• 19 Απριλίου 2024,

Μαρία Τσουρή: Μια γυναίκα του μόχθου στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο

 Μαρία Τσουρή: Μια γυναίκα του μόχθου στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο

Στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη το Κίνημα Αλλαγής ανακοίνωσε τους πρώτους 230 υποψήφιους βουλευτές του κόμματος και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν και το όνομα της Μαρίας Τσουρή. Στις 20 Ιανουαρίου η Φώφη Γεννηματά έθεσε το Θανάση Θεοχαρόπουλο εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας λόγω της στάσης του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και στις αρχές Φλεβάρη η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε οριστικά από το Κίνημα Αλλαγής. Η Μαρία Τσουρή, με αριστερές οικογενειακές καταβολές και προερχόμενη από τη ΔΗΜΑΡ, έπρεπε να αποφασίσει για τη στάση της. Θεώρησε ότι δε δικαιούνταν να «ξεπουλήσει» τις αρχές και τις ιδέες της, έτσι παρέμεινε επί των επάλξεων ως υποψήφια βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.

Για όσους γνωρίζουν καλά τη Μαρία Τσουρή και την έχουν ακούσει να διατρανώνει τις πολιτικές της απόψεις, η επιλογή της δεν αποτέλεσε έκπληξη. Αντιθέτως, μάλλον αναμενόμενη ήταν η απόφασή της, αφού συνηθίζει να θέτει το λαϊκό συμφέρον πάνω από κομματικές συναλλαγές και ανταλλάγματα. Βλέπετε, η ρομαντική και ιδεολόγος Μαρία Τσουρή δεν προέρχεται από πολιτικά τζάκια, δεν βολεύτηκε σε μαλακές καρέκλες αξιωμάτων, δεν επιχείρησε να «δραχμοποιήσει» τους πολιτικούς της αγώνες καταλαμβάνοντας κάποιο οφίτσιο.

Ήταν και παρέμεινε μια γυναίκα του καθημερινού μόχθου, παλεύοντας να επιβιώσει στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα αγωνιζόμενη για χρόνια ως επαγγελματίας στην αγορά της Καβάλας. Μπορεί η οικονομική κρίση να την έκαμψε και να την οδήγησε στην ανεργία, αλλά η Μαρία δεν είναι άτομο που νικιέται εύκολα από τις δυσκολίες της ζωής. Έμαθε να παλεύει καθημερινά σε πολλαπλά επίπεδα κι αυτό θα συνεχίσει να κάνει.

Η προεκλογική πορεία που άρχισε τον περασμένο Δεκέμβρη φτάνει πλέον στην ολοκλήρωσή του, με το όνομα της Μαρίας Τσουρή να περιλαμβάνεται στο καβαλιώτικο ψηφοδέλτιο. Ποια είναι η Μαρία; Η γυναίκα της διπλανής πόρτας, η μάνα της Μελίνας, η γιαγιά του Δημήτρη και του Γιώργου, η επί σειρά ετών οπτικός αμέτρητων Καβαλιωτών, το άτομο που εύκολα αναπτύσσει φιλικές σχέσεις μαζί σου και συνηθίζει να γελάει όσα προβλήματα κι αν αντιμετωπίζει μέσα της. Κι αν υπάρχουν Καβαλιώτες που δεν έτυχε να τη γνωρίσουν, τώρα έχουν μια ευκαιρία.

Το σχολικό έτος 1977 – 1978 στην Γ’ τάξη του τότε πρώτου λυκείου Θηλέων Καβάλας φοιτούσε και η Μαρία Τσουρή που ονειρευόταν ότι θα κατάφερνε με μεράκι και ορμή να αλλάξει και να βελτιώσει τον κόσμο. Η ζωή τα έφερε έτσι ώστε η Μαρία έγινε άνθρωπος της ντόπιας αγοράς, συνδικαλίστηκε μέσω του Εμπορικού Συλλόγου κι ασχολήθηκε με την πολιτική και τα κοινά του δήμου, θέτοντας βουλευτική υποψηφιότητα με τη ΔΗΜΑΡ στις εθνικές εκλογές του 2012, υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές του 2014, αλλά κι εκ νέου βουλευτική υποψηφιότητα με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2015.

 

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ… 

Γεννήθηκα στην Καβάλα τον Αύγουστο του 1960 και από την ηλικία των 19 χρόνων υπήρξα εργαζόμενη μητέρα στον ιδιωτικό τομέα. Από το 1992, έως και το 2018, έτος που σηματοδότησε και το κλείσιμο της επιχείρησής μου, υπήρξα έμπορος, μαχόμενη στον στίβο της τοπικής αγοράς. Σήμερα, παραμένω εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, στο Ερευνητικό Κέντρο MOHA.

