• 21 Μαΐου 2024,

Μανώλης Κελαϊδάκης : Ανησυχίες για την όδευση του TAP , φόβοι για καταστροφή περιβάλλοντος , αρχαίων και πολιτιστικής κληρονομιάς των Φιλίππων

 Μανώλης Κελαϊδάκης : Ανησυχίες για την όδευση του TAP , φόβοι για καταστροφή περιβάλλοντος , αρχαίων και πολιτιστικής κληρονομιάς των Φιλίππων

Συνέντευξη  του Μανώλη Κελαϊδάκη στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα των Σερρών Ανεξάρτητος φιλοξενείται σήμερα ο οποίος λέει τα εξής :

“Έτοιμοι για αγώνα απέναντι στον ΤΑΡ οι κάτοικοι της Καβάλας”

ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΛΑΪΔΑΚΗ

ην καλοκαιρινή ραστώνη, στο πεδίο των έργων, προκειμένου να ξεκουραστούν και από την κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας στην οποία βρίσκονται τους τελευταίους έξι μήνες, αλλά και να ασχοληθούν με τις

αγροτικές τους εργασίες, αξιοποίησαν, σύμφωνα με δηλώσεις μελών της Συντονιστικής, οι κάτοικοι της περιοχής των Τεναγών Φιλίππων, αλλά και των συμπαριστάμενων στον αγώνα τους συνδικάτων της Καβάλας.

Τέλος των… θερινών διακοπών

Σε σχετικές ρωτήσεις για τυχόν προσεχείς εκδηλώσεις ενημέρωσης ή κινητοποιήσεων, ο κ Μανώλης Κελαϊδάκης μας απάντησε πως δεν υπήρξε προγραμματισμός για κάτι τέτοιο λόγω θερινών διακοπών σημαντικού μέρους του τοπικού πληθυσμού της Καβάλας που θα ολοκληρωθούν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.

Ενημερωτική καμπάνια

Διευκρίνισε δε πως αν γίνει κάτι, αυτό θα είναι σε πρώτη φάση μια ενημερωτική καμπάνια, όπως περίπου είχαν οργανώσει με την συγκέντρωση των υπογραφών κοντά στο Ιμαρέτ.

Χαρακτηριστικά μας είπε

«…δεν θα κινητοποιούμε αγρότες, εργαζόμενους από όλα τα συνδικάτα, επαγγελματίες, τον Δήμο με τις Δημοτικές παρατάξεις και τους φορείς της Καβάλας για επίδειξη δύναμης. Αυτή η δύναμη και δυναμική της Κίνησης των Πολιτών είναι δεδομένη και κατανοητή απ’ όλους.

Πάντως αν αποφασίσουμε για κάποια κινητοποίηση αυτή θα έχει να κάνει με την πρώτη κίνηση του ΤΑΡ να μπεί στα Τενάγη και θα ενημερωθούν όλα τα ΜΜΕ, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Για την ώρα υπάρχουν στα Τενάγη μόνο οι αρχαιολόγοι, οι οποίοι μάλιστα βρήκαν τόσο νομίσματα και αντικείμενα όσο και βάσεις κτισμάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. 

Έτσι θα έχει ενδιαφέρον, μετά απ’ αυτά να ακούσουμε την επόμενη δικαιολογία της Διοίκησης του ΤΑΡ σχετικά από που θα πρέπει να περάσει ο αγωγός…».

Η στάση της Δημάρχου Καβάλας και των Δημοτικών παρατάξεων

Βρήκαμε την ευκαιρία να τον ρωτήσουμε τόσο για την στάση των Δημοτικών παρατάξεων και για αυτή της Δημάρχου, όσο και για το ποια είναι πλέον η συνεργασία τους με τους Ιταλούς ή άλλους αλληλέγγυους Ευρωπαίους.

Ο κ Κελαϊδάκης μας απάντησε ως ακολούθως:

«…στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο θα ξαναβάλουμε το θέμα της συσπείρωσης όλων των παρατάξεων μόλις κληθούν από την Συντονιστική σε περίπτωση που ξεκινήσει ο ΤΑΡ τις εργασίες και μπεί στα Τενάγη, καθώς πλησιάζουν οι μέρες που θα προσπαθήσουν οι υπεύθυνοι του ΤΑΡ κάτι τέτοιο. Άρα καλό είναι να υπάρχει συντονισμός των παρατάξεων για μαχητική συμπόρευση που θα καταγραφεί και στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου.

»…Όλες οι παρατάξεις είναι στο πλευρό μας

» …όσο για τους Ιταλούς, φαίνεται να έχουν χαλαρώσει μετά την αρνητική στάση της νέας Κυβέρνησης τους, προς τον αγωγό ΤΑΡ. Εκεί τα έργα έχουν σταματήσει. Το αν θα παραμείνει αρνητική η στάση της Ιταλικής Κυβέρνησης ή θα πάρει ανταλλάγματα και θα συμβιβαστεί, δεν το ξέρουν οι συναγωνιστές μας εκεί, αλλά για μας αυτή η κατάσταση στην Ιταλία είναι εμμέσως πλην σαφώς μια απάντηση στην αίολη από κάθε άποψη θέση της Διοίκησης του ΤΑΡ, ότι δεν αλλάζουν την όδευση λόγω χρονοδιαγράμματος. Να λοιπόν που τους δίνουν πολύ χρόνο οι Ιταλοί. Ας τον αξιοποιήσουν αλλάζοντας την όδευση. Τους βγάζουν από την δύσκολη θέση και τα αρχαιολογικά ευρήματα. Διαφορετικά θα τους φέρουμε εμείς σε πολύ δύσκολη θέση…»

Αναβολή του Δημοτικού Συμβουλίου

Τέλος δεν θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27/8 η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κατά την οποία θα συζητείτο μεταξύ άλλων και η πορεία των καταγγελιών προς ΕΕ και Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που κατέθεσαν οι Δικηγόροι της Κίνησης Πολιτών Καβάλας κατά των ενεργειών της Κ/Ξ κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ.

Η αναβολή, πιθανόν για την προσεχή Πέμπτη 30/8, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλεται σύμφωνα με τις πληροφορίες μας σε τεχνικούς λόγους και δεν έχουν να κάνουν με την ενημέρωση της πορείας των ενημερώσεων και καταγγελιών στα ευρωπαϊκά όργανα, αν και κάποιοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους περί ολιγωριών από πλευράς του Δήμου.

Διαβάστε επίσης