω ότι δεν επιτρέπεται σε αυτούς που δεν έχουν πιστοποιητικά να μπουν σε κλειστό  χώρο, επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους κτλ Αυτά ναι. Τα άλλα δημιουργούν ένα μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του μαγαζιού. Ακόμη περισσότερο τώρα που κρύωσε ο καιρός. Βλέπουμε ότι για τη δουλειά μας, το μέλλον είναι αβέβαιο. Δεν θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα αυτό το χειμώνα.  Θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Όταν χάνεις το 40% των πελατών σου, όταν κλείσεις το χώρο, δημιουργείται πρόβλημα. Πως θα κρατήσεις τους υπαλλήλους, πως θα μπορέσεις να τα βγάλεις πέρα, πως θα είναι βιώσιμη η επιχείρηση; Για αυτό χρειάζεται και ενίσχυση. Ζητάμε να συνεχιστεί η βοήθεια από την πολιτεία, για αυτό τον χειμώνα. Για να μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα να μην μπουν λουκέτα και να κρατήσουμε τις θέσεις εργασίας.

Ερ: Αυτά τα μέτρα ισχύουν από τις 6 Νοεμβρίου , μειώθηκε και άλλο η κίνηση;

Απ: Μειώνεται συνέχεια η κίνηση. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να κάνουν το rapid test. Να βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο. Ανοιχτό χώρο εννοούμε αυτός που είναι από δυο πλευρές ανοιχτός. Δεν μπορούν να μπουν μέσα. Μόνο σε ανοιχτό χώρο με rapid test.Ένα άλλο παράδοξο είναι ότι όταν κάνουν Παρασκευή βράδυ το τεστ, Κυριακή απόγευμα τους βγάζει ότι δεν έχουν κάνει το τεστ. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Δεν μπορούμε να σκανάρουμε, κατεβάζουμε την εφαρμογή αλλά δεν βγαίνει το Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, τουλάχιστον στο δικό μου το κινητό. Πολλά προβλήματα δημιουργούνται. Για αυτό καλύτερα είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να κάνουν  τους ελέγχους. Αυτούς που πρέπει να κάνουν. Να μην έχουμε εμείς αυτή τη αρμοδιότητα. Δεν έχουμε εμείς αυτή τη δουλειά. Δεν ξέρω και κατά πόσο είναι συνταγματικό να ελέγχουμε εμείς τις ταυτότητες των πελατών μας. Τον έλεγχο πρέπει να τον κάνει η Αστυνομία. Αναγκαζόμαστε και διώχνουμε παρέες γιατί δεν μπορούμε να τους δεχτούμε. Όταν κάποιος έχει λήξει το τεστ, πρέπει να πάει να βρει φαρμακείο και να κάνει ένα νέο τεστ. Όταν λέει ότι δεν το έχει κάνει, πρέπει να φύγει όλη η παρέα. Είναι μεγάλο πρόβλημα.

Ερ: Ήταν εύκολο να πείσετε τους συναδέλφους σας; Είναι πολλά τα μαγαζιά, δεν είναι συνηθισμένος ο κλάδος να κάνει απεργία.

Απ: Με όλους όσους μιλήσαμε ήταν σύμφωνοι. Μάλιστα λέγανε ότι αργήσανε κιόλας, άργησε η Ομοσπονδία να πάρει αυτή την απόφαση. Σίγουρα με μια μέρα απεργίας δεν περιμένουμε θαύματα αλλά πρέπει να γίνει η αρχή. Είναι μια αρχή, από κάπου ξεκινάς. Είναι δύσκολο να κλείνεις το μαγαζί σου με τα κόστη που υπάρχουν. Είναι δύσκολο να πάρει την απόφαση να κλείσει το μαγαζί του, ο επαγγελματίας. Έπρεπε όμως να γίνει, να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Να βρεθεί ένας άλλος τρόπος να γίνεται ο έλεγχος και η εφαρμογή αυτών των μέτρων. Εργαλειοποιούν την εστίαση, την έχουν σαν αιχμή του δόρατος ενάντια στους ανεμβολίαστους αλλά αυτό δεν είναι σωστό.

Ερ: Κάντε μας μια εκτίμηση για τα σνακ μπαρ. Θα συμμετάσχουν στην απεργία;

Απ: Ναι και αυτά θα συμμετάσχουν. Έχουν τραπεζάκια έξω ενώ συνάδελφος μου είπε ότι αναγκάστηκε να πάρει τα τραπέζια απ` έξω για να μην έχει αυτό το πρόβλημα. Είναι δύσκολο ζήτημα.

Διαβάστε επίσης