Έχω αναπτύξει έντονη δράση για την προάσπιση των δικαιωμάτων των εμπόρων και των επαγγελματιών της αγοράς της Καβάλας, υπηρετώντας, επί σειρά ετών, στις θέσεις της Γενικής Γραμματέως και του Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Ζώντας την ίδια την αγορά της Καβάλας εκ των έσω, το ζωτικό αυτό όργανο της τοπικής οικονομίας, γνωρίζω τις ανάγκες, τις αγωνίες, αλλά και τις δυνατότητες που έχει αυτός ο τόπος για ένα καλύτερο αύριο. Για να επιστρέψει, με πραγματικά δεδομένα και πράξεις, η αισιοδοξία στους ανθρώπους της Περιφερειακής μας Ενότητας, μέσα από τον Πρωτογενή, τον Δευτερογενή και τον Τριτογενή τομέα της Οικονομίας της.

 

ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ;

Είμαι υποψήφια με το Κίνημα Αλλαγής, ένα κόμμα που απέδειξε, με κόστος στα ποσοστά του, ότι δεν φοβάται να συμμετέχει στη σωτηρία της χώρας. Είμαι υποψήφια με το μόνο κόμμα που έχει να επιδείξει μεταρρυθμίσεις: Εθνική Συμφιλίωση, ΕΣΥ, ΑΣΕΠ, Διαύγεια και άλλες πολλές που ξεχνάμε ή τις θεωρούμε δεδομένες.

Είμαι υποψήφια με το κόμμα του Κώστα Σημίτη, που παρέδωσε την Ελλάδα των μεγάλων έργων και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και της κοινωνικής νοοτροπίας της. Εκείνη την Ελλάδα, που έγινε βορά της διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και της ΝΔ, τριπλασιάζοντας το ελεγχόμενο χρέος της.

Είμαι υποψήφια με το κόμμα του Ευάγγελου Βενιζέλου, που έβαλε πλάτη, την εποχή που Σαμαράς και Τσίπρας «έσκιζαν τα μνημόνια», χάνοντας χρόνο, διχάζοντας τον τόπο και ανοίγοντας τον δρόμο στον λαϊκισμό και τον φασισμό.

Είμαι υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ, το κόμμα της λογικής και της ευθύνης. Ένα κόμμα που έχει κάνει τη σκληρή αυτοκριτική του για τις παθογένειες της εξουσίας του. Είμαι υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ, γιατί με τη δική σας στήριξη κι εμπιστοσύνη θα σαρώσουμε τον τυχοδιωκτικό εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και τον άκρατο συντηρητισμό της ΝΔ· και είμαι περήφανη γι’ αυτό.

 

Η ΜΑΡΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΩΝ

Η Μαρία το τελευταίο διάστημα περιόδευσε από κοινού με τους συνυποψηφίους της στα χωριά της περιφερειακής ενότητας Καβάλας και ήρθε σε επαφή με συνανθρώπους της, οι οποίοι δίνουν καθημερινά έναν αγώνα επιβίωσης ανάλογο με τον δικό της. Έπειτα από την επίσκεψή της στα δημοτικά διαμερίσματα Νέας Καρβάλης, της Πέρνης και της Γραβούνας, η Μαρία κατέγραψε τις σκέψεις της επισημαίνοντας:

«Από μας θα εξαρτηθεί ο Παράδεισος ή η Κόλαση που θα χτίσουμε. Η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια μας». (Οδυσσέας Ελύτης)

Μακάρι να είχα το χρόνο να γνώριζα καλυτέρα τους ανθρώπους μας. Όμως εργάζομαι, είμαι γιαγιά, προσπαθώ να επιβιώσω με αξιοπρέπεια. Συνάντησα ορμή, ελπίδα, αισιοδοξία .Ο Κώστας Μποσνακίδης και οι φίλοι του, μας έδειξαν πως πρέπει, πως οφείλουμε ν’ αφήσουμε έναν καλύτερο τόπο στα παιδιά μας.

Υπήρξε, υπάρχει και καχυποψία. «Όλοι οι πολιτικοί είστε ίδιοι, όλοι στο ίδιο σακί». Όμως δεν είναι έτσι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και οι πολίτες έχουν την ευθύνη της ψήφου τους, την ευθύνη της επιλογής. Αυτό είναι η δημοκρατία.

 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ & Η ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΖΩΗ

Μετά τη χαλαζόπτωση η Μαρία μας μετέφερε την αγωνία του αγροτικού κόσμου:

Οι επισκέψεις στα όμορφα χωριά μας, μου θυμίζουν πως η πραγματικότητα είναι μακριά από την εικονική ζωή του facebook. Οι άνθρωποι είναι κουρασμένοι, πολλές φορές καχύποπτοι, αλλά συνήθως ευγενικοί. Πως να εξηγήσεις ότι δουλεύεις κι εσύ σκληρά για να ζήσεις με αξιοπρέπεια, ότι δεν είσαι επαγγελματίας πολιτικός, ότι δεν τους θυμάσαι μόνο στις εκλογές, ότι θα ήθελες να έχεις τον χρόνο να μοιράζεσαι μαζί τους τον κόπο τους, τα θέλω τους, την εμπειρία τους;

Το χαλάζι κατάστρεψε κόπους μιας χρονιάς, οι αποζημιώσεις δεν θα λύσουν τα προβλήματα. Η πρόληψη ώστε ν’ απαλύνουν τ’ αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής είναι αναγκαία. Δεν χρειάζονται κροκοδείλια δάκρυα, φωτογραφίες συμπαράστασης, αλλά οργάνωση και μέτρα.

