• 19 Μαΐου 2024,

Μαραθώνια σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο

 Μαραθώνια σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο

Μαραθώνια αποδείχθηκε χθες η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Ν. Μάρτης», στο διοικητήριο, η πρώτη συνάντηση  παραγόντων, υπηρεσιών και συλλόγων για την αντιπυρική περίοδο 2017.

Ήταν μία ιδιαίτερα ουσιαστική συζήτηση, που να μπορεί να μην έλυσε πολλά προβλήματα, αυτά αντιμετωπίζονται με αύξηση της χρηματοδότησης, η οποία δε φαίνεται στον ορίζοντα, πάντως βοήθησε τους συμμετέχοντες να έχουνε ακόμη καλύτερη συνεργασία. Να πετύχουνε περισσότερα πράγματα στην πρόληψη των πυρκαγιών, την περίοδο του καλοκαιριού.

Για την πολύωρη συζήτηση, που ήταν ουσίας, έπαιξαν ρόλο γεγονότα όπως: οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Θάσο τον περασμένο Σεπτέμβρη, οι δασικές πυρκαγιές σε όλο το Νομό Καβάλας, που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα φέτος, τα προβλήματα που υπάρχουν στην πυροσβεστική υπηρεσία,  η οποία δεν διαθέτει το διοικητή της, όπως όλοι περίμεναν κι όπως γίνεται κάθε χρόνο.

Ο κ. Ρήγας Ναθαναηλίδης, περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ΑΜΘ, είπε στους δημοσιογράφους: «Δεν υπάρχει θέμα διοίκησης στην πυροσβεστική υπηρεσία της Καβάλας και κακώς το αναδεικνύεται. Οι μεταθέσεις των αξιωματικών της Π.Υ. λήγουν στις 31 Μαΐου».

Σύμφωνα με την άποψη αυτή, που δεν είναι εσφαλμένη, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας έχει έμπειρους – άξιους αξιωματικούς, που είναι επικεφαλής της, αναπληρώνοντας τον επίσημα διορισθέντα διοικητή, που δεν έχει εμφανισθεί ακόμη.

Παρόλα αυτά ο Στ. Κιβράκης που ρωτήθηκε για την έλλειψη διοικητή στην Π.Υ. Καβάλας, είπε ότι πρόκειται για  ένα πρόβλημα, που δεν μπορεί να λυθεί στη διάρκεια της σύσκεψης. Αναφέρθηκε όμως με πολύ καλά λόγια και τους περιέγραψε ως χρυσή εφεδρεία τους εθελοντές των τοπικών συλλόγων.

Οι συσκέψεις είναι ουσίας και δεν γίνονται για το τυπικό, είπε στη συνεδρία στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου ο Θ. Μαρκόπουλος.

Στην ίδια σύσκεψη έλαβαν μέρος τουλάχιστον 26 εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιών και συλλόγων. Παρούσα ήταν η Δήμαρχος Δ. Τσανάκα, ο Δήμαρχος Θάσου Κ. Χ»Εμμανουήλ, δημοτικοί σύμβουλοι, αντιδήμαρχοι, πολλές υπηρεσίες, αξιωματικοί της Π.Υ. κ.λ.π.

Ο Κ. Χατζηεμμανουήλ, δήμαρχος Θάσου, είπε ότι τα έργα στο νησί για τα αντιπλημμυρικά φαινόμενα προχώρησαν διαδικαστικά. Περιμένουμε εξήγησε την επιλογή και ανάδειξη των αναδόχων. Χρήματα είπε, για τα ίδια έργα υπάρχουν.

Σχετικά με τις πρόωρες πυρκαγιές και στη Θάσο, ο  κ. Χατζηεμμανουήλ τόνισε ότι, στο νησί υπήρξε περιστατικό πυρκαγιάς ακόμη και την παραμονή των Χριστουγέννων. Όλα αυτά – συνέχισε – δείχνουνε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και εκτός αντιπυρικής περιόδου.

Ο Δήμαρχος Θάσου ήταν ένας από τους παράγοντες της σύσκεψης που τόνισαν το πρόβλημα που δημιουργείται με την καύση των σιτοκαλαμιών ή των κλαδεμάτων που κάνουν οι αγρότες στα δέντρα τους.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, Θ. Τζατζάρης, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Καβάλας, αρμόδιος για την πολιτική προστασία, εξήγησε ότι ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να αξιοποιήσει πυροσβεστικό όχημα, που του έκανε δώρο ο Δήμος της Νυρεμβέργης, το 2012. Το όχημα αυτό, ελέγχεται για την καταλληλότητα του. Διορθώνονται τυχόν βλάβες από την μεγάλη περίοδο που δεν χρησιμοποιούνταν, ενώ για τη λειτουργία του οχήματος θα εκπαιδευτούν εθελοντές. Όπως ανέφερε ο κ. Τζατζάρης το όχημα θα σταθμεύει την περίοδο του καλοκαιριού στην ευαίσθητη περιοχή του Κρυονερίου – Ζυγού.

Προσοχή θα δοθεί – συνέχισε ο κ. Τζατζάρης – και στις δασικές εκτάσεις Παναγούδας – Πεντακοσίων. Εξήγησε ότι αυτό θα γίνει σε συνεργασία με τους συλλόγους των περιοχών αυτών. Όλοι πρέπει να δώσουμε προσοχή και να βοηθήσουμε στην πρόληψη, είπε ο δημοτικός σύμβουλος και κάλεσε τον κόσμο να μην τα περιμένει όλα από το Δήμο Καβάλας, που δε μπορεί να  λύσει όλα τα προβλήματα.

Θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη, ήταν επίσης ο απολογισμός της περσινής περιόδου, τα πυροσβεστικά υδροστόμια, η οργάνωση των πυροφυλακίων, των μικτών περιπόλων, η απαγόρευση καύσης σιτοκαλαμιών, οι ανεξέλεγκτες χωματερές, η ενημέρωση του κοινού, η συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών κ.α.

 

Διαβάστε επίσης