Βαδίζουμε μαζί, οι υποψήφιοι στο Κίνημα Αλλαγής, βαδίζουμε ενωμένοι. Ελπίζουμε ότι η παράταξη μας θα έχει τη θέση που της αξίζει σ’ αυτές τις εκλογές. Ότι ο κόσμος θα τιμωρήσει τα ψέματα, το διχασμό, τον τυχοδιωκτισμό.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Υπήρξαν και θετικές εμπειρίες από την περιοδεία της στις επαρχιακές περιοχές τις οποίες περιέγραψε ως «τα καλά της προεκλογικής περιόδου», υπογραμμίζοντας:

Γνωρίζεις τον κο Τσικρικώνη, παραγωγό αλλά και δημιουργό της αγαπημένης σου ρετσίνας. «Ντέρτι» από το Μυρτόφυτο και κρασιά, θαυμάσια κρασιά μαζί με τα πολύτιμα των παραγωγών της περιοχής μας, που προσπαθούν να σταθούν όρθιοι. Μετά από την καταστροφή αμπελιών που έφερε το χαλάζι έχει το χαμόγελο, την επιμονή του ανθρώπου που ξέρει να δημιουργεί.

Στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι η ενίσχυση, η αναπτυξιακή προοπτική της μικρομεσαίας επιχείρησης, που είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας.

Ναι στις μεγάλες επενδύσεις αλλά δεν φτάνει. Για παράδειγμα, 10 μεγάλες επενδύσεις με 1.000 εργαζομένους. Δε θα λύσουν το πρόβλημα της απεργίας οι 10.000 άνεργοι που θ’ απορροφηθούν.

Είναι επιτακτική η ανάγκη υποστήριξης της εργατικότητας, της δημιουργικότητας, της καινοτομίας, της μικρής επιχείρησης και το ΚΙΝΑΛ επιμένει .

Α. Ανάσχεση της υπερφορολόγησης

Β. Ομαλή χρηματοδότηση

Γ. Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και εργασιακής νομοθεσίας.

Η ΜΑΡΙΑ ΤΣΟΥΡΗ ΜΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Η Μαρία Τσουρή μας καλεί στην κάλπη και μας θυμίζει:

Ν’ αγαπάς την δουλειά σου. Να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου κι ας βρέθηκες τυχαία σ’ αυτήν. Η δουλειά είναι ζωή και είναι αναφαίρετο το δικαίωμα σου να την έχεις. Δε χρειαζόμαστε επιδοματική ελεημοσύνη, αλλά δουλειά και μισθούς αξιοπρέπειας. Να παλέψουμε γι’ αυτό.

Ν’ αγαπάς τον τόπο σου, να τον σέβεσαι. Δεν έχει μόνο το κράτος υποχρεώσεις, έχουμε κι εμείς. Η γενιά μου, εγώ, μεγαλώσαμε. Κάναμε λάθη, υποθηκεύσαμε το μέλλον των παιδιών μας, με τις αυταπάτες μας για την δική μας καλοπέραση. Πρέπει να ξαναθυμηθούμε το “αριστεία, αξιολόγηση, αξιοκρατία”. Οφείλουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη Ελλάδα.

Αυτή η εποχή χρειάζεται μόνο λογική. Δημοκρατία σημαίνει συμμετοχή, στόχος, αποτέλεσμα. Δεν φταίει η πολιτική για την απογοήτευση μας ώστε να της γυρνάμε την πλάτη, αλλά οι λανθασμένες, πολλές φορές, επιλογές προσώπων.

Στις 7 Ιουλίου με την συμμετοχή μας θα υπερασπιστούμε την Δημοκρατία. Γιατί η αποχή, η αδιαφορία, ανοίγει το δρόμο στους λαϊκιστές, τους γραφικούς, τους τυχοδιώκτες. Η συμμετοχή στην πολιτική είναι καθήκον μας.

Τι σχέση έχει ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερά των γονιών μας; Την αριστερά της δημιουργίας, της προκοπής, της αξιοπρεπείας, της αναγνώρισης του μόχθου και της προσπάθειας, των ουσιαστικών δικαιωμάτων, της διεκδίκησης των ίσων ευκαιριών…

Στις 7 Ιουλίου πρέπει να στηρίξουμε το Κίνημα Αλλαγής. Η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ, η ψήφος σας έχει αξία. Μπορεί να μη στοχεύει στην εξουσία σήμερα, αλλά ποτέ μια κυβέρνηση χωρίς υπεύθυνη και λογική αντιπολίτευση δεν μπορεί να είναι επιτυχημένη… Ραντεβού στην κάλπη!

 

ΒΟΥΛΑ ΘΑΣΙΤΟΥ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗ

Διαβάστε επίσης